Lazar Kovačević (©SSS)
Lazar Kovačević (©SSS)

Srbija dobila 82. člana na Olimpijskim igrama

Vreme čitanja: 2min | uto. 16.04.24. | 16:26

Kvotu za Pariz obezbedio strelac Lazar Kovačević koji je osvojio prvo mesto na kvalifikacionom turniru u Rio de Ženeiru

Srpski strelac Lazar Kovačević kvalifikovao se za Olimpijske igre u Parizu, pošto je na kvalifikacionom takmičenju u Rio de Žaneiru osvojio prvo mesto u disciplini vazdušna puška čime je postao 82. član tima Srbije i tako se pridružio strelcima Zoran Arunović i Damiru Mikecu koji su ranije obezbedili učešće na najvećoj svetskoj smotri.

Kovačević je na olimpijskom kvalifikacionom turniru osvojio zlatnu medalju vazdušnom puškom i izborio jednu od samo dve karte za Pariz koje su bile na raspolaganju. Naš reprezentativac je u finale ušao kao peti iz kvalifikacijama, da bi zablistao u borbi za medalje i za najveći ulog – olimpijske vize. Ni u jednom trenutku tokom finala Kovačević nije bio ispod drugog mesta.

Izabrane vesti

Počeo je sjajno, posle prvih pet hitaca bio je na čelu, a istu poziciju zadržao i nakon sledeće serije od pet pogodaka. Potom je zabeležio jedan slabiji hitac – 9,7 i pao na drugo mesto. Međutim, i dalje je bio vodeći u trci za Pariz jer je Kovačevića prestigao Jon Herman Heg iz Norveške, jedini finalista koji je i pre Rija imao kvotu. Dugo je Norvežanin bio na čelu, ali Kovačević ga je pratio. Tokom finala je bilo mnogo promena u plasmanu od trećeg do šestog mesta, dok je Kovačević čuvao drugu poziciju.

Posle 18 hica, u finalu su ostali Heg, Kovačević, Italijan Edoardo Bonazi i Ukrajinac Svjatoslav Hudzij. Naredne dve dijabole su odlučivale ko će ostati bez vize za Pariz. Ali, naš strelac nije dozvolio da to bude on. Štaviše, Kovačević je zabeležio dva odlična pogotka i uvećao prednost nad konkurentima u trci za plasman na OI. Bonaci je osvojio treće mesto i zajedno sa Lazarom izborio olimpijsku ulaznicu, a Hudzij koji je ostao ispod crte.

Iako je ispunio glavni cilj, Kovačević je nastavio u sjajnom ritmu. Poslednjim, 24. hicem prestigao Jona Hermana Hega i sa minimalnom razlikom od 0,1 kruga ispred Norvežanina stigao do zlata.

"Finale je bilo sjajno, među osam najboljih plasirali su se vrhunski strelci, a sedmorica su ciljali olimpijske kvote. Uspeo sam da iskontrolišem emocije, tokom celog finala sam bio koncentrisan na ispunjenje cilja. Nisam se opustio ni kada sam izborio kvotu. Razmišljao sam samo o tome da postignem najbolji moguć rezultat i da stignem do zlata, u čemu sam na kraju i uspeo.", kazao je Kovačević, kome je najsjajnije odličje u Riju druga zlatna medalja na velikim svetskim takmičenjima.

U naredna tri dana na olimpijskom kvalifikacionom turniru će biti održana takmičenja u trostavu. Za sredu su zakazane eliminacije, koje se završavaju kasno uveče po srednjeevropskom vremenu, dok je u petak na programu finale. Srbiju će predstavljati Kovačević, Milenko Sebić, Milutin Stefanović, Andrea Arsović, Teodora Vukojević i Sanja Vukašinović.


tagovi

streljaštvoOlimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara