Slovenačka srebrna postava (©Reuters)
Slovenačka srebrna postava (©Reuters)

Slovenci su skakačka nacija broj 1 u Pekingu

Vreme čitanja: 2min | pon. 14.02.22. | 18:33

Braća Prevc, Lovro Kos i Timi Zajc doneli sedmu medalju

Surova dominacija takmičara iz Slovenije u ski-skokovima na Olimpijskim igrama. U dramatičnoj završnici u Pekingu u timskom takmičenju Slovenija je u sastavu Lovro Kos – Cene Prevc – Peter Prevc – Timi Zajc letela do srebrne medalje, četvrte u ski-skokovima, a sve skupa sedme na ovim Igrama.

Nadmašili su Slovenci na taj način kvalitativno ostvarenje iz Sočija 2014. godine, kada su osvojili jednu medalju više u svim sportovima, ali su ove sada „jačeg“ sjaja. Tada je legendarna skijašica Tina Maze osvojila zlatne medalje u spustu i veleslalomu, Peter Prevc leteo je do srebra na maloj skakaonici, osvojene su i četiri bronzane medalje, a Žan Košir je na snoubordu jezdio do srebra.

Izabrane vesti

Slovenci su u Pekingu, za sada, osvojili sedam medalja, i to dve zlatne, tri srebrne i dve bronzane, a gro njih – više od 50 odsto – osvojeno je u ski-skokovima. Profilisali su se Slovenci kao skakačka nacija broj 1 u Kini.

Kvantitativno Slovenija još nije nadmašila Soči, ali kvalitativno – jeste.

Počela je slovenačka bajka osvajanjem dve medalje na maloj skakaonici u ženskoj konkurenciji. Ursa Bogataj počela je sa pisanjem istorije osvojivši zlatnu medalju, ali nije bila jedina Slovenka na podijumu. Društvo joj je sa bronzom oko vrata pravilo čudo od deteta – Nika Križnar. I u timskom miksu su Slovenci stigli do najsjajnijeg odličja, a postavu su činili Peter Prevc, Ursa Bogataj, Timi Zajc i Nika Križnar.

Mogao je Peter Prevc da se proslavi još jednom, ali mu je bronza na maloj skakaonici izmakla za 0,5 bodova, pa je za drugu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu morao da sačeka timsko takmičenje. Slovenija je u postavi Lovro Kos, Cene Prevc, Peter Prevc i Timi Zajc zauzela drugo mesto, a u leđa je gledala Austrijancima, dok je bronza završila u Nemačkoj.

Arktički vetar otežavao je završetak takmičenja, u nekoliko navrata su organizatori bili prinuđeni da vrate skakače sa zaletišta i obustave skokove. Ipak, takmičenje je uspešno privedeno kraju, a najpripremljeniji za jake nalete vetra bili su austrijski ski-skakači. Ušla je Austrija u poslednju seriju s prednošću i uspela je da je sačuva.

Jan Herl se prizemljio na 137,5 metara i umnogome je taj skok uticao na krojenje konačnog poretka. Pored Herla zlatom su se okitili Štefan Kraft, Danijel Huber i Manuel Fetner, koji je u pojedinačnoj konkurenciji leteo do srebra na maloj skakaonici. Dok su nemačku bronzanu postavu činili Karl Gajger, Markus Ajzenbihler, Štefan Laje i Konstantin Šmid



tagovi

Olimpijske igreZimske olimpijske igre Pekingzimski sportoviski skokoviSvetski kup u ski skokovimaPeter PrevcCene PrevcTimi ZajcLovro Kos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara