Radost Španije (©Reuters)
Radost Španije (©Reuters)

Španija je drugi polufinalista Evropskog prvenstva, u Budimpešti puca na rekord Švedske (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.01.22. | 16:56

Crvena furija mogla bi da postane druga selekcija koja je tri puta uzastopno pokoravala Stari kontinent

Španija ide u borbu za medalje! Dvostruki uzastopni evropski šampin pridužio se selekciji Danske u polufinalu i napašće rekord Švedske, koja je s kraja 20. i početka 21. veka nanizala tri zlata na šampionatima Starog kontinenta. Crvena furija pokoravala je Evropu u Zagrebu i Stokholmu, sada se posle trijumfa nad Poljskom u Bratislavi seli u Budimpeštu da ispiše istoriju i izjednači se sa selecijom Tri krune – 28:27 (14:13).

Računica Španije bila je jasna – pobeda protiv Poljske vodila ju je u polufinale. Sve je držala u svojim rukama uprkos porazu od Norveške u prethodnom kolu i uzela je sve što su joj Poljaci pružili. A, jesu mnogo toga – lake golove i mnoštvo kontri, koje su zaštitni znak Crvene furije. Četa Đordija Ribere povlačila je konce, bila hladnokrva u završnici akcija i nije dopustila iznenađenje, niti da o njenoj sudbini odlučuju Norveška i Švedska.

Izabrane vesti

Dva učesnika polufinala Evropskog prvenstva su poznata: Španija se priključila Danskoj, a večeras će u direktnom obračunu dve skandinaveske selekcije, Norveška i Švedska, odlučivati o trećem, dok se za poslednje mesto bore Island i olimpijski šampion Francuska.

Želela je Španija protiv Norveške da brzo završava napade i igrom u tranziciji nanese štetu Sanderu Sagosenu i saigračima. Uspevala je povremeno da im proda štosove, protiv Poljaka sve je išlo kao po loju. Španska krila bila su brza kao metak, uvek prva u kontranapadima i što je najbitnije – skoro nepogrešiva.

Raspucao se na vreme Feran Sole, otvorio je Poljake i trasirao Crvenoj furiji put ka velikoj prednosti. Provlačio se između bekova, tresao protivničku mrežu i kompletan fokus Poljske prebacio na sebe. Pošlo je za rukom rivalu da mu stane na put u nastavku, ali krilo Pari Sen Žermena odradilo je posao. Pokazao je Sole put saigračima kojim treba da idu.

Marselo Kasado (©Reuters)Marselo Kasado (©Reuters)

Ubojita španska kontra sjajno je funkcionisala, ali ni Poljaci nisu preterano “davili”. Trudili su se da odgovore istom merom. I uspevali su da brzo završavaju napade. Tukli su bekovi preko blokova i parali mrežu Rodiriga Karalesa Rodala, ali kada im se u poslednjem minutu ukazala prilika da izjednače i zagorčaju život aktuelnom šampionu Starog kontinenta – dva puta su Poljaci gađali pravo u čuvara mreže Crvene furije. Skinuo je dva ključna šuta Karales Rodala i izrastao u heroja.

Minut pre kraja Arkadijuš Morito postigao je šesti gol na meču kojim je pretekao do tada najboljeg strelca Evropskog prvenstva – Holanđanina Kaja Smitsa. Prišla je Poljska na gol zaostatka – dobar deo meča imala dva do tri, a u nekim momentima i četiri gola minusa – zadrhtala je ruka Špancima i sve se otvorilo Poljskoj da otkine bodove evropskom prvaku i stigne do remija. Preuzeo je odgovornost Morito i nije se proslavio. Zaustavljen je, a potom i Jan Čuvara. Dve izvrsne prilike propustili su Poljaci da osvoje drugi bod u TOP 12 fazi takmičenja i unesu zebnju u redove Španije.

Slaba je uteha Arkadijušu Moritu što je prestigao omalenog beka Kaja Smitsa i što se nalazi na koti 46 i prvom mestu liste strelaca Evropskog šampionata, kada je u presudnom momentu zakazao. Najboljem strelcu Crvene furije Feranu Soleu, koji je poput Agustina Kasada postigao četiri gola, velika podrška bio je Aleiš Gomez Abeljo. Drugo desno krilo tri puta je treslo mrežu Poljaka. Morito je bio najefikasniji u taboru Poljske, a po pet su dodali Damijan Pržtula, Mihal Dašček i Pjotr Jadraščik.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – DRUGA RUNDA, 4. (POSLEDNJE) KOLO

Utorak

GRUPA 2 (BRATISLAVA)

Poljska - Španija 27:28 (13:14)

18.00: (1,65) Nemačka (8,00) Rusija (2,70)

20.30: (3,15) Švedska (8,00) Norveška (1,50)


Sreda

GRUPA 1 (BUDIMPEŠTA)

15.30: Crna Gora - Island

18.00: (6,25) Holandija (12,0) Hrvatska (1,17)

20.30: Danska – Francuska

***kvote su podložne promenama



tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometuEHFRukometna reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara