Pjastri (Reuters)
Pjastri (Reuters)

Sprint kvalifikacije u Belgiji: Oskar Pjastri kreće sa drugog mesta

Vreme čitanja: 2min | sub. 29.07.23. | 14:39

Najbrži, očekivano, Maks Verstapen

Za razliku od petka kad su kvalifikacije vožene u suvim uslovima, pred kvalifikacije za sprint trku u Belgiji padala je snažna kiša. Posle pauze od 35 minuta zbog nepovoljnih uslova, vozačima je konačno bilo dozvoljeno da izađu na stazu.

Vozači Mercedesa prvi su započeli brze krugove, Luis Hamilton je prvi postavio odvezao najbrži krug. Kako se staza sušila, tako su rezultati postajali bolji, a Maks Verstapen našao se na vrhu sa dve sekunde boljim krugom od Hamiltona. Ferari je takođe pokazao da brzina koju su imali juče nije bila slučajna, ali se Meklaren značajno mučio. Dok se Oskar Pjastri našao među prvih deset, Lando Noris morao je da da sve od sebe kako bi se probio dalje, a na kraju je i uspeo.

Izabrane vesti

Niko Hulkenberg nije stigao da počne jedini mereni krug čini se zbog loše strategije tima, a ni drugi Has u rukama Kevina Magnusena se nije plasirao dalje.

U prvom delu su ispali: 16. Juki Cunoda, 17. Valteri Botas, 18. Kevin Magnusen, 19. Gvanju Džo i 20. Niko Hulkenberg.

Drugi deo kvalifikacija je bio miran, a onda su na trenutak bile istaknute žute zastave zbog okretanja Logana Sardženta. Staza je bila u boljem stanju, ali je jedino Lens Strol prešao na srednje gume za suve uslove. Ulazeći u mereni krug Strol je preko radio komunikacije sa timom rekao da je prerano za takav potez. To se ispostavilo tačnim kada je na ulasku u devetu krivinu proklizao i završio u barijeri, a tom prilikom istaknute su crvene zastave. Ovaj deo kvalifikacija više nije mogao da se nastavi zbog nedostatka vremena, a Strolova greška koštala je između ostalog i njegovog timskog kolegu.

U drugom delu su ispali: 11. Danijel Rikardo, 12. Aleks Albon, 13. Logan Sardžent, 14. Lens Strol i 15. Fernando Alonso.

Meke gume bile su spremne za završetak sprint kvalifikacija, a osam minuta predviđenih za treći deo značio je da većina ima šansu za postavljanje dva brza kruga. Ferarijevi vozači su prvi koji su zabeležili krugove, ali je ubrzo Hamilton izbio na vodeću poziciju. Leklerov poslednji krug je bio odličan, mada je očigledno manja greška uticala na rezultat te je završio na četvrtoj poziciji. Vozač Meklarena Oskar Pjastri se istekom vremena domogao prve pozicije, sve dok ga Verstapen nije obišao za samo 11 hiljaditih delova sekunde.

Vozači Mercedesa drugi dan zaredom ne uspevaju da se sporazumeju, Rasel je sada uticao na Hamiltonov krug, dok je u jučerašnjim kvalifikacijama situacija bila obrnuta. Oni su završili na sedmom (Hamilton), odnosno desetom mestu (Rasel).

Poredak prvih deset za sprint trku:

1. Maks Verstapen

2. Oskar Pjastri

3. Karlos Sains

4. Šarl Lekler

5. Lando Noris

6. Pjer Gasli

7. Luis Hamilton

8. Serhio Peres

9. Esteban Okon

10. Džordž Rasel

Sprint trka na programu je danas od 16.30, a trka u nedelju od 15 časova.

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1VN BelgijeSpa FrankošamMaks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara