Dušan Mandić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
Dušan Mandić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Stvoreni su za velika dela, a od snova i odabranog društva deli ih dvostruki prvak Evrope

Vreme čitanja: 5min | ned. 03.04.22. | 08:40

Na putu Novog Beograda do prvog trofeja stoji splitski Jadran, koji traži put do staza stare slave

Istorija se piše u Beogradu, region dobija novog šampiona. Na “11. aprilu” biće ustoličen sedmi prvak Jadrana, a za krunu se u velikom finalu (20.30) bore trenutno najveći projekti spskog i hrvatskog vaterpola. Novi Beograd i splitski Jadran žele da ugraviraju svoje ime na peharu i stanu u red dubrovačkog Juga, Primorja, zagrebačke Mladosti, Jadrana iz Herceg Novog, Radničkog i Pro Reka, koji su jednom ili u više navrata vladali regionalnim vodama.

Novobeogradski klub jedna pobeda deli od šestogodišnjeg sna - unošenja prvog trofeja u vitrine, te opravdavanja uloženog novca u skapanje tima od zvučnih imena čiju okosnicu čine zlatni srpski olimpijci. I dok Novi Beograd traga za osećajem slave, splitski Jadran krči put ka povratku na staze stare slave i zlatnog perioda. Splićani su u decembru osvojili prvi domaći trofej od raspada SFRJ i osamostaljenja Hrvatske - dobili Jug u finalu - a sada su u prilici iz petog pokušaja na F4 Jadranske lige podignu pehar.

Izabrane vesti

Sredstva u letnji mesecima nisu žaljena, kako u Beogradu, tako i u Splitu. Stvorio je najveći projekat srpskog vaterpola moćan tim, oformio ga je sadašnjih i bivših sprskih reprezentativaca, kao i od internacionalaca. I od tada se samo jedna reč čuje na “11. aprilu”, a to je trofej. Ništa drugačije nije ni u Splitu, samo je jedna razlika: Jadran je u decembru probio led, prevazišao je psihološku barijeru, dok Novi Beograd sa njom tek treba da se izbori. I to protiv ekipe koja odiše od suvog kvaliteta i individualizma.

Kada Novi Beograd pogleda Jadran, on vidi sebe. Samo skromnije izdanje, ali slika je identična. Spoj mladosti i iskustva, mnoštvo reprezentativaca, igrači svetske klase i glavna odlika - nepredvidivost. U zavisnosti na koju nogu su vaterpolisti splitskog Jadrana ustali, tako će i igrati. Sposobni su pobediti svakoga, srušiti vaterpolo veličine, ali i posle niza vanserijskih poteza pritisnuti crveno dugme za samouništenje. Nije da to ove sezone nije viđano i od Novog Beograda.

Angelos Vlahopulos (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Angelos Vlahopulos (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

U polufinalu je novobeogradski klub pobedio svoje strahove, u paramparčiće smrskao je ogledalo u kome je prethodnih meseci viđao sebe kako iz najvažnijih utakmica izlazi kao gubitnik i gleda rivale sa lovorikama, koje su na papiru bile namenjene njemu. Jedan potez, trenutak nepažnje vaterpolista Radničkog i momenat inspiracije Angelosa Vlahopulosa počeli su da urušavaju carstvo Kragujevčana. Maljem ga je u potpunosti razrušio Dušan Mandić, a novi vođa Delfina i njegovi saigrači, verovatno, nisu dobili u finalu protivnika kog su očekivali.

Dubrovački Jug jeste u ligaškom delu uz novobeogradski tim snova prikazao najviše, ali u polufinalu nije mogao protiv jednog čoveka - Jerka Marinića Kragića. Odigrao je ubojiti šuter utakmicu života, lansirao je sedam navodećih raketa u gol Dubrovčana i neodoljivo je podsetio na simultanku Kristijana Petera Manherca, koji je na Olimpijskim igrama uništio Hrvate i ostavio ih bez medalje. Jedna od najboljih partija koje pamti regionalna liga. Pregazio je Marinić Kragić grčko-hrvatsku flotu iz Dubrovnika i odlučio je dalmatinski klasik.

Jerko Marinić Kragić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Jerko Marinić Kragić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Prepričavaće se u Splitu s kolena na koleno vanserijsko izdanje nestašnog dečka hrvatskog vaterpola ukoliko Jadran postane šampion. A, u finalu će hrvatski reprezentativac moći dodatno da popravi utisak - ako je to uopšte moguće - i odleti do titule najkorisnijeg igrača.

“Jadran je ekipa koja ima nekoliko veoma dobrih pojedinaca. Ovog puta sam se ja istakao, ali to može biti i neko drugi. Ova pobeda je rezultat timskog truda. Imali smo uspona i padova, ali smo u finišu utakmice uspeli da prevaziđemo sve probleme. U četvrtu četvrtinu smo ušli sa dva igrača manje, a u ranoj fazi odlučujuće deonice ostali i bez trećeg. Ipak, našli smo svoj ritam. Što se finala tiče, Novi Beograd je favorit, ali to ništa ne znači. Znamo za šta smo u stanju, znamo sve kvalitete našeg rivala. Sigurno je da ćemo dati sve od sebe”, rekao je Jerko Marinić Kragić, strelac sedam golobva protiv dubrovačkog Juga. 

Udarne igle Novog Beograda i splitskog Jadrana povukle su u polufinalu, dominirali su Mandić i Marinić Kragić u bazenu, i pravo je pitanje šta su od municije sačuvali za međusobni dvoboj... Nema dileme da je levoruki bombarder sposoban da u dva dana odigra dve utakmice na vanzemaljskom nivou - toliko puta je to do sada uradio - ali je enigma hoće li Jerku glava biti podešena za to.

Čitave sezone oscilira Jadran, u Ligi šampiona igrao je ispod očekivanja i neće se naći na završnom turniru u Beogradu, ali je u domaćim okvirima blistao u utakmicama na “život i smrt”. Uzeo je kup, izborio prvo mesto u ligaškom delu nacionalnog šampionata i u srpskoj prestonici dobio Dubrovčane. Da bi dobio Novi Beograd biće potrebno još jedno čudesno veče splitske haubice ili da ostali “prodišu punim plućima”. Nisu veterani Nikša Dobud i Anđelo Šetka previše ponudili u polufinalu i moglo bi se očekivati njihovo “pojavljivanje” u bici za trofej, a veliki teret ponovo će pasti na pleća mladog beka Rina Burića. Dok će na velikom ispitu biti i ruski vaterpolista Konstantin Harkov, koji je postao reprezentativac Hrvatske.

Sačuvan je arsenal u brojnim igračima splitskog kluba, ali i u Novom Beogradu, jer se protiv Radničkog nisu proslavili Duško Pijetlović, Strahinja Rašović, Radomir Drašović... Čekaju se da u finalu puste magiju i Srbiji donesu drugu regionalnu titulu. U suprotnom - kruna na Jadranovoj glavi biće deseta za hrvatske klubove. Bar nakratko će biti aktivirano staro rivalstvo između Splita i Beograda.

Radomir Drašović (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Radomir Drašović (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

SVI OSVAJAČI REGIONALNE LIGE:

2008/2009 - Jug Dubrovnik

2009/2010 - Jadran Herceg Novi

2010/2011 - Jadran Herceg Novi

2011/2012 - Pro Reko

2012/2013 - Primorje

2013/2014 - Primorje

2014/2015 - Primorje

2015/2016 - Jug Dubrovnik

2016/2017 - Jug Dubrovnik

2017/2018 - Jug Dubrovnik

2018/2019 - Mladost Zagreb

2019/2020 - Mladost Zagreb

2020/2021 - Radnički

2021/2022 - ?

RASPORED F4 REGIONALNE LIGE U BEOGRADU: 

Subota

Novi Beograd - Radnički 12:8

Jug Dubrovnik - Jadran Split 16:18

Nedelja

Meč za treće mesto - 17.00: Radnički - Jug Dubrovnik

Finale - 20.30: Novi Beograd - Jadran Split


tagovi

Rino BurićKonstantin HarkovAnđelo ŠetkaJerko Marinić KragićAngelos VlahopulosNikola JakšićStrahinja RašovićDušan MandićRegionalna vaterpolo ligaRegionalna liga u vaterpoluIgor MilanovićVK Jadran SplitVK Novi BeogradDuško PijetlovićRadomir Drašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara