Sanja Radosavljević (MN Press)
Sanja Radosavljević (MN Press)

Srbija odradila lakši deo posla, sa Turskom za plasman na Evropsko prvenstvo

Vreme čitanja: 2min | sre. 03.04.24. | 17:23

Rukometašice bez problema u Bugarskoj, u subotu u Zrenjaninu meč godine za naše reprezentativke

Rukometašice tadašnje Savezne Republike Jugoslavije prvi su put posle raspada bivše države učestovale na Evropskim prvenstvima 2000. godine. Počevči od takmičenja održanog u Rumuniji poslednje godine prethodnog milenijuma, naša reprezentacija nije propustila nijedno od 12 kontinentalnih takmičenja, a bojazan da bi to moglo da se dogodi prvi put u poslednjih 25 godina, pojavila se nakon kiksa izabranica Uroša Bregara u oktobru prošle godine i remija protiv Turske. Na neubedljiv jesenji rezultat, nadovezala su se i dva minimalna poraza protiv Crne Gore pre oko mesec dana, a u poslednji prozor kvalifikacija za predstojećo Evropsko prvenstvo Srbija je ušla sa imperativom pobeda.

Lakši deo posla Orlice su odradile na gostovanju u Bugarskoj, pošto su u Šumenu trijumfovale 35:17 (19:6). Srbiji ide na ruku i pobeda Crne Gore nad Turkom (30:28), zahvaljujući kojoj će našoj selekciji biti dovoljan i bod protiv Turkinja u poslednjem kolu, u subotu od 18 časova u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu.

Izabrane vesti

Da Bugarska nije dorastao protivnik nijednoj od preostalih reprezentacija u grupi bilo je jasno posle trećeg kola , kada je u skoro svim mečevima poražena dvocifrenom razlikom. Pretila je domaćinu nova katastrofa, pošto je Srbija iskazala nadmoć u prvih deset minuta i povela sa 10:0! Tek u 14. minutu naša reprezentacija je primila prvi gol, a i Bugarske su se u solidnoj meri konsolidovale, uzimajući u obzir da je do poluvrmena, razlikika u korist Srbije narasla za još samo tri gola (19:6). Briljirala je Sanja Radosavljević sa šest pogodaka u prvom poluvremenu, dok su Anđela Janjušević i Marija Petrović dale po tri.

Kada pogledamo rezultat 10:0 iz prvih 13,14 minuta utakmice, ostaje utisak da je Bugarska odlično prošla. Drugo poluvreme bilo je puko odrađivanje posla, uz veće poklanjanje pažnje izbegavanju povreda. Razigrala se u nastavku Aleksandra Stamenić i postala naša najefikasnija igračica na utakmici sa sedam golova. Sanja Radosavljević ostala je na šest, a Anđela Janjušević i Marija Petrović na tri. Isto broj golova dale su i Dunja Radević i Jelena Knežević. Daleko najozbilojnija rukometašica Bugarske bila je Polina Ivanova Genčeva. Devojka rođena u Velikom Tarnovu pre 26 godina nastupa za petoplasirani tim norvešokog šampionata Larvik.

Da bi se Srbija plasirala na Evropsko prvenstvo koje će se održati od 28. novembra do 15. decembra u Mađarskoj, Švajcarskoj i Austriji, moraće da odigra bar nerešeno protiv Turske u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu (subota, 18.00), budući da ima isti broj bodova, ali uz bolju-gol razliku od Turske. Ulaznice za tu utakmicu prodavaće se po ceni od 100 dinara, a sav novac biće uplaćen u humanitarne svrhe.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠICA - 5. KOLO

Bugarska - Srbija 17:35 (6:19)

/Ivanova Genčeva 7 - Stamenić 7/

Turska - Crna Gora 28:30 (15:14)

/Turkoglu 6 - Mugoša 9/



tagovi

ženska rukometna reprezentacija SrbijeRukometašice Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara