Petar Smiljević (©Starsport)
Petar Smiljević (©Starsport)

Srpski rasplet: Liga šampiona – kruna za Partizan, spas sezone za Kragujevčane

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.05.23. | 08:41

Treće mesto u Srbiji nosi veliki ulog...

Na pitanje o tome ko će biti prvak Srbije odgovor će dati derbi, ali ne onaj najpoznatiji - večiti, već gradski između Novog Beograda i Crvene zvezde. Jedan od najorganizovanijih i platežno najmoćnijih kolektiva će treću sezonu zaredom igrati u Ligi šampiona, crveno-beli će posle godinu dana pauze ponovo biti deo prestižnog društva, a i treće mesto u Srbiji nosi veliki ulog. 

Liga šampiona je na talonu. Novi Beograd i Crvena zvezda će direktno u grupnu fazu, a trećeplasirani u kvalifikacije. Liga šampiona bila bi kruna Partizanovog kvalitetnog rada, dok bi za Kragujevčane predstavljala spas sezone i omogućila im da opet stvore konkurentan tim i privuku velika imena, te i iduće sezone budu konkurenti u srpskom prvenstvu. 

Izabrane vesti

Radnički se dve godine uzastopce borio za zvanje državnog prvaka, stekao je naviku da osvaja trofeje - makar jedan po sezoni - ali u tekućoj od njih nema ni traga, ni glasa. Napravio je korak unazad, voda je u Kragujevcu ustajala i to se odrazilo na rezultate. Nije na vreme promenjena. Crvena zvezda je iskoristila turbulencije, izašla je kao pobednik iz polufinalne majstorice, a učini li isto i Partizan, kragujevačkom klubu sleduje resetovanje. 

Kup Evrope nije jednako primamljivo takmičenje kao Liga šampiona, teško je privući zvezde, a takođe i najbolje igrače iz aktuelnog igračkog kadra zadržati u klubu. I dok će Radnički osećati ogroman pritisak, jer štošta od planova biće mu na kocki, Partizan praktično neće imati šta da izgubi. Moći će samo napred. Jer, pre godinu dana bio je četvrti, kroz drugorangirano evropsko takmičenje dokazao da ima štofa i posle svega Liga šampiona može da mu bude samo bonus. Moglo bi se reći i nenadani. 

Zoran Božović (©MN Press)Zoran Božović (©MN Press)

Malo ko je mogao da se nada da će crno-beli u sezoni nakon što su ih napustili gotovo svi nosioci uspeti da stanu na noge, budu tvrd orah na međunarodnoj sceni, nose se sa Novim Beogradom i budu na pobedu od plasmana u finale, rade na afirmaciji mladih igrača, te dođu u priliku da izađu u kvalifikacije za elitno klupsko takmičenje. 

Odradio je Miloš Korolija neverovatan posao sa mladim timom, kanalisao energiju i sada može da puca na veliko, na Ligu šampiona. I u bici sa Radničkim imaće nekoliko olakšica. Najveći problem sedmostrukom evropskom prvaku bio je da sačuva protivničke centre. Odbrana je bivala pokretljiva i agresivna, ali kada lopta dođe na liniju dva metra, teško je bilo tinejdžerima sa “Banjice” da neutrališu protivnike poput Duška Pijetlovića, Lukasa Semana, Miloša Vukićevića, Josipa Vrlića... O hrvatskom centru ne bi trebalo da brinu, jer je u drugoj utakmici polufinalne serije zadobio prelom vilice. 

Bodan Gavrilović će biti sidraš, udariće na vršnjake. Radnički je primoran da nedostatak Josipa Vrlića kompenzuje na različite načine. Kroz sezonu je na centarsku poziciju ulplivavao Luka Pljevančić zbog konstitucije, ali je povremeni reprezentativac Srbije, takođe u drugom meču sa crveno-belima, pretrpeo frakturu nosa. Vratio se za majstoricu, ali za očekivati je posle svega da kragujevački klub rešenja traži sa spoljnih pozicija. Pre svih preko Miloša Ćuka, a zatim i Nikole Lukića i levorukog Alekse Ukropine, pa i Vuka Draškovića

Aleksa Ukropina (©MN Press)Aleksa Ukropina (©MN Press)

Kod Partizana se kao prva napadačka opcija od početka sezone profilisao Petar Smiljević. Nije napravio pogrešan potez kada se iz Crvene zvezde vratio na “Banjicu”, naprotiv, bio je to pun pogodak za njegovu karijeru. Dobio je više prostora i slobode i trenutno je drugi strelac srpskog prvanstva sa 33 gola. Ispred njega je samo španski reprezentativac Alvaro Granados sa 43. Partizan će se uzdati u Smiljevića, ali i u kontranapade, čiji predvodnik je često Lovre Miloš, jedan od retkih koji je tu i posle velikih promena u timu. Marko Dimitrijević i Luka Gladović umeju da budu neugodni za čuvanje, iako su tinejdžeri, ali ne samo oni... 

Dušan Trtović je zajedno sa Petrom Smiljevićem pokupio stvari iz Crvene zvezde i poprilično je bio inspirisan u velikim utakmicama ove sezone. Nije mu bilo strano ni da protivnicima isporuči sedam golova. Radnički će pripaziti i na šuteve Zorana Božovića sa distance, kao i na hrvatskog centra Lovra Paparića kada mu bude spuštana lopta na liniju dva metra ili kod stative. Partizan neće imati šta da izgubi, naročito ne u prvoj utakmici u Kragujevcu, stoga je timu Uroša Stevanovića neophodno da bude na nivo makar približno onom iz prvog dela sezone, kako bi nastavio trijumfalni niz protiv crno-belih.

Kragujevački klub je prethodnih sezona ima problem sa crno-belima, ne i ove. Tri utakmice - tri pobede. No, utakmice za treće mesto biće daleko zahtevnije.

SUPERLIGA SRBIJE - MEČ ZA TREĆE MESTO (PRVA UTAKMICA)

Utorak

20.00: Radnički - Partizan

SUPERLIGA SRBIJE - FINALE (PRVA UTAKMICA)

Sreda

20.00: Novi Beograd - Crvena zvezda


tagovi

VK PartizanVK RadničkiMiloš KorolijaUroš StevanovićSuperliga Srbije u vaterpoluvaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara