Radomir Drašović (©Slobodan Sandić/VSS)
Radomir Drašović (©Slobodan Sandić/VSS)

Šuter kome se srce ne spušta u pete

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.01.24. | 09:40

Radomir Drašović nije paničio, gađao je slabe tačke Uga Fontanija i najbolje sačuvao za eliminacione bitke

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Nije mali broj igrača koji u Ligi šampiona ili u reprezentaciji na velikim takmičenjima tresu mreže kao od šale u grupnoj fazi ili imaju jaku statistiku, ali kada dođe do eliminacionog dela, tada nestanu. Strah im prođe kroz kosti, srce im se spusti u pete, noge ili ruke se vežu u čvor, pa džinovski teret padne na pleća onome kome inače nije namenjen. Radomir Drašović nije šuter iz te kategorije, on je posebno inspirisan u velikim utakmicama, kada timu gori pod nogama. 

Izabrane vesti

Bek Novog Beograda bio je poprilično tih u prvom delu Evropskog prvenstva, nije često gledao ka golu, već ka – saigračima. Dobio je zaduženje da razigrava ostatak ekipe, da se spušta kod stative i uplivavanjem izvrši pritisak na protivničku odbranu. U osmini finala sve se okrenulo za 180 stepeni. Uz Dušana Mandića i kapitena Nikolu Jakšića uzeo je najveći broj šuteva, nije paničio, gađao je slabe tačke Uga Fontanija i prelomio meč u korist Srbije.

Najbolje je sačuvao za eliminacione bitke. Srce je bilo tamo gde treba, ruka mirna kao kod hirurga. Nijednom nije zadrhtala, ni na trenutak. Dušan Mandić je podvukao da je među važnijim stvarima bilo naterati Uga Fontanija da sumnja, da bude nesiguran. Tome je umnogome doprineo Radomir Drašović, jer realizovao je jednu od prvih situacija sa igračem više i video gde škripi kod francuskog čuvara mreže.

Potencirao je šut uz Fontanijevu desnu stativu, iz igre je striktno pucao u donji ugao. Dva puta je iz igrača više na taj način matirao jednog od najboljih svetskih golmana. Jednom solo akcijom posle nekoliko zamaha, čekao je da mu se otvori prostor i smesti loptu tamo gde je želeo od prvog momenta isključenja Romana Mariona Vernua, a u završnici i na asistenciju Viktora Rašovića.

I početkom treće četvrtine, kada su Francuzi pritiskali Srbiju, čak i vodili, odlučio se da šutira ka identičnom uglu. Nije ga dobro pokrivao Ugo Fontani, a ni prva linija odbrane očigledno nije ozbiljno shvatila Radomira Drašovića, koji je samo prilikom izvođenja peterca promenio taktiku i tukao pod prečku.

Radomir Drašović (©Slobodan Sandić/VSS)Radomir Drašović (©Slobodan Sandić/VSS)

Zajedno sa kapitenom Nikolom Jakšićem i Dušanom Mandićem slomio je otpor Francuske, a u meču koji je bio biti il’ ne biti za Delfine je dao više golova nego za čitavu grupnu fazu. U prvom delu takmičenja tri i realizaciju ispod 50 odsto. Na startu nokaut faze četiri komada i pritom bez promašaja. Od početka Evropskog prvenstva podelio je šest asistencija, izgubio samo jednu loptu i dao signal Urošu Stevanoviću da je čovek na koga može da se osloni u kriznim trenucima.

Ako se izuzme Svetsko prvenstvo u Fukuoki, gde je imao problem da se šuterski uvede u utakmice, brojke su na velikim takmičenjima u prethodne dve godine na visokom nivou. Na Evropskom prvenstvu u Splitu bio je retka svetla tačka. Punio je sve kolone i još tada dao naznake da bi u novoj generaciji mogao da ima najvažniju ulogu uz osvajače olimpijskih medalja. Procenat šuta bio mu je oko 60 odsto, a taj nivo je u proteklim sezonama zadržao i na klupskom planu.

Minule sezone je u Ligi šampiona uspešno završavao svaki drugi napad, imao je i 21 asistenciju i deset blokova. Slična je priča i ove godine, ravno je na 50 odsto pretvorenih napada u pogodak. A, naročito produktivan je u situacijama kada protivnik ima igrača manje u bazenu. Ima dozu sporstke drskosti, voli da bude taj koji će udarcem sa distance odlučivati i ne plaši se velikih utakmica.

Bilo je bojazni oko toga kako će se Srbija snaći posle serije utakmica sa slabašnim rivalima protiv Francuza, koji su dobro izgledali u duelima sa Crnom Gorom i Španijom, te imali i jaku meč sa Hrvatskom u Dubrovniku. Koliko novi sistem može da stvori problem srpskim vaterpolistima. Ali, nije bilo straha.

„Mi nismo strahovali, iako smo imali poraz od njih u osmini finala. Došli smo na turnir sa mnogo više samopouzdanja. Ništa još nismo uradili, ali smo na pravom putu“, poručio je Radomir Drašović.

Kurs je dobar. I stav.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

BARAŽ ZA ČETVRTFINALE

Sreda

Francuska – Srbija 10:14

Crna Gora – Nemačka 10:5

Četvrtak

17.00: (1.75) Gruzija (7.00) Rumunija (2.70)

19.00: (1.12) Grčka (13.0) Holandija (8.50)

ČETVRTFINALE

Petak

15.00: Mađarska – Srbija

16.30: Španija – Gruzija/Rumunija

18.30: Hrvatska – Grčka/Holandija

20.15: Italija – Crna Gora


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeRadomir Drašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara