Matijas Gidsel (©Reuters)
Matijas Gidsel (©Reuters)

Skandinavski triler Dancima: Vane tragičar, Gidsel je najbolji igrač sveta

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.01.24. | 22:09

Evropsko prvenstvo za rukometaše: Svetski šampion bolji od prvaka Starog kontinenta u Hamburgu – 28:27. Fantastična partija desnog beka Fukse Berlina

Sjajan meč u Hamburgu, Skandinavski klasik pripao je Danskoj. Trostruki uzastopni šampion sveta na pragu je polufinala Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Kako igra četa Nikolaja Jakobsena deluje nepobedivo ovog meseca i trebalo bi veliko iznenađenje da se dogodi da 28. januara u Lankses areni ne osvoje kontinentalni tron, prvi put posle 12 godine i Beograda 2012.

Pala je Švedska, branilac evropske krune od pre dve godine iz Budimpešte – 28:27. Igrali su rukometaši u žuto-plavim dresovima na granici mogućnosti, ali nema leka za Mikela Hansena i drugove. Disali su Šveđani za vratom komšijama svih 60 minuta, ali kad god su dolazili do minus 1, Danska je imala rešenje, nije dala komšijama da priprete i na kraju ostaju sa maksimalanim učinkom.

Izabrane vesti

Desni bek Fukse Berlina Matijas Gidsel još jednom je pokazao i dokazao da je najbolji rukometaš današnjice. Levoruki bek, kao od šale je pronalazio rešenja u napadu, igrom „jedan na jedan“, sjajnim fintama bio ja prava napast za odbranu rivala.

18.00: (3,40) Mađarska (8,50) Hrvatska (1,45)

Mikel Hansen je dobro počeo, a prevagu krajem prvog poluvremena sa nekoliko odbrana doneo je čuvar mreže Barselone Emil Nilsen koji je menjao legendarnog i nezapaženog Niklasa Landina Jakobsena. Levo krilo Hampus Vane, Albin Lagergren i Jonatan Karlsborgard su bili najbolji kod Šveđana, ali ne može u Nemačkoj da se dobije najdominantnija selekcija današnjice.

U nastavku je sa linije sedam metara precizan bio Hans Lindberg. Simon Pitik je sredinom drugog poluvremena odlepio svoju selekciju na + 3 – 25:22. Hampus Vane je promašio sedmerac, a gol iz kontre dao je maestralni Matijasa Gidsela. Bilo je i +4 za Dansku, ali se nisu predavali evropski šampioni. Imali su Šveđani napad za izjednačenje na dva minuta pre kraja, kada su imali igrača više, ali je sjajan na golu bio Nilsen.

Danci su na 20 sekundi pre kraja dali gol za pobedu - 29:27, ali... Magnus Jakobsen je zatresao mrežu. Bunili su se Šveđani, sudije su gledale VAR da li je bilo dodavanja više jer je pretio pasivan napad. Poništen je pogodak na kraju. Šveđani su imali 17 sekunde za remi, ali nisu uspeli da dođu do boda. Oskar Bergendal je na crti pogodio mrežu Nilsena, ali su češke sudije dosudile da je Hampus Vane u bloku sa obe noge stao u golmanski prostor, pa je poništen pogodak.

Gidsel je pogodio 10 puta mreže, uz samo jedan promašaj. Mikel Hansen se pet puta upisao u listu strelaca, a Hans Lindberg četiri. Emil Nilsen je zaustavio osam udaraca. Kod Šveđana, Hampus Vane je dao devet golova, od toga osam sa linije sedam metara. Albin Lagergren je dao šest, a Jonatan Karlsbgard četiri. Golmani se nisu proslavili. Tobijas Tulin je imao četiri intervencije, a Andreas Palička dve.

Švedskoj verovatno ostaje borbe za drugo mesto u grupi i polufinale sa prijatnim iznenađenjem šampionata Portugalijom koja je pobedila Sloveniju u prvom meču današnjeg programa sa 33:30. Prvu pobedu u drugoj fazi je ostvarila Norveška koja je boljom igrom u drugom poluvremenu slavila protiv Holandije sa 35:32.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE, DRUGA RUNDA - 3. KOLO (NEMAČKA)

GRUPA 2 (HAMBURG)

Petak

Slovenija – Portugalija 30:33 (17:18)

Norveška – Holandija 35:32 (16:18)

Danska – Švedska 28:27 (17:15)

GRUPA 1 (KELN)

Subota

15.30: (1,25) Francuska (10,0) Island (4,90)

18.00: (3,40) Mađarska (8,50) Hrvatska (1,45)

20.30: (1,17) Nemačka (12,0) Austrija (6,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ep u rukometuRukometna reprezentacija DanskeRukometna reprezentacija ŠvedskeEHF EURO 2024Rukometni EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara