Odbojkašice Srbije (©FIVB)
Odbojkašice Srbije (©FIVB)

Teksas je sad malo bliži: Vratile se Tijana Bošković i Maja Ognjenović, svetske šampionke pokazale ko su

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.06.23. | 13:42

Srpkinje zabeležile važnu pobedu protiv Kine i tako ostale u igri za završni turnir Lige nacija u Arlingtonu - 3:1

Najteži ispit na trećem turniru Lige nacija odbojkašice Srbije položile su već na prvoj stanici. Izabranice Đovanija Gvidetija su morale da upišu pobedu protiv Kine kako bi ostale u igri za Fajnal-ejt. Bile su pod velikim pritiskom, ali su pokazale zašto su dvostruke uzastopne svetske šampionke - 3:1 (25:13, 17:25, 25:23, 25:20).

Ovaj meč ostaće upamćen ne samo po pobedi, već i zbog podatka da je prvi put u Ligi nacija zaigrala Maja Ognjenović. Posle nešto duže pauze zbog naporne klupske sezone vratila se zajedno sa Tijanom Bošković u ekipu i u velikoj meri doprinela trijumfu.

Izabrane vesti

Srpkinje u ovom trenutku imaju skor 4-5, a u naredna tri kola igraće sa Nemačkom, Dominikanskom Republikom i Bugarskom. Ukoliko zabeleže sve pobede i uz to se poklope neki rezultati ostalih ekipa, imaće šansu da se uguraju u avion za Teksas.

Danas je do pobede Srbiju predvodila Tijana Bošković sa 25 poena. Odličan je bio blokerski tandem - Jovana Stevanović i Mina Popović su zabeležile po 13 poena. Sara Lozo je upisala 11, a Bianka Buša deset. Maja Ognjenović je postigla tri, a Aleksandra Uzelac jedan.

Kod Kineskinja Li je bila najefikasnija sa 18 poena, a Juan je ispratila sa 13. Jang se zaustavila na 11, a Gong je bila četvrta dvocifrena sa deset.

Na devetom meču u ovogodišnjoj Ligi nacija Srbija je mogla na teren da istrči u najjačoj postavi. Gvideti je odlučio da utakmicu počne sa dijagonalama Ognjenović - Bošković, Buša - Lozo, Stevanović - Popović, dok je na poziciji libera bila Teodora Pušić. Od prvog poena je bilo evidentno da su željne igre Maja Ognjenović i Tijana Bošković - njima dvema je ovaj duel bio prvi ove godine u reprezentaciji.

Srbija je odlično otvorila obračun, ekspresno je na servis Buše povela sa 5:0. Kompletan set bio je nalik tom furioznom početku... Srpkinje su napale servisom, bile su svesne da moraju da rizikuju, a to im se definitivno isplatilo. Upisale su četiri asa, uspele su potpuno da poremete prijem Kineskinja i na taj način ih sprečile da kreiraju brze akcije, kako samo one znaju. Tijana Bošković je u napadu bila u glavnoj ulozi, uglavnom nije bilo odbrane od njenih smečeva, a doprinela je i odličnim defanzivnim potezima. Upisala je devet poena i bila je najzaslužnija za ubedljivo dobijanje prvog seta - 25:13.

Maja Ognjenović (FIVB)Maja Ognjenović (FIVB)

Sve što je Srpkinjama polazilo za rukom u uvodnom činu, tokom većeg dela drugog je zakazalo. Kineskinje su značajno poboljšale igru, bile su mnogo opasnije u napadu, izlazile su kao pobednice iz dugačkih poena... Naše devojke su uglavnom jurile rezultat, a onda su sredinom seta potpuno posustale. Menjao je igračice Gvideti - uveo je u igru Bojanu Drču, Anu Bjelicu, Aleksandru Uzelac, Bojanu Milenković i Aleksandru Jegdić - ali promene nisu donele neki boljitak. Li je Kineskinje pogurala ka izjednačenju (25:17).

U trećem periodu je publika mogla da gleda veću neizvesnost nego u prva dva. U završnici je veoma važne poene osvajala Sara Lozo, pa je Maja Ognjenović veliki broj lopti slala upravo ka njoj. Dobila je Srbija taj set i značajno se približila pobedi. Nije popuštala ni u četvrtom činu, sve igračice su odigrale na visokom nivou i donele veliki trijumf.

Naša reprezentacija je bila bolja u napadu i na servisu, dok su ekipe u bloku bile izjednačene (6:6). Srpkinje su napravile jednu grešku više - poklonile su 17 poena protivnicama.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠICE - TREĆI VIKEND

Sreda

SAD - Poljska 3:2 (17:25, 25:15, 27:25, 28:30, 16:14)

Kina - Srbija 1:3 (13:25, 25:17, 23:25, 20:25)

Japan - Turska U TOKU

15.30: Brazil - Italija



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeLiga nacija za odbojkašiceĐovani Gvideti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara