Rjoju Kobajaši (©Reuters)
Rjoju Kobajaši (©Reuters)

Šlirencauer prestignut, Ahonenov rekord ugrožen: Kobajaši treći put pobednik Četiri skakaonice

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.01.24. | 18:18

Japanac se izjednačio sa Kamilom Stohom, naredne godine napada Jensa Vajsfloga

Može da skače prosečno za njegove standarde, može da bude bez pobede, ali kada dođe do Novogodišnje turneje, onda mu nema ravnog. Rjoju Kobajaši nije rođe na obroncima Alpa, već na Dalekom istoku, ali se u Nemačkoj i Austriji oseća kao kod kuće, kao da je u svom dvorištu. Pre pet godina je bio najbolji na sve četiri stanice, pre dve mu je izmakla pobeda da bi kompletirao novi grend slem, a sada je bez ijednog trijumfa došao do trećeg Zlatnog orla u karijeri!

Rjoju Kobajaši treći je put pobednik Četiri skakaonice. Više se ne nalazi u društvu legendarnog Gregora Šlirencauera i Andreasa Goldbergera, prestigao je Austrijance. Rame uz rame stoji sa Kamilom Stohom – uz Japanca i Svena Hanavalda jedini u jednom izdanju slavio na svim stanicama – Bjernom Virkolom i Helmutom Reknagelom, naredne godine napada Jensa Vajsfloga, a trebalo bi da se pripazi i Jane Ahonen.

Izabrane vesti

Kada je čuveni finski ski skakač peti put podigao Zlatnog orla, delovalo je da u skorije vreme taj rekord neće pasti. Ali, mogao bi ozbiljno da bude ugrožen u nadolazećim godinama, jer Rjojuu Kobajašiju je tek 27, neće skoro prestati da se spušta niz zaletište i što je najvažnije – leži mu koncept Novogodišnje turneje. Ili bolje rečeno ima glavu za razliku od mnogih da izdrži veliki pritiska i u kontineuitetu leti daleko.

Kontinuitet je bio ključ za trećeg Zlatnog orla. Završio je turneju bez pobede, četiri puta bio je drugi, što je bilo i više nego dovoljno da u generalnom poretku bude ispred svih. Identičnu stvar udario je i Jane Ahonen na prelazu iz 1998. u 1999. godinu. Ni od nije trijumfovao niti na jednoj stanici Novogodišnje turneje, a glavna premija završila je u njegovim rukama.

Danas u Bišofshofenu ispred Japanca bio je Štefan Kraft, lider Svetskog kupa je tek na četvrtoj stanici bio na nivou iz prvog dela sezone. Kada je pritisak nestao, kada je postalo jasno da neće biti pobednik, izveo je dva sjajna skoka. U drugoj seriji leteo je 140 metara, što mu je donelo prvo mesto. Ukupno šesto u tekućoj sezoni, a uz Austrijanca i Rjojua Kobajašija na podijumu je bio još Anže Lanišek.

Štefan Kraft je u Bišofshofenu osvojio 288,9 bodova, Rjoju Kobajaši je kasnio 1,3 boda, a Anže Lanišek je bio na udaljenosti od 7,1. Među najboljih deset našli su se još: Manuel Fetner, najveći tragičar turneje – Andreas Velinger, Klemens Aigner, Halvor Egner Granerud, Pijus Paške, Peter Prevc i Jan Herl.

Što se tiče generalnog plasmana na Novogodišnjoj turneji, iza pobednika ostao je Andreas Velinger. Ne da nije mogao da se nosi sa Japancem, nego je načisto podbacio i gledao ka Štefanu Kraftu. Austrijanac nije uspeo da istopi minus, završio je kao treći, a u generalnom poretku pratili su ga Jan Herl, Anže Lanišek, Mihael Hajbek, Lovro Kos, Klemens Aigner, Marijus Lindvik i Timi Zajc.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”:

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Andreas Velinger

Takmičenje - Andreas Velinger

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - Anže Lanišek

Takmičenje - Anže Lanišek

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

Kvalifikacije - Anže Lanišek

Takmičenje - Jan Herl

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

Kvalifikacije - Rjoju Kobajaši

Takmičenje - Štefan Kraft


tagovi

zimski sportoviski skokoviSvetski kup u ski skokovimaČetiri skakaoniceturneja četiri skakaoniceRjoju KobajašiAndreas VelingerJan HerlŠtefan KraftAnže LanišekLovro KosPeter Prevc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara