(©Rukometni savez BiH)
(©Rukometni savez BiH)

Smajlagić bi da preporodi Zmajeve, povratak Panića, nema Burića

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.10.22. | 11:23

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo rukometaša: Bosna i Hercegovina u Mariboru večeras (21.00) udara na favorizovanu Sloveniju

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Iako je prethodnih godina uspela da izbori tri velika takmičenja, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nikako da napravi kontinuitet rada i tako mnogo bolje dočeka naredni ciklus. Posle ne baš uspešnog mandata Ivice Obrvana, reprezentacija do pre 10 dana uopšte nije imala selektora. Nije se znalo ni ko će uopšte doneti tu odluku, budući da nije bajno ni u Upravnom odboru. Na koncu, uspelo je doći do dogovora. U kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024.godine, reprezentaciju Bosne i Hercegovine povešće Irfan Smajlagić. Nekadašnje najbolje krilo sveta, debitovaće na klupi Zmajeva večeras u Mariboru protiv Slovenije (21.00), dok će priliku za domaći debi imati u nedjelju protiv Crne Gore.

Izabrane vesti

Da mu neće biti lako, pokazalo se već prvog dana priprema. U nacionalnom timu Bosne i Hercegovine neophodna je smena generacija, pa se polako krenulo u taj proces. Od državnog dresa oprostili su se Nikola Prce, Vladimir Vranješ i Ivan Karačić, igrači koji su ostavili veliki pečat i bili jedni od najzaslužnijih za pomenute odlaske na jedno Svetsko i dva Evropska prvenstva. Bilo je jasno da će Smajlagić morati reagovati i pozvati nekolicinu mladih, neafirmisanih momaka.

20.00: (1,05) Slovenija (18,0) BiH (13,0)

Međutim, kada je izašao spisak igrača za predstojeće utakmice protiv Slovenije i Crne Gore, bilo je jasno da još nešto ne štima na relaciji Savez – igrači. Na spisku se nisu našli braća Burić i Josip Perić. Ništa to ne bi bilo čudno da njih trojica ne spadaju u red onih koji su nosioci igre nacionalnog tima. Na kraju krajeva, Benjamin Burić je jedan od najboljih evropskih golmana. Tačnije, našli su se na širem spisku, ali ih definitivno neće biti u Sloveniji. Razlog u BiH javnosti niko ne zna, ali verovatno zna Irfan Smajlagić, pa će se u narednom periodu znati epilog.

Zmajevi će znatno oslabljeni ući u ove kvalifikacije, jer su od onih najiskusnijih tu samo Mirsad Terzić i Marko Panić, kojem će ovo biti povratak u nacionalni tim posle nesuglasica sa prethodnim selektorom.

Svestan kompletne situacije je i Irfan Smajlagić. Čovek koji je u najsjajnije vreme hrvatskog rukometa bio desna ruka Linu Červaru, selektor tamošnjih omladinskih selekcija. Stoga je i na samom predstavljanju birao reči o predstojećim utakmicama.

Rukomet u BiH je došao do granice raspadanja, odnosno opstanka. Kada gledamo celokupnu situaciju, mislim da je ovo poslednji momenat za stabilizaciju i da se krene raditi u pozitivnom smeru. Zbog toga moj dolazak nije fokusiran samo na kvalifikacije. One su kocka i zavise o mnogo čemu, ali akcenat našeg rada u narednom periodu je da napravimo dobar posao u mlađim kategorijama, da one budu široka baza iz koje će se seniorska selekcija popunjavati. Bez kontinuiteta nećemo moći uraditi posao“, istakao je Smajlagić te jasno stavio do znanja da je pred Zmajevima vraški težak posao.

Utakmica protiv Slovenije će dobro doći aktuelnom stručnom štabu da stekne uvid u realne domete renovirane selekcije, jer će ipak utakmice koje dolaze u narednom periodu biti mnogo važnije sa rezultatskog aspekta. Grupa sa Slovenijom, Crnom Gorom i takozvanim Kosovom realno nije preteška. S obzirom da će Evropsko prvenstvo sada biti brojnije, praktično će za odlazak na kontinentalni šampionat, trebati dve pobede nad realno slabijom selekcijom južne srpske pokrajine, ali se mora dobiti bar još jedna utakmica od četiri preostale.

"Moramo biti realni i gledati situaciju onakvom kakva jeste u prethodnih godinu, dve. Smena generacija, smena kompletnog rukometnog saveza, sad novi selektor. Sve je išlo jako brzo. Za kratko vreme smo dobili pozive, on je potpisao ugovor. Treba da izađemo uzdignute glave i damo sve od sebe. Slovenija i Crna Gora su favoriti grupe. Već su igrali nekoliko velikih šampionata. U kontinuitetu su i mislim da su kvalitetniji od nas. Mi treba da tražimo šansu u utakmicama sa takozvanim Kosovom. Tu nam trebaju dve pobede i onda moramo da pobedimo još tu jednu utakmicu da bismo otišli na Evropsko prvenstvo. Mislim da to možemo“, rekao je pred večerašnju utakmicu u Mariboru povratnik u reprezentaciju i desno krilo francuskog Monpeljea Marko Panić.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – 1. KOLO

Sreda

Srbija - Finska 34:24 (19:11)

Crna Gora - Tzv. Kosovo 29:20 (15:9)

Hrvatska - Grčka 33:25 (18:13)

Švajcarska - Gruzija 24:23 (15:12)

Češka - Estonija 31:23 (17:13)

Mađarska - Litvanija 36:23 (20:13)

Makedonija - Luksemburg 38:24 (18:7)

Ukrajina - Farska Ostrva 29:25 (18:14)

Island - Izrael 36:21 (16:10)

Četvrtak

18.00: (1,22) Austrija (11,0) Rumunija (5,20)

18.15: (1,80) Norveška (hen -13,5) Slovačka (1,90)

18.30: (1,05) Poljska (18,0) Italija (13,0)

20.00: (1,07) Holandija (16,0) Belgija (11,0)

20.00: (1,05) Slovenija (18,0) BiH (13,0)

20.30: (1,85) Portugalija (hen -10,5) Turska (1,85)

21.00: (1,75) Francuska (hen -11,5) Letonija (1,95)

***kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za EP u rukometuRukometna reprezentacija BiH

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara