Skok na turneji Četiri skakaonice (©Reuters)
Skok na turneji Četiri skakaonice (©Reuters)

Skok iz Zlatne dvorane u Garmiš praćen taktovima Štrausa i nemačko prokletstvo

Vreme čitanja: 4min | sub. 01.01.22. | 08:00

Poslednji Nemac koji je trijumfovao na drugoj stanici turneje „Četiri skakaonice“ je legendarni Sven Hanavald

Tradicionalno je prvo jutro po završetku najluđe noći u godini rezervisano za sabiranje utisaka, oporavak i pripremu za reprizu, ali i za koncert bečke filharmonje, obilnu prazničnu gozbu u krugu porodice i skokove u Garmiš-Partenkirhenu. Novogodišnja turneja se nastavlja, a skakači prvog dana januara poleću sa „Olimpijske“ skakaonice u nemačkom zimovalištu i najavljuju bogatu sportsku godinu.

Rjoju Kobajaši pobo je japansku zastavu u Oberstdorfu po treći put u karijeri i u Garmiš-Partenkirhen stigao je kao vodeći u generalnom poretku Novogodišnje turneje „Četiri skakaonice“. Japanac je četvi put ove sezone ostvario duplu pobedu – pobedu u kvalifikacijama overio je i trijumfom u zvaničnom takmičenju, ali taj rezultat nije uspeo da ponovi na drugoj stanici turneje.

Izabrane vesti

Izmakla je Kobajašiju sedma pobeda u kvalifikacijama, u tekućoj sezoni, bio je kratak za 0,9 poena, a na kraju dana na poziciji za slikanje našao se Markus Ajzenbihler. Nikada Ajzenbihler nije ostvario ni pojedinačnu pobedu na turneji „Četiri skakaonice“, a od Svena Hanavalda niti jedan Nemac nije podigao „Zlatnog orla“. Samo su Rihard Frajtad, Severin Frojnd i protekle sezone Karl Gajger slavili na nekoj od četiri stanice. Ali, niko do pomenutog terceta u Garmišu.

Postao je Garmiš „proklet“ za Nemce, kao da nije domaći teren...

Ipak, da bi moglo doći do promene i da bi Hanavald i Martin Šmit – poslednji nemački osvajači druge stanice – mogli da dobiju naslednike, pokazale su kvalifikacije. Odlično su skakali Nemci, ne samo Ajzenbihler. Trećeplasirani je bio Karl Gajger, lider Svetskog kupa, a devetu poziciju zauzeo je Štefan Laje.

RJOJU KOBAJAŠI POBEĐUJE U GARMIŠU - KVOTA 2,00

NAJBOLJIH PET U KVALIFIKACIJAMA U GARMIŠU:

Markus Ajzenbihler – 144,9 poena (137 metara)

Rjoju Kobajaši – 144 poena (134 metra)

Karl Gajger – 138,4 poena (135,5 metara)

Jan Herl – 137,8 poena (138 metara)

Pjotr Žila – 136,1 poena (138,5 metara)

(©Reuters)(©Reuters)

Obeležili su Poljaci prošlogodišnju turneju – samo u Oberstdorfu kada se radovao Karl Gajger nisu bili na vrhu pobedničkog postolja – imali su ludu sreću da ih posle pozitivnog testa Klemensa Muranke organizatori vrate u takmičenje, i osvojili su četvrtog „Zlatnog orla“ u poslednjih pet godina. David Kubacki predao je krunu Kamilu Stohu, trostrukom pobedniku turneje „četiri skakaonice“. Ali, ove godine Poljaka nema ni na mapi. Užasno skaču i već posle Oberstdorfa jasno je da Stoh neće stići Jensa Vajsfloga.

David Kubacki brani tron u Garmiš-Partenkirhenu, ali je mala verovatnoća da će ga odbraniti iako je bio jedini Poljak koji je u Oberstdorfu sakupio bodove. Očekuje ga duel sa Halvorom Egnerom Granerudom i verovatno će kao „laki luzer“ loviti drugu seriju.

HALVOR EGNER GRANERUD POBEĐUJE U GARMIŠU - KVOTA 5,50

Najzanimljivije parove u današnjem nadmetanju, čiji početak je zakazan za 14.00, činiće: Halvor Egner Granerud – David Kubacki, Pijus Paške – Lovro Kos, Simon Aman – Danijel Huber, Timi Zajc – Severin Frojnd, Daiki Ito – Kamil Stoh, Johan Andre Forfang – Marijus Lindvik, Peter Prevc – Štefan Laje, Andreas Velinger – Jan Herl, Junširo Kobajaši – Markus Ajzenbihler.

Podsećamo, u drugu seriju glavnog takmičenja prolazi 25 pobednika duela, kao i petorica "laki luzera".

(©Reuters)(©Reuters)

Prohodnost u prvu zvaničnu seriju u Garmiš-Partenkirhenu nije izborilo 27 skakakača, a najveće razočaranje predstavljao je skok Štefana Krafta, koji se prizemljio na 119,5 metara. Podbačaj Austrijanca, dvostrukog osvajača „Zlatnog orla“, zapravo je jedino neprijatno iznenađenje, pošto su svi ostali favoriti s više ili manje uspeha izborili nastup u glavnom takmičenju.

MARKUS AJZENBIHLER POBEĐUJE U GARMIŠU - KVOTA 18,0

Najduži skok u kvalifikacijama u Garmišu delo je dva čoveka – Pjotra Žile i Manuela Fetnera. Doskočili su Poljak i Austrijanac na 138,5 metara. Prija Žili druga stanica, pre godinu dana bio je treći i koliko-toliko mogao bi da osvetla obraz Poljacima.

Po okončanju skokova u Garmišu, karavan se iz Nemačke seli u Austriju. Drugi deo turneje rezervisan je za Insbruk i Bišofshofen. U Insbruku su kvalifikacije na programu 3. a glavne serije 4. januara, a potom sledi finalno takmičenje u Bišofshofenu, koje je na programu 5. i 6. januara.

KARL GAJGER POBEĐUJE U GARMIŠU - KVOTA 5,50

RASPORED NOVOGODIĐNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”:

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

28. decembar - kvalifikacije - pobednik Rjoju Kobajaši

29. decembar - takmičenje - pobednik Rjoju Kobajaši

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

31. decembar - kvalifikacije - pobednik Markus Ajzenbihler

1. januar - takmičenje (14.00)  

Insbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

3. januar - kvalifikacije (13.30)

4. januar - takmičenje (13.30)  

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (17.15)

6. januar - takmičenje (17.30)


tagovi

Četiri skakaoniceČetiri novogodišnje skakaoniceturneja četiri skakaoniceski skokoviSvetski kup u ski skokovimazimski sportoviRjoju KobajašiKarl GajgerMarkus AjzenbihlerMarijus LindvikHalvor Egner GranerudRobert JohansonLovro KosJan HerlPjotr Žila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara