(©Reuters)
(©Reuters)

Stoh brani tron u Pekingu, Velinger - ne: Kobajaši i Gajger naciljali zlato, Lindvik im najveća pretnja

Vreme čitanja: 8min | sub. 05.02.22. | 18:15

U uskom krugu favorita za medalje i šampion Svetskog kupa - Granerud, Kraft, Lanišek i Ajzenbihler. Iz drugog plana vrebaju Herl, Huber, Slovenci, a tu je i legenda Olimpijskih igara - Simon Aman

Olimpijske igre u Pekingu otvorene su na spektakularan način, a jedne do prvih medalja deliće se u podnožju male skakaonice najboljim ski-skakačima. Dva puta u rasponu od nedelju dana skakači će “raširiti krila” u pojedinačnoj konkurenciji - na maloj, a zatim i velikoj skakaonici - a u drugoj nedelji nadmetaće se i ekipno, sa poprilično izmenjenim postavama u odnosu na Igre u Pjongčangu.

Glavni favoriti za medalje nacrtali su se kroz Svetski kup i novogodišnju turneju “Četiri skakaonice”. Za zlato je viđen dvojac Rjoju Kobajaši i Karl Gajger, ali na najsjajnije odličje pucaju i Norvežani. Marijus Lindvik stigao je u sjajnoj formi, kao pobednik poslednjeg takmičenja održanog u Vilingenu pred Olimpijske igre, a ništa manje ambicije nema ni Halvor Egner Granerud, aktuelni šampion Svetskog kupa. Ali, u prošlosti - konkretno u Pjongčangu - skakači koji vrebaju iz prikrajka, pa i oni od kojih se ne očekuju medalje, umeli su da prirede iznenađenje. Andreas Velinger i senzaciju.

Izabrane vesti

Jedno je sigurno - u Pekingu će biti krunisan novi olimpijski šampion na maloj skakaonici, dok na velikoj postoje šanse - doduše, male - da se vlasnik zlata ne promeni, pošto je Kamil Stoh doputovao u Kinu.

SVE KVOTE ZA SKI-SKOKOVE NA ZOI U PEKINGU

Atipične su bile Letnje olimpijske igre u Tokiju, takve će biti i ove u Pekingu. Virus korona sprečio je nemačkog ski-skakača Andreasa Velingera da brani zlato sa male i srebro sa veleki skakaonice osvojeno u Pjongčangu. A, iz istog razloga u Kinu nije doputovala ni najbolja takmičarka u Svetskom kupu - Marita Kramer, austrijanka rođena u Holandiji.

“Šta da kažem... Povredu kolena sam sanirao osećao sam se dobro i bio spreman da skačem, a onda je stigao usr*ni test na koronu. Pokazao je da sam pozitivan. Nažalost, neću moći da skačem u Pekingu i branim zlato i dva srebra. Gorak osećaj. Dobrog sam zdravlja, ništa ne osećam, ali CT vrdnost bila je preko graničnih vrednosti”, rekao je Andreas Velinger nekoliko dana pre početka Olimpijskih igara. 

(©Reuters)(©Reuters)

Nijedan sportista od 1964. godine nije odbranio zlato, a samo je Simon Aman na jednom takmičenju uspeo da osvoji dva zlata u pojedinačnoj konkurenciji - i na maloj i na velikoj skakaonici. I to dva puta. Legendarni švajcarski skakač blistao je na njegovim parnim Olimpijskim igrama. Aman je u Solt Lejk Sitiju 2002. na velikoj skakaonici preleteo Adama Mališa, a na maloj Svena Hanavalda, prvog čoveka koji je kompletirao četiri pobede na “Četiri skakaonice” i stigao zlatnim slemom do “Zlatnog orla”. Drugi put Švajcarac je 2010. godine u Vankuveru “oteo” najsjajnije medalje na obe skakaonice Adamu Mališu i tako jednog od najvećih ski-skakača svih vremena ostavio bez olimpijskog zlata.

RJOJU KOBAJAŠI POBEĐUJE NA MALOJ SKAKAONICI - KVOTA 4,00

Simon Aman drugi je najuspešniji ski-skakač na Olimpijskim igrama sa četiri zlatne medalje. Hari Poter iz Švajcarske osvajao je isključivo najsjajnija odličja, dok je Mati Nikenen - legenda Finske uz Janea Ahonena - se četiri puta okitio zlatom i jednom srebrom, i jedini je sa pet medalja na Zimskim olimpijskim igrama. Zemlja 1000 jezera je od toga da ima najbolje skakače i letače dogurala do toga da je u Pekingu predstavljaju samo Anti Alto i Niko Kitosaho, koji ničime do sada u karijeri nisu pokazali da bi mogli da prekinu sušu.

Finski post datira još od perioda kada je Mati Hautameki bio u naponu snage i Olimpijskih igara u Torinu 2006. godine. Hautameki je na maloj skakaonici zauzeo drugo mesto iza Norvežanina Bistola, a četiri godine ranije je na velikoj skakaonici u Solt Lejk Sitiju bio bronzani. Gledao je u leđa Adamu Mališu i Simonu Amanu. Finska je tada u ekipnom takmičenju u postavi Hautameki - Lindstrem - Jusilainen - Ahonen osvojila srebro - bolja je bila Nemačka u sastavu Hanavald - Hoke - Urman - Šmid - a sada Finci nemaju dovoljno skakača čak ni da formiraju tim koji bi se takmičio u Pekingu. 

(©Reuters)(©Reuters)

Heroji Olimpijskih igara, za koplje iza Matija Nikenena i Simona Amana, su Jens Vajsflog, Tomas Morgernštern, Gregor Šlirencauer, Kamil Stoh i Andreas Velinger, koga je korona sputala da dođe do pete medalje. Istina, malo je verovatno da bi popularni Endi posle duge pauze, takođe i slabih skokova koji su joj prethodili, konkurisao za najviši plasman, ali na Olimpijskim igrama nikad se ne zna. Zato su magične i tako posebne. 

KARL GAJGER POBEĐUJE NA MALOJ SKAKAONICI - KVOTA 3,50

Kamil Stoh jedini bi od aktivnih skakača mogao da preskoči finsku ikonu, ali ima sezonu za zaborav. Trostruki olimpijski, dvostruki svetski, te trostruki pobednik “četiri skakaonice” i dvostruki pobednik Svetskog kupa ima samo jedno treće mesto ove sezone. Načisto je podbacio na novogodišnjoj turneji, okončao ju je pre vremena, a formu nije podigao ni nakon nje. Treće mesto iz Kligentala i 20. pozicija u generalnom poretku Svetskog kupa bacili su ga daleko od uloge favorita, koja mu je zasigurno projektovana uoči početka sezone. Ali, ako neko ne sme nikada da se otpisuje, onda su to velikani ski-skokova - Kamil Stoh i Simon Aman.

Poljaci i Švacarci, kao i Finci, bar po svemu do sada viđenom, teško će napasti odličja, ali malo ko je verovao da će poredak u Pjongčangu biti kakav je bio. Tada je samo Kamil Stoh opravdao očekivanja. 

(©Reuters)(©Reuters)

OLIMPIJSKE IGRE U PJONGČANGU 2018. GODINE:

Mala skakaonica: 1. Andreas Velinger 2. Johan Andre Forfang 3. Robert Johanson

Velika skakaonica: 1. Kamil Stoh 2. Andreas Velinger 3. Robert Johanson 

U Svetskom kupu glavnu reč vodili su takmičari iz trenutno najvećih sila - Norveške, Austrije, Nemačke i Rjoju Kobajaši kao predstavnik Japana. Nacija broj jedan kada dođe do Olimpijskih igara su Norvežani sa 35 medalja  - 11 zlatnih, 10 srebrnih i 14 bronzanih - ali ove sezone su u drugom planu. Godinu je obeležio dvojac Rjoju Kobajaši - Karl Gajger. Upravo su Japanac i Nemac prvi favoriti u Pekingu, a najveće šanse da se nađe na podijumu - kako na maloj, tako i na velikoj skakaonici - jeste norveški ski-skakač Marijus Lindvik. 

MARIJUS LINDVIK POBEĐUJE NA MALOJ SKAKAONICI - KVOTA 4,50

Mnogi su akcenat stavili na Olimpijske igre, ne i Kobajaši i Gajger. Njih dvojica skaču konstantno od početka sezone i do poslednje stanice Svetskog kupa neće se znati u čije ruke će otići glavna nagrada. U Svetskom kupu Nemac je sakupio 1.189 poena i ima tri poena više od Kobajašija. Pretekao je Gajger najvećeg rivala duplom pobedom u Titise-Nojštadu i Olimpijske igre dočekao je kao lider Svetskog kupa. Ali, do sada je na većini velikih takmičara podbacivao.

(©Reuters)(©Reuters)

Kada dođe novogodišnja turneja “Četiri skakaonice”, Karla Gajgera pojede pritisak. Samo u Oberstdorfu bude na visi zadatka, a na posebnom planetarnom događaju na prelasku iz stare u novu godinu Kobajaši je dva puta spektakularno skakao. Jednom je ostvario pobede na sve četiri skakaonice i zlatnim slovima upisao se u istoriju ski-skokova, ove godine je drugi put podigao “Zlatnog orla”, ali je posle tri pobede zakazao u Bišofshofenu i propustio je priliku da stigne do drugog zlatnog slema. Ipak, demonstrirao je da mu je glava uvek podešena kada dođe do odlučujućih bitaka. Tada je najbolji. Karl Gajger je sušta suprotnost i samo na Svetskom prvenstvu na letaonici na Planici osvojio je pojedinačno zlato. Bilo je još medalja, ali ne onih najsjajnijih - ne računajući timske sa Nemačkom - i zato je Japanac favorit broj jedan. Baš kao što je bio i na novogodišnjoj turneji. 

ANŽE LANIŠEK POBEĐUJE NA MALOJ SKAKAONICI - KVOTA 15,0

Ipak, Olimpijske igre su specifične i neretko takmičari iz drugog ili trećeg plana osvoje zlato, ili se makar neko nađe na pobedničkom postolju. A, u tekućoj sezonu nekoliko njih pokazalo je da može da pomrsi konce favoritima. U poljskoj Visli je austrijski ski-skakač Jan Herl “ekpslodirao” - ostvario je prvu pobedu u karijeri. U Bišofshofenu, poslednjoj stanici novogodišnje turneje, njegov sunarodnih Danijel Huber je takođe prvi put preleteo sve i zauzeo najviši stepenik na podijumu, dok je u finskoj Ruki zablistao Anže Lanišek. Biće Lanišek najveća uzdanica Slovenaca u Pekingu. Najbolje se kotira od svih slovenačkih takmičara u Svetskom kupu, drži petu poziciju i ispred njega su Gajger, Kobajaši i norveški duo Marijus Lindvik - Halvor Egner Granerud. Ali, u kalkulaciji Slovenaca za medalju nije samo Anže Lanišek

RJOJU KOBAJAŠI POBEĐUJE NA VELIKOJ SKAKAONICI - KVOTA 3,50

Na novogodišnjoj turneji “Četiri skakaonice” senzacija je bio Lovro Kos. Slovenac je u Garmiš-Partenkirhenu bio treći, u generalnom poretku turneje sedmi, a u Svetskom kupu bliži se ulasku mežu najboljih deset. I skakaće bez pritiska, jer i Lanišek, i Timi Zajc, i braća Cene i Peter Prevc imaju znatno više iskustva. Peter Prevc čak i dve medelja sa Olimpijskih igara u Sočiju - srebro na maloj i bronzu na velikoj skakaonici. 

Slovenci će u timskim skokovima, kojima će se zatvoriti Olimpijske igre, biti prvi favoriti za zlato, pošto su ove sezone na četiri takmičenja dva puta bili najbolji - u Zakopanama i Vilingenu - dok su u Visli bili treći iza Austrije i Nemačke. U Pekingu će se za medalje boriti upravo sa Austrijancima i Nemcima, ali i Norvežanima i Japancima.

(©Reuters)(©Reuters)

Ako se izuzmu Karl Gajger i Rjoju Kobajaši koji je u Vilingenu doskočio na 150. metru i tako preleteo veličinu skakaonice, u najboljoj formi je Marijus Lindvik. Norvežanin je od novogodišnje turneje počeo da diže formu, tempirao ju je za Peking i sudeći po onome što je prikazao u Vilingenu, idealno je to uradio. Na “Četiri skakaonice” bio je drugi u generalnom poretku, uz njega se našao na pobedničkom postolju i Halvor Egner Granerud, a posle jubilarnog, 70. izdanja novogodišnje turneje Lindvik je ostvario tri pobede. Prvu u Bišofshofenu odmah po okončanju turneje, drugu u Zakopanama i treću u vilingenu, pred sam put u Kinu.

HALVOR EGNER GRANERUD POBEĐUJE NA VELIKOJ SKAKAONICI - KVOTA 10,0

Pogledi Norvežana uprti su u Lindvika i aktuelnog šampiona Svetskog kupa - Halvora Egnera Graneruda. U Svetskom kupu Granerud drži treće mesto ispred Lindvika, a njih dvojica su uz Gajgera i Kobajašija najviše zaradili ove sezone od novčanih nagrada. Japanac je teži za 256.400 švajcarskih franaka, Nemac za 135.650, Lindvik za 103.300, a Granerud za 101.000. Ta četvorka, koja u Pekingu slovi za najveće favorite, jedina je stigla do šestocifrene zarade, a pored njih najviše je inkasirao Anže Lanišek - 85.200 švajcarskih franaka. 

(©Reuters)(©Reuters)

Da je Kobajaši prvi favorit govori i podatak da ima čak sedam pobeda u tekućoj sezoni. Gajger je drugi sa četiri trijumfa, Lindvik ih ima tri, svi ostali - ne preko jednog. Halvor Egner Granerud je minule sezone upisao 11 pobeda, ovo je bio najbolji samo u Nižnjem Tagilu na početku sezone, a pobedu u Svetskom kupu ima još Štefan Kraft, kao i Lanišek, Huber i Herl, koji su upisali prvence.

JAN HERL POBEĐUJE NA VELIKOJ SKAKAONICI - KVOTA 20

Za Norvešku na maloj skakaonici neće moći da se takmiče Johan Andre Forfang i Danijel Andre Tande zbog infekcije virusom korona, a skakači koji bi mogli da se okite medaljom u pojedinačnoj konkurenciji - uz ranije pomenute - i visoko se kotiraju su Markus Ajzenbihler, Robert Johanson, Štefan Laje, Kilijan Pajer... Možda i neko od Poljaka poput Pjotra Žile ili Davida Kubackog, iako imaju sezonu za zaborav, jer na Olimpijskim igrama u dve serije skokova sve je moguće. Toliko puta do sada viđeno.

OLIMPIJSKE IGRE U PEKINGU - SKI-SKOKOVI:

1. februar

12.00: mala skakaonica

2. februar

12.30: timski miks 

12. februar

12.00: velika skakaonica

14. februar

12.00: timsko takmičenje

***satnica po srednjoevropskom vremenu


tagovi

zimski sportoviOlimpijske igreZimske olimpijske igre PekingSvetski kup u ski skokovimaski skokoviRjoju KobajašiKarl GajgerMarijus LindvikHalvor Egner GranerudKamil StohSimon AmanAnže LanišekLovro KosTimi ZajcPeter PrevcCene PrevcMarkus AjzenbihlerRobert JohansonAndreas Velinger

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara