Duel na mreži Maje Ognjenović i Helene Kazot (© Star sport)
Duel na mreži Maje Ognjenović i Helene Kazot (© Star sport)

Srbija ponovo protiv Francuske: Neka bude i sad 3:0

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.09.21. | 10:53

Naša selekcija igra četvrtfinalni meč od 20 časova u „Štark areni“, a pre toga se sastaju Italija i Rusija od 17 časova

Drugi put se spajaju putevi Srbije i Francuske na istom šampionatu. Trikolorke su u osmini finala pobedile Hrvatsku, koja je bila favorit i tako ponovo zakazale okršaj sa svetskim i evropskim šampionkama. Prvi međusobni obračun odigran je u drugom kolu grupne faze, kada se naša selekcija sigurnim koracima prošetala do ubedljive pobede – 3:0, a sličan rasplet se u „Štark areni“ očekuje i 11 dana kasnije (20 časova).

Srpkinje su dosad ostvarile pet trijumfa u grupi i još jedan u osmini finala protiv Mađarske. Francuskinje su u uvodnoj fazi izgubile prve dve utakmice od Rusije i Srbije. U tom trenutku nije delovalo da će pronaći put ka završnim borbama, ali su nanizale tri pobede protiv BiH, Azerbejdžana i Belgije i sa treće pozicije obezbedile prolaz dalje.

Izabrane vesti

Na megdan im je došla Hrvatska, sa kojom su odigrale veoma dramatičan i neizvestan meč i pobedile (3:2).

Francuska je po mom mišljenju najprijatnije iznenađenje na ovom Evropskom prvenstvu“, rekao je posle osmine finala Zoran Terzić, selektor Srbije. „Ne zbog rezultata nego nego zbog načina na koji igraju, zbog ekipe koju imaju... Vidi se da je to tim koji spremaju za Olimpijske igre u Parizu, mlad, vrlo perspektivan. Lepo igraju. Još ne mogu da se nose sa vrhunskim reprezentacijama, nemaju tu dozu iskustva, mirnoću u terenu, prave neke početničke greške, ali su jedna od ekipa koja igra najlepšu odbojku na prvenstvu. Iskreno, ne bi trebalo da imamo problema da pobedimo tu utakmicu, ali bismo mogli da napravimo, da ne kažem spektakl, ali da utakmica bude jedna od lepših za gledanje u ovom delu prvenstva“.

Već je poznato da će pobednik ovog duela u polufinalu igrati sa Turskom, koja je uspešno preskočila Poljsku. U poslednjih deset godina Srbija i Francuska su se sastale sedam puta, sve utakmice dobila je naša reprezentacija. Tri puta su Srpkinje pobeđivale na EP (2011, 2019, 2021) i četiri puta u Evropskoj ligi 2011. godine.

Smeč Mine Popović protiv Francuskinja (© Star sport)Smeč Mine Popović protiv Francuskinja (© Star sport)

Prva zvezda francuske ekipe je korektorka Lusil Žikel (rođena 1997), koja je prethodne sezone igrala za evropskog šampiona Koneljano. Dizač Nina Stojiljković se najviše oslanja na njene napadačke kvalitete. Uz nju u ekipi najviše vuče primačka dijagonala RotarKazot. Najgoru partiju na EP Žikel je prikazala protiv Srbije u drugom kolu, kada je postigla samo tri poena. Na tom susretu nijedna njihova igračica nije uspela da dođe ni do pet poena. Srbija je slavila – 25:14, 25:13, 25:16 za 71 minut. Posle toga su Trikolorke u narednim mečevima ipak pokazale da se nisu slučajno našle na EP.

Definitivno su Francuskinje iznenađenje ovog šampionata. Malo ko je očekivao da će one da pobede Hrvatsku, koja je stvarno dobra reprezentacija. Ali, pokazale su da se kvalitetne“, rekla je naša najbolja igračica Tijana Bošković. „I u grupi su završile na trećem mestu, dobro su igrale. Ali, poznajemo ih i nadamo se da će biti isti rezultat kao u grupi“.

Pre Srbije i Francuske, u „Štark areni“ četvrtfinalni duel odigraće Italija i Rusija od 17 časova. Pobednik tog meča će u polufinalu igrati sa Holandijom, koja je eliminisala Švedsku. Italijanke su u Zadru zabeležile pet pobeda u grupnoj fazi, a onda su u osmini finala u Beogradu slavile protiv Belgije. Vodeća snaga im je Paola Egonu, ali odlično igraju i Pjetrini, Sila, Kirikela... Jasno su na terenu pokazale da žele pravo u finale.

Rusija je na krilima 17-godišnje Arine Fedorovceve, koja je partijama na OI i EP najavila da je čeka vrhunska karijera, stigla do četvrtfinala. U Grupi A u Beogradu ostvarila je tri pobeda i dva poraza. Jedino je uspela da namuči Srbiju i uzme dva seta, a onda je u osmini finala slavila protiv Belorusije – 3:1.

ČETVRTFINALE PRVENSTVA EVROPE ZA ODBOJKAŠICE

Utorak

Holandija – Švedska 3:0

Turska – Poljska 3:0

Sreda

17:00: Italija – Rusija

20.00: Srbija – Francuska


tagovi

Zvezdan TerzićEvropsko prvenstvo za odbojkašiceOdbojkaženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara