Kristina Liščević i Ljubomir Obradović (©AFP)
Kristina Liščević i Ljubomir Obradović (©AFP)

Sve ili ništa - Srbija na Hrvatsku

Vreme čitanja: 6min | uto. 08.12.20. | 08:33

Naše rukometašice danas igraju presudni meč za plasman u narednu rundu Evropskog prvenstva u Danskoj, ali i prenošenje dva, možda i četiri boda u grupu gde će nam potencijalni protivnici biti Norveška, Nemačka i Rumunija

Debakl od Mađarica u nedelju biće brzo zaboravljen ili će pobeda nad svetskim šampionkama Holanđankama pasti u vodu. Rukometašice Srbije mogu da dobiju sve u slučaju trijumfa nad Hrvatskom danas (18.15) u Koldingu, uz malu pomoć Lala i eventualne pobede nad Mađarskom. Tada bi izabranice selektora Ljubomira Obradovića prenela maksimalna četiri boda u naredni stadijum što otvara vrata raja, polufinala Evropskog prvenstva u Danskoj, rezultata koji je poslednji put ostvaren pre osam godina kada je naša zemlje organizovala šampionat Starog kontinenta. U suprotnom, poraz bi mogao da znači eliminaciju sa prvenstva već posle prve runde ili u nešto boljem slučaju (novi poraz Holandije) prolazak među 12 najboljih selekcija Starog kontinenta, ali sa nulom i skoro bez šansi da se bori za polufinale.

Ulog je veliki. Blistava pobeda protitv Holandije pokazala je da naše rukometašice mogu mnogo. Poraz od Mađarica od 12 razlike bio je slab dan, fizička istrošnost posle samo 20 sati od premijernog meča. Ukoliko izbori plasman u narednu rundu poznato je da bi će protivnice Srbiji bili favorit za zlato Norveška, Nemačka i Rumunija. Skandinavke su neka druga dimenzija na ovom EP. U Grupi D su bile dominantne. Na tri meča su imale gol-razliku +40. Nemice i Rumunke sa Kristinom Neagom mogu da se pobede... Ali prvo treba naše rukometašice da skoče, pa da kažu hop.

Izabrane vesti

Rival je najprijatnije iznenađenje Evropskog prvenstva – Hrvatska. Od selekcije koja je poslednja dva takmičenja bila poslednja bez pobede, ništa se nije očekivalo, ali je iskusni stručnjak Nenad Šoštarić okupio podmlađenu reprezentaciju koja je iznenadila pobedama nad Mađarskom i posebno Holandijom u nedelju. Hrvatice će sigurno preneti dva boda u narednu rundu. Pre šampionata naše komšije su imale velikih problema. Šoštarić nije mogao da računa na rukometašice najboljeg kluba u zemlji Podravke zbog virusa korona. Nema u selekciji ni nekih iskusnih igračica kao što je golman francuskog Meca Ivana Kapitanović.

Na papiru Srbija je jača, iskusnija reprezentacija, ali Hrvatice igraju kao u transu u Koldingu. Predvodi ih odlični golman Tea Pijević koja brani boje mađarske Albe Fehervar.

Protiv Holanđanki raspucana je bila Larisa Kalaus, igračica Lokomotive iz Zagreba, posle Podravke najboljeg kluba u državi. Odlična je bila i Ćamila Mičijević koja brani boje francuskog Meca. Od njih dve preti najveća opasnost u napadu.

"Mi znamo njihove kvalitete, oni znaju naše kvalitete, ali jednostavno, kao i obično, rekli smo idemo korak po korak. Pripremićemo se za njih u detalje, razraditi sitnice koje su nam strašno bitne, koje prave razliku. Ulazimo u utakmicu potpuno rasterećeni, ali naravno sa željom da pobedimo. U mojoj rukometnoj filozofiji, igra u odbrani je ta koja bi trebalo da ima neku prednost zato što, ne samo da ti omogućuje lakše golove iz kontranapada, nego ti i omogućuje da slobodnije igraš u napadu. Znači da nemaš te presinge, da ti se ruka ne skrati, a kad igrač igra slobodno u napadu onda igra najbolje. Moramo da radimo ono što smo radili ove dve utakmice. Primili smo zaista mali broj golova, samo 47“, rekao je selektor Hrvatske Nenad Šoštarić pred duel sa Srbijom, prenosi portal Germanijak.

U taboru srpske reprezentacije optimizam. Selektora Ljubomira Obradovića nije mnogo zabrinuo poraz od Mađarica u nedelju. Svestan je bio iskusni stručnjak da je ključan meč sa Hrvatskom. U nedelju je odmorio neke od nosilaca igre, pružio šansu i mlađim snagama - Jovović, Miloejvić, Agbabi...

"Nije ništa izgubljeno, i dalje sve zavisi od nas, sve kombinacije su otvorene. Bili smo u plusu, ali posle ovog poraza od Mađarske se sve promenilo. Pričali su svi da je Hrvatska autsajder, a govorio sam da nije. To je odlično ukomponovana ekipa, pokazale je pravu igru i odnos, demonstrirala Mađaricama 3-2-1 odbranu, izdržala i pobedila, a protiv Holandije je igrala 6-0. Hrvatice su taktički potkovane, biće jako teška utakmica. Šoštarić je dugo s njima, to je sve jedan klub, pojačan sa Katarinom Ježić i Ćamilom Mičijević, borbene su i jake“, rekao je Obradović.

Nekadašnji trener Crvene zvezde i Partizana je četvtu godinu sa našom selekcijom. Svake godine se išlo korak napred. Prošle godine Srbija je bila šesta u Kumamotu na Svetskom prvenstvu i to bez Andree Lekić koja se teško povredila u prvom meču protiv Holandije u Koldingu, doduše sa Draganom Cvijić koja sada mnogo nedostaje.

"Nismo mi daleko od ovih evropskih ekipa. Pokazalo se više puta da moje devojke moraju da budu koncetrisane i da imaju želju koja nas je krasila u Japanu. Moramo da budemo optimisti, sve je otvoreno, možemo dalje sa četiri boda, tri, dva, a možemo i kući. Zavisi i od druge utakmice Holandije i Mađarske. Devojke su imale vremena da se odmore, praktično dva dana, da dođu sebi fizički i psihički. Bio sam svestan da je teško dobiti i drugu utakmicu. Jelena Agbaba i Jovana Milojević su praktično došle iz karantina, Agbaba direktno. Dao sam im šansu da osete igru, dvoranu. Insistirao sam na napadu sa sedam igračica, da bi što više igrale. Da li izgubili sa pet, sedam ili osam manje, isto je“, istakao je iskusni stručnjak.

Raduje dobra forma naših krila. Katarina Krpež Šlezak je briljirala u prvom meču protiv Holandije (10 golova), Sanja Radosavljević je uvek pouzdana, retko greši. Njih dve su postigle ukupno 19 golova. Radosavljević je samo jednom promašila (8/9). Jovana Risović i Katarina Tomašević imaju ukupno 26 odbrana. Risovićeva je bila odlična protiv Lala, iskusna Kaća Tomašević nije u formi, ali vreme je da proradi.

Jovana Risović (@MN Press)Jovana Risović (@MN Press)

Dva dana odmora dobro će doći našim bekovima. Videlo se protiv Mađarica da nam fali duža klupa. Nema Andree Lekić, očekuje se veći učinak od Kristine Liščević i Jovane Stoiljković. Jelena Trifunović je prijatno iznenadila u prvom poluvremenu meča protiv Mađrske, a inače je stub odbrane. Dva dana odmora dobro će doći Jeleni Lavko koja je krajem prošlog meseca preležala koronu i nije fizički spremna. Solidno ju je odmenila Anđela Janjušević. Takođe, u odsustvu Dragane Cvijić od Slađane Pop Lazić se očekuje da igra skoro svih 60 minuta na poziciji pivota.

I na prethodnim šampionatima Srbije je igrala od sjaja do očaja i obrnuto. Nadamo se da je sada vreme da zablistaju naše rukometašice. Golman reprezentacije Srbije i ljubljanskog Krima, Jovana Risović, dobro poznaje selekciju Hrvatske. Dve godine je branila boje Podravke iz Koprivnice.

"Iznenađena sam u jednu ruku njihovim pobedama, u drugu i ne. Kada se vidi želja i borbenost, rezultat mora da dođe samim tim. Nisu bili favoriti pre početka. Čestitam im na igrama, ali nadam se da ćemo ih nadigrati. Poznajem dosta igračica jer sam igrala u Podravci. Uporne su, igraju dug napad, ali verujem da možemo da pobedimo“, rekla je Risović.

Danas se spušta zavesa na prvi deo Evropskog prvenstva. Holandija je sigurno najveće razočaranje šampionata. Očigledno, odsustvo MVP Svetskog prvenetva u Japanu Estevane Polman je veliki hendikep za Lale koje traže spas protiv Mađarske. Pobednik ovog meča će u drugu fazu. Srbiji odgovara trijumf svetskih šampionki jer bi u tom slučaju naša selekcija mogla da prense sva četiri boda, a debakl od komšija u nedelju bi bio izbrisan. Mađarice su razočarale protiv Hrvatske, ali su pre dva dana počistile Srbiju. Kvalitet je na strani Lala.

U Grupi A u Herningu u derbiju kola Francuska i Danska (20.30) se bore za prvo mesto i četiri boda u narednoj fazi, dok će Crnogorke i Slovenke da igraju za prolazak u narednu rundu, ali bez bodova jer su poražene u prva dva kola od selekcija koje idu u narednu rundu Evropskog prvenstva.

EP ZA RUKOMETAŠICE (DANSKA) - 3. KOLO

Utorak

GRUPA A (HERNING)

18.15: (1,65) Crna Gora (8,00) Slovenija (2,70)

20.30: (1,65) Francuska (8,00) Danska (2,70)

GRUPA C (KOLDING)

18.15: (1,55) Srbija (8,50) Hrvatska (2,95)

20.30: (1,95) Holandija (8,00) Mađarska (2,15)

***kvote su podložne promenama

Ponedeljak

GRUPA B (HERNING)

Španija – Češka 27:24 (11:16)

Rusija – Švedska 30:26 (15:13)

GRUPA D (KOLDING)

Nemačka – Poljska 21:21 (9:8)

Rumunija – Norveška 20:28 (13:13)



tagovi

EP za rukometašice 2020EP za rukometašiceLjubomir Obradovićženska rukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara