Anže Lanišek (©Reuters)
Anže Lanišek (©Reuters)

Slovenački barjak vije se u Garmišu: Lanišek dominirao, Velinger ostao lider na turneji

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.01.24. | 16:24

Kraft puca pod pritiskom...

Ostao je Andreas Velinger bez pobede u Garmiš-Partenkirhenu, ali ne i bez podijuma i prvog mesta na Novogodišnjoj turneji. Nemac i dalje vodi, sačuvao je prednost u odnosu na Rjojua Kobajašija, ali je ona minimalna. Tek nešto veća od jednog boda, što je pred austrijski deo i još četiri serije skokova zanemarljivo.

Ove godine na turneji važi: ko dobije kvalifikacije, dobiće i glavnu premiju. Andreas Velinger domirao je u Oberstdorfu, a na drugoj stanici – Anže Lanišek. Zabo je slovenački barjak u podnožje skakaonice, došao do šeste pobede i 30 podijuma u karijeri i ponovo bi u generalnom poretku Četiri skakaonice, kao i u prošlom izdanju, mogao do podijuma.

Izabrane vesti

Anže Lanišek se probio, trećeplasirani Štefan Kraft nije daleko. Razlika je 13 poena i Austrijanac za njegove ovosezonske standarde skače ispod proseka. U Svetskom kupu je bio superioran, ređao je pobede, a na Četiri skakaonice ne može da priđe prvom mestu. Puca pod pritiskom i moralo bi čudo da se desi da bi ušao u borbu sa Andreasom Velingerom i Rjojuom Kobajašijem.

Čini se da je knjiga spala na dva slova, na Nemca i Japanca. Lider turneje ima 600,7 poena, momak iz Zemlje izlazećeg sunca je na 598,9, a trećeplasirani Štefan Kraft kasni 25,2. I pride ne skače dobro. Anže Lanišek ima zbog čega da žali, jedna loša serija u Oberstdorfu bi na koncu skupo mogla da ga košta.

Tradicionalno Slovenac najbolje skače na Novogodišnjoj turneji, inspiriše ga celokupan ambijent. Postao je tek četvrti skakač iz Slovenije koji je pobedio na jednoj stanici. Pre njega to su učinili Peter Žonta, te Primož Peterka i Peter Prevc, koji su podizali Zlatnog orla.

Što se tiče podijuma i najboljih deset, Garmiš-Partenkirhen nije doneo velika iznenađenja. Poredak je bio sledeći: Anže Lanišek, Rjoju Kobajaši, Andreas Velinger, Manuel Fetner, Jan Herl, Štefan Kraft, Marijus Lindvik, Mihael Hajbek, Peter Prevc i Pijus Paške. Ali su zato bez skoka u drugoj seriji ostali David Kubacki, Simon Aman, Gregor Dešvanden i Halvor Egner Granerud!

Možda bi poredak na drugoj stanici, ali i čitavoj turneji, danas bio drugačiji da nije bilo jakog vetra pred skok Rjojua Kobajašija. Najbolji iz prve serije izašao je na zaletište, bio spreman, međutim, morao je da se vrati. Uslova za let nije bilo. Bio je dva metra kraći od Andreasa Velingera (137,5), metar i po od Anžea Lanišeka (137), a dužinski ni blizu Mihaelu Hajbeku (141) i Janu Herlu (140).

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”:

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Andreas Velinger

Takmičenje - Andreas Velinger

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - Anže Lanišek

Takmičenje - Anže Lanišek

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

2. januar - kvalifikacije (13.30)

3. januar - takmičenje (13.30)

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

turneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovizimski sportoviAnže LanišekJan HerlŠtefan KraftAndreas VelingerRjoju KobajašiMihael HajbekSimon AmanDavid KubackiHalvor Egner Granerud

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara