Nora Merk, prvi strelac EP (©Reuters)
Nora Merk, prvi strelac EP (©Reuters)

Skandinavski obračun u Herningu, evropske šampionke ruše hrvatsku bajku

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.12.20. | 10:49

Danas polufinala Evropskog prvenstva za rukometašice. Francuska i Norveška favoriti

Pre početka Evropskog prvenstva za rukometašice znalo se da su Norvežanke najbolje, tražio se izazivač silnim Skandinavkama. U konkurenciji su bili Francuskinje i Ruskinje, pa i oslabljene Holanđanke. Evropske šampionke pre dve godine su među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta, Zbornaja je razočarala ubedljivim porazom od Danske (23:30), Lale su platile ceh lošem početku i porazima od Srbije i Hrvatske. Danas se u Heringu igraju polufinalne utakmice, a većina rukometnih stručnjaka očekuje utakmicu za zlato Norvežanki i Francuskinja.

Francuska i Norveška su favoriti protiv Hrvatske, odnosno domaćina Danske. Norvežanke su na ovom EP dominantne, možda i najbolja svetska selekcija u ovoj deceniji. Prethodnih godina izgubile su Skandinavke primat od Francuske, Holandije i Rusije koje su evropske, svetske i olimpijske šampionke. Norvežanke žele zlato posle četiri godina posta. Na putu izabranicama islandskog selektora Torira Hergeirsona stoji domaćin šampionata Danska (20.30) koja je razbila Rusiju sa 30:23 u odlučujučem meču za plasman među četiri najbolje reprezentacije Starog kontinenta.

Izabrane vesti

Norveška prethodnih godina nije igrala u najjačoj postavi. Uvek su neke igračice falile. Sada su sve tu. Vratila se Veronika Kristijansen, sjajan bek šampiona Evrope Đera. Otkrovenje Evropskog prvenstva u Danskoj je Nora Merk. Levoruka bombarderka nekoliko godina nije igrala. Imala je čak 10 operacija kolena, lekari su joj savetovali da završi karijeru, ali se ona vratila u Norvešku. Posle Đera i ĆSM Bukurešta potpisala je za najbolji klub u zemlji Vipers Kristijanstad. Na ovom prvenstvu blista, raspoložena je, željna rukometa. Sa 42 gola na šest utakmica desni bek Norveške je prvi strelac šampionata. Ima tri pogotka više od Crnogorke Jovanke Radičević i 10 od Špankinje Karmen Martin koje su završle takmičenje.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE NORVEŠKA DA BUDE ŠAMPION EVROPE JE 1,45.

Na golu je neuništiva srpska snajka Katrin Lunde, a tu su i iskusne Hajdi Loke, Stine Oftedal, Heni Reistad... Paklena ekipa, bez slabog mesta. Crno se piše Dankinjama. Ima domaćin nekoliko odličnih igračica – Miju Hojlund, Kristinu Jorgensen, Miju Rej, ali, čini se, da su Norvežane nepobedive na ovom šampionatu.

Francuskinje brane titulu u Danskoj od pre dve godine kada su na svom terenu bile najbolje. Rival braniocu krune je hit šampionata Hrvatska (18.00) koja ispisuje najlepše stranice u istoriji ženskog rukometa. Muškarci su decenijama sila u ovom sportu, a sada su im pridružile i dame. Kockaste traže šansu za novo čudo, ali je i sam plasman u polufinale EP, prvog u istoriji, senzacija. Bile su autsajderi pre početka šampionata, retko ko im je davao šansu i za jednu pobedu, a one imaju već pet. Jedini poraz su doživele od Norveške u pretposlednjem kolu druge faze šampionata.

Iskusni trenerski vuk Nenad Šoštarić savršeno vodi Ćamilu Mijačević, Anu Debelić, Larisu Kalaus...Tokom šampionata Hrvatska je dobila pojačanje u vidu Dejane Milosavljević koja je imala korona virus prethodnih nedelje. Rukometašica Podravke se naknadno priključila selekciji za meč sa Nemačkom. Igraće i u današnjem polufinalu u Herningu. Šoštarić često menja postavu, igra sa svim igračicama, odbrana je zaštitini znak reprezentacije koja je izbacila Srbiju sa šampionata u Danskoj. Dosta se očekuje od golmana Tee Pijević. Ona je sa Anom Debelić uvrštena u idealni tim druge faze Evropskog prvenstva u Danskoj.

Iako Hrvatice žive svoju bajku, Francuska je veliki favorit. Do polufinala je stigla sa pet pobeda i samo jednim remijem sa Ruskinjama. Branilac titule igra odlično, briljiraju Nze Minko, Aleksandra Lakrabre, Asato Kojate... Na golu je jedna od najboljih čuvara mreže današnjice Amandin Lejno koja brani boje mađarskog Drim tima Đera.

U meču za utešno peto mesto igraju svetske šampionke Holanđanke i olimpijske pobednice iz Rija Ruskinje (15.30). Lale bez Estevane Polman nisu mogle više, dok je Zbornaja razočarala, a na udaru je trofejni španski stručnjak Ambroš Martin kome se sprema otkaz posle kraha u Danskoj.

EP ZA RUKOMETAŠICE U DANSKOJ (HERNING)

Petak

POLUFINALE

18.00: (1,17) Francuska (12,0) Hrvatska (6,25)

20.30: (1,22) Norveška (11,0) Danska (5,20)

ZA PETO MESTO

15.30: (1,95) Rusija (8,00) Holandija (2,15)

***kvote su podložne promenama


tagovi

ženska rukometna reprezentacija Norveškeženska rukometna reprezentacija FrancuskeEP za rukometašiceEP za rukometašice 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara