(©AFP)
(©AFP)

Svetsko prvenstvo u ski letovima: Gajger u najboljoj poziciji pred finalne letove

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.12.20. | 18:21

Bodovna zaliha Nemca nije velika, skoro pa podjednake šanse za zlato imaju i prvi pratioci Granerud, Ajzenbihler i Hajbok

Na polovini pojedinačnog takmičenja na Svetskom prvenstvu u ski letovima na Planici, Nemac Karl Gajger nalazi se na čeonoj poziciji. Gajger je skokovima od 241 metra i 223,5 metra zauzeo prvo mesto pred nedeljni rasplet i podelu medalja.

Karl Gajger, Halvor Egner Granerud, Markus Ajzenbihler i Mihael Hajbok imaju najveće šanse da osvoje medalju, a razlike su minimalne i lako nadoknadive. Markus Ajzenbihler izveo je najduži let u drugoj seriji. Doskočivši na 247 metara, Ajzenbihler na polovini takmičenja zauzima treće mesto. Smanjenje zaletišta nakon skoka Ajzenbihlera nije omelo Norvežanina Graneruda da ponovi dobar let i nađe se između dva Nemca – Gajgera i Ajzenbihlera.

Izabrane vesti

Skratio je Mihael Hajbok let u drugoj seriji, nazadovao je na tabeli, ali zaostatak na polovini takmičenja nije veliki za vodećom trojkom. Kasni Hajbok 8,3 poena za vodećim Gajgerom, a zaostatak za Granerudom iznosi 4,7 poena, dok za Ajzenbihlerom kasni ravno tri poena.

Duži letovi viđeni su u prvoj od dve održane serije letova u toku današnjeg dana. Klimov nije uspeo u drugoj seriji da ponovi učinak iz prve, zadržao se u vrhu, ali je umanjio šanse da se nađe na pobedničkom podijumu. Među najboljih deset našli su se i Robert Johanson, koji ima najveće šanse da pomrsi konce četvorci sa vrha, Jukija Sato, Pjotr Žila, Kamil Stoh, koji je skokom u drugoj seriji popravio utisak, i Andržej Stekala.


Mihael Hajbok postavio je u prvoj seriji novi lični rekord. Leteo je Hajbok 245,5 metara, oborio jučerašnji lični rekord (242,5 metra) koji je postavio u kvalifikacijama i istakao kandidaturu za napad na svetsko zlato. Preležao je Hajbok koronu, kao i većina skakača iz austrijskog nacionalnog tima. Pozitivno je pauza uticala na Hajboka, nije se negativno odrazilo mirovanje na njega. U fantastičnoj formi došao je Austrijanac na Planicu, a da mu prija povratak na zaletište i da miriše da bi mogao do medalje na Svetskom prvenstvu, i to one najsjajnije, bilo je uočljivo još na treninzima i u kvalifikacijama.


Nemački skakač Karl Gajger leteo je 241. metar u prvoj seriji i smenio je Mihaela Hajboka na liderskoj poziciji. Nije bio duži let Gajgera, ali kada se obračunaju ocene i faktor vetar/kapija, Nemac je imao 2,3 poena više od Austrijanca. Markus Ajzenbihler nije ponovio dobar učinak iz kvalifikacija, a sličan skok izveo je lider Svetskog kupa, Halvor Egner Granerud. To je Norvežaninu i Nemcu bilo dovoljno za četvrtu, odnosno petu poziciju posle prvog leta, a između njih dvojice i vodećih Gajgera i Hajboka uglavio se Evgenij Klimov.

Daleko je u prvoj seriji leteo Rus Evgenij Klimov, prizemljio se na 237. metru i postavio lični rekord. Planica i Vikersund su kao stvorene za postavljanje najboljih dostignuća. Malo kraće je Klimov leteo od veličine skakaonice u prvoj seriji, a po završetku prve od tri serije skokova, bilo je jasno da će Danijel Andre Tande teško odbraniti zlato. Spemala se Planica da kruniše novog šampiona.

Podbacili su Tande, Anže Lanišek i Kamil Stoh u prvoj seriji, a od deset takmičara koji su otpali posle prve serije manje-više nije bilo većih iznenađenja.

U slučaju pogoršanja vremenskih uslova u toku sutrašnjeg dana i nemogućnosti da se treća, pojedinačna i finalna serija održi, biće priznati rezultati iz druge serije. I oni će odrediti konačan plasman na postolju i kome pripadaju medalje. Nešto slično desilo se 2014. godine na Svetskom prvenstvu u ski letovima u Harakovu, tada je Zeverin Frojnd slavio ispred Andresa Bardala i Petera Prevca.

Treća i četvrta pojedinačna serija zakazana je za subotu od 16.00, a timsko takmičenje na programu je u nedelju u istom terminu.

PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

Karl GajgerHalvor Egner GranerudMarkus AjzenbihlerMihael HajbokSvetsko prvenstvo u ski letovima

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara