Halvor Egner Granerud (©Reuters)
Halvor Egner Granerud (©Reuters)

Totalna dominacija Graneruda, sad ima sve! Norvežani opet vladaju na Četiri skakaonice

Vreme čitanja: 2min | pet. 06.01.23. | 18:24

“Zlatni orao” se vratio u Skandinaviju

Halvoru Egneru Granerudu su skakaonice na Novogodišnjoj turneji male! Norveška ima novog heroja, vratili su “Zlatnog orla” posle 16 godina. Totalna dominacija Graneruda na “Četiri skakaonice”, pokorio je Oberstdorf, Garmiš i Bišofshofen, u Inzbruku je bio drugi i prigrlio je trofej koji mu nedostaje. Od danas u kolekciji ima i Svetski kup i Novogodišnju turneju!

Objedinio je Halvor Egner Granerud dve najbitnije titule i na tom putu počistio rivale. Koliko je bio surov u sezoni kada je osvojio Svetski kup, toliko je i u 71. izdanju Novogodišnje turneje. Parirao mu je samo David Kubacki, na svakoj od četiri stanice se i Poljak našao na pobedničkom postolju, ali je na kraju kasnio čak 33 poena za Norvežaninom. 

Izabrane vesti

Novi pobednik turneje “Četiri skakaonice” je u Bišofshofenu kombinovano izveo dva najbolja leta. U prvoj seriji je išao do 139,5 metara - nadmašili ga Anže Lanišek sa 130,5 i Štefan Kraft sa 141 - dok se u drugoj spustio na 143,5 metra. Prizemljio se blizu rekorda skakaonice koji drži David Kubacki, verovatno bi ga i premašio da ponovo, kao i u kvalifikacijama, nije tražio skraćenje zaletišta. Sa desete na devetu kapiju.

Norveškom ski-skakaču su u Bišofshofenu društvo na podijumu pravili David Kubacki i Anže Lanišek. Slovenac je na četvrtoj stanici bio drugi, Poljak mu je gledao u leđa, dok je u generalnom poretku Novogodišnje turneje raspored na pobedničkom postolju obrnut. Taj trio obeležio je turneju, samo je još Pjotr Žila u Oberstdorfu uspeo da se ugura među najbolja tri.

(©Reuters)(©Reuters)

GENERALNI PLASMAN U NOVOGODIŠNJOJ TURNEJI:

1. Halvor Egner Granerud - 1.191,2 boda

2. David Kubacki - 1.158,2

3. Anže Lanišek - 1.129

4. Pjotr Žila - 1.090

5. Kamil Stoh - 1.087,9

Granerud je na poslednjoj stanici turneje uvećao prednost u odnosu na sveukupno drugoplasiranog Kubackog za 9,7 poena, a samo četvorica su bila unutar minusa od 20 bodova. Anže Lanišek i Mihael Hajbek. Austrijanac je zauzeo četvrto mesto, a plasman među najboljih deset u Bišofshofenu izborili su i Jan Herl, Kamil Stoh, Peter Prevc, Manuel Fetner, Timi Zajc i Pjotr Žila.

U Skandinaviji su rane konačno zacelile. “Zlatni orao” završio je na severu posle 15 godina i trijumfa Finca Janea Ahonena. Post u Norveškoj trajao je godinu dana duže, još od Andersa Jakobsena, koji je dobio Gregora Šlirencauera na njegovom terenu i rastužio armiju austrijskih navijača u podnožju Alpa. Sada im je bilo lakše da svare uspon norveškog ski-skakača na tron. Osmog u istoriji Novogodišnje turneje.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”: 

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Halvor Egner Granerud

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - David Kubacki

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

Kvalifikacije - David Kubacki

Takmičenje - David Kubacki

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

Kvalifikacije - Halvor Egner Granerud

Takmičenje - Halvor Egner Granerud


tagovi

zimski sportoviSvetski kup u ski skokovimaski skokoviturneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceČetiri novogodišnje skakaoniceHalvor Egner GranerudDavid KubackiAnže LanišekKamil StohPjotr Žila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara