Odbojkašice Srbije (©MN Press)
Odbojkašice Srbije (©MN Press)

Srpkinje gledaju Hrvatska – Francuska, pa napadaju Mađarsku

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.08.21. | 12:52

Naše odbojkašice od 20 časova igraju meč osmine finala Evropskog prvenstva, a pre toga će saznati ko će im biti rival ako prođu u narednu fazu

Odbojkašice Bugarske su na domaćem terenu dobile dva seta ubedljivim rezultatom - 25:12, 25:14, imale su i dve meč lopte, ali dozvolile su Švedskoj da napravi iznenađenje u osmini finala EP i plasira se među osam najboljih. Da li slični scenario može da se ponovi danas? Na jednom susretu sigurno ne. Srbija kao veliki favorit dočekuje Mađarsku od 20 časova u beogradskoj „Štark areni“ i na tom okršaju se očekuje samo maksimalna pobeda organizatora. Na programu su još dueli Turska – Češka, Hrvatska – Francuska i Poljska – Ukrajina.


Izabrane vesti

Naša reprezentacija je do eliminacione faze stigla sa pet ostvarenih pobeda u grupi. Četiri veoma ubedljive protiv BiH, Francuske, Belgije i Azerbejdžana i jednom minimalnom protiv Rusije (3:2). Na megdan Tijani Bošković i saigračicama izlazi tim koji je u foto finišu uspeo da protrči kroz cilj i nađe mesto među 16 najboljih na kontinentu. Mađarice su zabeležile samo jedan trijumf u prvom kolu protiv Slovačke (3:1), a izgubile su od Švajcarske, Italije, Belorusije i Hrvatske.

Predvodi ih igračica koja pokriva poziciju primača servisa Greta Sakmari, a uz nju se kao pouzdana pokazala korektorka Anet Nemet. Naš tim, kao što svi već znaju, najviše se oslanja na Tijanu Bošković, pa će večeras mađarske odbojkašice imati priliku prvi put da vide kako je to igrati protiv nje. Poslednje međusobne okršaje Srbije i Mađarska su imale još 2012. godine u Evropskoj ligi.

I ostala tri meča koja se igraju danas su bitna za našu selekciju, jer će na njima moći da gledaju eventualne buduće protivnike. Pobednik duela Srbija – Mađarska se u četvrtfinalu sastaje sa boljim iz okršaja Hrvatska – Francuska. Hrvatice su grupnu fazu igrale na domaćem terenu u Zadru i završile su na drugoj poziciji iza Italije sa skorom 4-1. Dok su Francuskinje, kao što je poznato, igrale u našoj grupi i zauzele treću poziciju sa učinkom 3-2.

Poslednji put su se na terenu sastale u Zlatnoj evropskoj ligi u junu 2019. godine, kada je Hrvatska slavila 3:0. Samo tri dana pre su Trikolorke dobile susret u istom takmičenju, ali tek u taj-brejku. U sastavu Hrvatske treba obratiti pažnju na nekoliko imena: Samantu Fabris, Lauru Miloš, Božanu Butigan... Francuskinje su se u dosadašnjem delu takmičenja najviše oslanjale na kvalitete korektorke Lusil Žikel.

Preostale dve utakmice koje se danas igraju su takođe iz našeg dela žreba. Sastaju se Turska – Češka i Poljska – Ukrajina. Pobednici tih obračuna će igrati međusobno u četvrtfinalu, a onda će bolji iz tog duela ići na megdan Srbiji, ako uspešno preskoči prethodne prepreke. Turkinje su u grupi D zauzele vodeću poziciju sa svih pet pobeda i samo jednim izgubljenim setom. One će se sastati sa Češkom, koja je bila četvrta u grupi B sa skorom 2-3.


Poslednji put igrali su 2019. u kvalifikacijama za Olimpijske igre, kada je Turska slavila 3:1. I pre toga svi okršaji su završavali pobedom iste ekipe. Eventualni problem za selekciju Đovanija Gvidetija u nastavku takmičenja mogao bi da bude pozitivan test na koronu Mirjam Boz. Međutim, u sastavu ima mnogo kvalitetnih igračica poput Ebrar Karakurt, Ede Erdem, Zehre Guneš, Hande Baladin... Najveći adut protivničkog tima je Mihaela Mlejnkova, koja igra na poziciji primača servisa.

U još jednom okršaju osmine finala sastaće se Poljakinje i Ukrajinke. Poljakinje su bile druge u grupi B sa skorom 4-1, dok su protivnice završile grupnu fazu na trećoj poziciji sa učinkom 3-2. Sve međusobne duele u prošlosti dobila je Poljska, koju na ovom prvenstvu predvodi odlična Magdalena Stišjak na poziciji korektora. Uz nju je važna karika Malvina Smažek. U nacionalnom timu Ukrajine najviše je na EP pokazala iskusna Olesia Rikhliuk.

EVROPSKO PRVENSTVO - Osmina finala

Subota

Holandija - Nemačka 3:1

Bugarska – Švedska 2:3

Nedelja

16.30: (1.03) Turska – Češka (9.00)

17.00: (1.45) Hrvatska – Francuska (2.55)

19.30: (1.07) Poljska – Ukrajina (6.80)

20.00: (1.01) Srbija – Mađarska (10.9)

Ponedeljak

17.00: (1.05) Italija – Belgija (7.70)

20.00: (1.10) Rusija – Belorusija (5.80)


tagovi

Evropsko prvenstvo za odbojkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara