(©CEV)
(©CEV)

Skoro kao u Briselu: Turkinje ostavile Srbiju bez karte za EP

Vreme čitanja: 2min | sub. 27.01.24. | 20:18

Protivnice slavile posle pet setova u finalu prve runde Zonskih kvalifikacija

Bilo je neizvesno skoro kao u finalu Evropskog prvenstva za seniorke 2023. godine u Briselu. Ovog puta se nije igralo za zlato, već za evropsku vizu, ali ponovo je ista reprezentacija pobedila.

Juniorke Srbije morale su posle pet setova da čestitaju vršnjakinjama iz Turske, koje su u taj-brejku finala prve runde Zonskih kvalifikacija bile sigurnije - 3:2 (25:15, 23:25, 20:25, 25:21, 15:10). Igrale su na krilima publike u Ankari, što im je sigurno pomoglo u presudnim trenucima.

Izabrane vesti

Najefikasnija u poraženom timu bila je Simona Mateska sa 20 poena. Dobila je 45 lopti, a 15 prošla (33 odsto napada). Imala je četiri bloka i jedan as, a protivnice su je 35 puta pogodile servisom (dve greške, 54 odsto pozitivnog, 43 idealnog).

Ana Mihajlović se zaustavila na 19 poena, dok je Maša Kirov upisala 15. Srbija je generalno imala veoma dobar prijem, ali realizacija napada nije bila na potrebnom nivou. Libero Višnja Žigić je ukrotila 38 servisa protivnica uz 63 odsto pozitivnog prijema, a 45 odsto idealnog. Zajedno sa Mihajlovićevom i Mateskom je držala taj element na visokom nivou, ali to nije bilo presudno.

Srpkinje su napravile i 16 servis grešaka, čak deset više od rivalki. U bloku su bile izjednačene 14-14. Turska je imala nešto bolju realizaciju napada... Najefikasnija je bila Beren Ješilirmak sa 17 poena, a pratila je Lisa Safronova sa 13.

Ovo ipak nije kraj za selekciju Vladimira Vasovića, koja će sada čekati april i šansu na sledećem turniru.

Plasman na EP iz Zonske, prve runde kvalifikacija pre Turske su izborile Švedska (NEVZA), Hrvatska (MEVZA), Poljska (EEVZA) i Italija (WEVZA). U drugoj rundi kvalifikacija iz BVA će igrati pet reprezentacija.

Turniri će se odigrati od 4. do 7. aprila, a žreb će se obaviti u februaru 2024.



tagovi

ženska juniorska odbojkaška reprezentacija Srbijeodbojkaški savez srbijeVladimir Vasović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara