Mandić, Rašović, Jakšić, Mitrović (©Reuters&VSS)
Mandić, Rašović, Jakšić, Mitrović (©Reuters&VSS)

Skener Srbije: Jakšić mozak operacije, Mandić i Rašović prve puške, Mitrović ključan za uspeh

Vreme čitanja: 9min | pet. 05.01.24. | 11:42

Čeka se Radulovićeva eksplozija u državnom timu, mnogo toga će zavisiti od trojice sidraša

U bliskoj prošlosti srpski vaterpolisti su i pre odlaska na velika takmičenja bili „viđeni“ na pobedničkom postolju, malo ko je dovodio u pitanje hoće li se vratiti sa medaljom. Jedina nepoznanica bila je da li će biti najsjajnija. Ta vremena su prošla, generacija koja je bila skoro pa nedodirljiva sišla je sa scene. Apsolutnih favorita više nema, kvalitet je ujednačen, a Delfini će na Evropskom prvenstvu u Zagrebu i Dubrovniku krenuti po prvu medalju, ali i olimpijsku vizu sa selektorom Urošem Stevanovićem.

Srbija je smeštena u drugu diviziju, imaće otežan put do završnice. Neće preskakati etape, moraće da dobije sve same pretendente na tron po izlasku iz grupe kako bi se domogla mesta na podijumu. Ne nalazi se u najužem krugu favorita, ali uprkos tome što će morati da dobije barem dve, ako ne i tri vrhunske ekipe, razloga za optimizam ima.

Izabrane vesti

Četvrto mesto na Svetskom prvenstvu, dva dobijena trilera i penal serije protiv Crne Gore i kasnije Italije, pokazatelj su da kvaliteta ima. Defini su u Fukuoki dobili planetarnog viceprkava iz Budimpešte, skinuli veliki skalp u novom sastavu, a na kontinentalnoj smotri u Hrvatskoj jači su nego lani. Levoruki bombarder Dušan Mandić se vratio u državni tim, biće velika snaga ekipe Uroša Stevanovića u kojoj će konce povlačiti Nikola Jakšić. Jedan od najboljih bekova sveta mozak je operacije, kapiten će dirigovati i pokušati da povede Srbiju do prvog evropskog odličja posle pet godina.

Uroš Stevanović je na Evropsko prvenstvo, na kome će srpskim vaterpolistima u grupnoj fazi protivnici biti Izrael, Nemačka i Malta, poveo 15 igrača, a za razliku od prethodnih godina većina njih nastupa u inostranim klubovima. Devetorica su rasejani po Starom kontinentu, dok šestorica nose kapice srpskih timova.

GOLMANI

Branislav Mitrović (©Reuters)Branislav Mitrović (©Reuters)

BRANISLAV MITROVIĆ (TURKOAN, FRANCUSKA)

Jedan od malobrojnih koji su bili deo velikih uspeha u prošlosti i koji može da se podiči sa dva olimpijska zlata je Branislav Mitrović. Najiskusniji je član srpske reprezentacije, uskoro će napuniti 39 godina i mnogo toga je sa državnim timom u proteklih deset i kursur godina prevalio preko leđa. Posle Tokija je želeo da odradi još jedan ciklus, da mladim momcima bude mentor i Srbiju povede na još jedne Olimpijske igre i na Evropskom prvenstvu će biti među najvažnijim karikama. Golman francuskog Turkoana možda je i ključna figura za uspeh Delfina u Zagrebu, neophodno je da u nokaut fazi bude na nivou iz Tokija, jer imaće protivnici veliki broj situacija sa igračem više i prva linija odbrane tada neće biti u stanju baš sve da pokrije.

RADOSLAV FILIPOVIĆ (ORADEA, RUMUNIJA)

Iasko je Uroš Stevanović na Svetsko prvenstvo u Fukuoku poveo Vladimira Mišovića, odlučio se da napravi rokadu. Momka koji važi za najtalentovanijeg čuvara mreže u Srbiji precrtao je sa konačnog spiska i dao šansu Radoslavu Filipoviću. Golman Oradee je debitant, nikada ranije nije dobio priliku da bude deo državnog tima na kontinentalnoj smotri. Imao je dobru sezonu u rumunskom klubu, prethodno bio rezerva u Novom Beogradu. Za taj transfer preporučila ga je fantastična sezona u kapici Šapca. Može se očekivati da u Zagrebu ima status rezerve, ali ukoliko se protivnički šuteri raspucaju, izvesno će dobiti priliku da promeni tok utakmice. Ili ako dođe do penal serije, jer nije strano Urošu Stevanoviću, kao ni mnogim drugim selektorima, da menjaju golmane.

BEKOVI

Sava Ranđelović (©MN Press)Sava Ranđelović (©MN Press)

SAVA RANĐELOVIĆ (VAŠAŠ, MAĐARSKA)

Otkako je ušao u reprezentaciju, a tome sada ima već punih deset godina, Sava Ranđelović se profilisao kao čovek zadatka. Biće zadužen da se rve sa protivničkim centrima ili pak drugim igračima koji uplivaju kod stative i ponude se kao lažno sidro. U napadačkim specijalima će i sam pomagati Nemanji Uboviću, Đorđu Laziću i Nemanji Vicu na liniji dva metra, te praviti pometnju u odbrani suparnika. Bek Vašaša će obavljati rudarski deo posla. Povremeno, kada ne bude boljih rešenja i mogućnosti za ulazni pas, potegnuće sa distance, ali takvih momenata neće biti previše.

RADOMIR DRAŠOVIĆ (NOVI BEOGRAD, SRBIJA)

Verovatno i najveći pomak u igru posle Olimpijskih igara u Tokiju vidljiv je kod Radomira Drašovića. Otvorio mu se prostor i iskoristio ga je. Pre dva leta bio je jedna od retkih svetlih tačaka. Vratio se u srpski vaterpolo, napredovao u Novom Beogradu u pogledu organizacije i šuta sa distance. Ne libi se da raspali sa centralne pozicije kada ostane sam, uglavnom gađa pod prečku. Sa Savom Ranđelovićem činiće bekovski tandem, povremeno tu treba očekivati i kapitena Nikolu Jakšića, ali ne isuviše mnogo.

LEVI SPOLJNI

Nikola Jakšić (©Reuters)Nikola Jakšić (©Reuters)

NIKOLA JAKŠIĆ (NOVI BEOGRAD, SRBIJA)

Najsvestraniji igrač u srpskoj vaterpolo reprezentaciji je Nikola Jakšić. Može da pokrije sve pozicije: uspešno da igra beka, da se spušta kod stative, da bude pretnja u šutu spolja. Najčešće ga svuda ima u bazenu. Ima kliker kao retko ko u današnjem vaterpolu i lidersku crtu, što je Uroš Stevanović prepoznao i dodelio mu kapitensku ulogu. Prijalo je to beku Novog Beograda, maestralno je odigrao na Svetskom prvenstvu u Fukuoki, a kao i tada i u Zagrebu ga treba više očekivati na levoj spoljnjoj poziciji. Što zbog manjeg trošenja, što zbog kreiranja i fantastične saradnje sa Strahinjom Rašovićem na zgodnoj strani.

MARKO RADULOVIĆ (NOVI BEOGRAD, SRBIJA)

Dominirao je Marko Radulović u mlađim kategorijama i sada se očekuje njegova eksplozija u seniorskom državnom timu. Na tri velika takmičenja bio je deo reprezentacije, bombarder iz Rijeke nije više neiskusan i trebalo bi da bude jak adut iz drugog plana. Ima silovit udarac, demonstrirao je to i u generalnoj proveri sa Hrvatskom i nešto ranije na završnom turniru Kupa Srbije. Upitna je samo selekcija šuta, jer zna da prenagli. Protiv Italijana je u četvrtfinalu imao sjajnu asistenciju za Nemanju Ubovića, nije mu strano da podeli dobar pas, ali ni da popuni sve statističke kolone. 

LEVA KRILA

Strahinja Rašović (©Reuters)Strahinja Rašović (©Reuters)

STRAHINJA RAŠOVIĆ (VAŠAŠ, MAĐARSKA)

Na prethodna dva planetarna šampionata našao se u idealnoj postavi. U Fukuoki je bio i najbolji strelac. Legla mu je uloga koju mu je namenio selektor, profilisao se kao jedno od glavnih napadački rešenja. Često će biti prva opcija za šut, igraće se prebačaji sa krila na krilo za prvotimca Vašaša. Strahinja Rašović će u Zagrebu biti velika srpska uzdanica, čitave sezone igrao je na visokom nivou, bio u odličnoj šuterskoj formi i, uz Dušana Mandića i Nikolu Jakšića, trebalo bi da završava najveći broj akcija.

NIKOLA LUKIĆ (NOVI BEOGRAD, SRBIJA)

Vratio se Nikola Lukić u reprezentaciju, dobrim igrama u Novom Beogradu nametnuo se Urošu Stevanoviću sa kojim je, kao i Marko Radulović, do skora sarađivao i u kragujevačkom Radničkom. Na pojedinim prethodnim okupljanjima je u nedostatku boljih rešenja bivao pomeren na desno krilo, duboko je zavlačio do dva metra i tražio centre ili Strahinju Rašovića na suprotnoj strani. Sada bi, međutim, trebalo da igra na levom krili ili kao levi spoljni, što mu definitivno kao dešnjaku više leži.

DESNI SPOLJNI

Dušan Mandić (©MN Press)Dušan Mandić (©MN Press)

DUŠAN MANDIĆ (FERENCVAROŠ, MAĐARSKA)

Najveće pojačanje i pozitivan signal je povratak Dušana Mandića. Srbija nema luksuz od ostane bez takvog igrača. Na Svetskom prvenstvu u Fukuoki nije imao selektor nijednog levorukog šutera na raspolaganju, umnogome je to bio ograničavajuć faktor. Srbije je izgubila jednu važnu dimenziju u igri. Protivnici na kontinentalnoj smotri neće moći da skupljaju na centrima, niti da pomeraju odbranu ka Nikoli Jakšiću i Strahinji Rašovića. Sa levorukim bombarderom iz Boke Kotorske srpski napad će biti znatno ubojitiji. U kapici Ferencvaroša briljirao je u Ligi šampiona i na domaćem frontu, preko potrebna su olimpijskom šampionu vrhunska izdanja momka koji se u protekloj deceniji utkao u sve najveće uspehe.

PETAR JAKŠIĆ (PARTIZAN, SRBIJA)

Jedan debitant je Radoslav Filipović, a drugi Petar Jakšić. Kapiten Partizana ima dobru sezonu iza sebe, sazreo je, kvalitetno radio tokom pripremnog perioda i želeo je to da nagradi Uroš Stevanović. Uvrstio ga je na konačan spisak putnika za Evropsko prvenstvo. Kada bude u sastavu, trebalo bi da bude ispomoć na desnoj strani Dušanu Mandiću. U prošlosti su bratski tandemi bili talični za srpsku reprezentaciju. Sada ih imamo dva: braća Rašović i braća Jakšić.

DESNA KRILA

Viktor Rašović (©MN Press)Viktor Rašović (©MN Press)

VIKTOR RAŠOVIĆ (NOAZI LA SEK, FRANCUSKA)

I Viktor Rašović je, poput Dušana Mandića, Nikole Lukića i centra Nemanje Vica, povratnik u državni tim. Proteklog leta propustio je Svetsko prvenstvo zbog povrede, nije putovao u Fukuoku. Oporavio se, kao i Strahinja promenio sredinu. Ponovo se otisnuo u inostranstvo, razdvojio od brata i potpisao za francuski Noazi la Sek, gde se vratio u dobar šuterski ritam. Iako puca desnom rukom, i te kako može da bude pretnja sa desnog krila.

VUK MILOJEVIĆ (CRVENA ZVEZDA, SRBIJA)

Na širem spisku našla su se trojica igrača Crvene zvezde, finalnu seču preživeo je samo Vuk Milojević. Zajedno sa Viktorom Rašovićem pokrivaće desno krilo, nije teškaš i često će biti prvi izbor u plivanju za loptu. Unapredio je igru, posebno u odbrani. Postao je defanzivni specijalista, ne manjka mu agresivnosti i koristiće ga Uroš Stevanović kada želi da izvrši pritisak na protivnika. Očvrsnuo je u prethodne dve godine, dobio na mišićnoj masi i ustalio se u reprezentaciji.

CENTRI

Đorđe Lazić (©Reuters)Đorđe Lazić (©Reuters)

NEMANJA UBOVIĆ (VULJAGMENI, GRČKA)

Punih deset godina Nemanja Ubović igra u inostranstvu. Srpski centar je sa Barselonetom osvojio Ligu šampiona, nastupao je i za Sabadelj, Brešu, OSC Budimpeštu, Ferencvaroš... Sve same velikane. Minulog leta je napustio Mađarsku, prihvatio je poziv Vladimira Vujasinovića i došao u Vuljagmeni da zameni Dimitriosa Nikolaidisa. Trebalo bi da bude velika snaga Srbije na dva metra i da radi na stvaranju situacija sa igračem više, te tako omogući igračima iz spoljne linije i sa krila da imaju više prostora i vremena za egzekuciju.

ĐORĐE LAZIĆ (BREŠA, ITALIJA)

Dobio je priliku Đorđe Lazić na Olimpijskim igrama u Tokiju, okitio se zlatnom medaljom i postao standardan član reprezentacije. Dug niz godina član je Breše, bio je deo tima koji je skinuo Pro Reko sa italijanskog trona i profilisao se kao centar koji radi na isključenjima protivničkih igrača. Lak je, brzo se orkene licem ka golu i u nealom broju situacija te akcije završavaju se iznuđenim petercem ili makar igračem više. Prethodno Evropsko prvenstvo u Splitu povredio je zbog povrede, kao i Nikola Jakšić, ali ove sezone igrao je u kontinuitetu i u Ligi šampiona demonstrirao je da iako je centar može u maniru igrača iz spoljne linije da lobuje najbolje svetske golmane.

NEMANJA VICO (PRIMORAC, CRNA GORA)

Četvrti povratnik među Delfine je Nemanja Vico. Minule sezone je napustio kragujevački Radnički, zadužio opremu kotorskog Primorca i kod kuće, na crnogorskom primorju, uhvatio ritam. Opredelio se Uroš Stevanović da povede trojicu centara, da podjednako bude pokriven na svim pozicijama, što mu otvara prostor za manevar. Kada je Srbija poslednji put bila evropski prvak, Nemanja Vico bio je na pobedničkom postolju u Barseloni.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U HRVATSKOJ:

PRVA DIVIZIJA

GRUPA A (DUBROVNIK)

Četvrtak

Crna Gora – Francuska 10:10, petercima 10:9

Španija – Hrvatska 9:9, petercima 3:5

Subota

17.00: (1,20) Crna Gora (9,00) Francuska (6,75)

20.15: Hrvatska – Francuska

Ponedeljak

17.45: Španija – Francuska

20.15: Crna Gora – Hrvatska

GRUPA B (ZAGREB)

Četvrtak

Gruzija – Italija 5:22

Mađarska – Grčka 8:10

Subota

17.00: Gruzija – Mađarska

19.00: Grčka – Italija

Ponedeljak

17.00: Gruzija – Grčka

19.00: Mađarska – Italija

DRUGA DIVIZIJA

GRUPA C (ZAGREB)

Petak

17.00: (1.85) Srbija (hen-15,5) Izrael (1.85)

19.00: (1.01) Nemačka (19.0) Malta (16.0)

Nedelja

17.00: Malta – Izrael

19.00: Srbija – Nemačka

Utorak

17.00: Nemačka – Izrael

19.00: Srbija – Malta

GRUPA D (DUBROVNIK)

Petak

17.45: (1.20) Slovačka (9.00) Slovenija (6.75)

20.15: Holandija – Rumunija

Nedelja

17.45: Rumunija – Slovenija

20.15: Slovačka – Holandija

Utorak

17.45: Slovačka – Rumunija

20.15: Holandija – Slovenija



tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeUroš StevanovićBranislav MitrovićRadoslav FilipovićSava RanđelovićRadomir DrašovićNikola JakšićMarko RadulovićStrahinja RašovićNikola LukićDušan MandićPetar JakšićViktor RašovićVuk MilojevićNemanja UbovićĐorđe LazićNemanja Vico

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara