(©Reuters)
(©Reuters)

Tražio skraćenje zaletišta da ne bi odleteo u publiku: Granerud dobio mali rat protiv Kubackog

Vreme čitanja: 3min | čet. 05.01.23. | 17:47

Norvežanin pobednik kvalifikacija u Bišofshofenu

Skakaonica “Pol Auserlajtner” u Bišofshofenu najveća je od svih na Novogodišnjoj turneji i kao takva pogodna je takmičarima da imaju skokove bezmalo kao na letaonicama. Halvor Egner Granerud bez ikakvih problema može da preskoči veličinu skakaonice i prizemlji se na ravno tle, te je tražio skraćenje zaletišta kako ne bi “odleteo” u publiku” i imao bolje ocene. 

Kapija je sa 14. spuštena na 12, a Norvežanin je i pored toga imao najduži skok u kvalifikacijama. Prizemljio se na 137 metara - toliko leteo i Kamil Stoh - bio kraći za pola skije od Davida Kubackog, ali zbog kvalitetnijeg doskoka, što rezultira boljim ocenama, trijumfovao u kvalifikacijama. Dobio je Norvežanin mali rat protiv Poljaka, mnogo važniji vodiće sutra, kada u dve glavne serije treba da odbrani 23,3 poena prednosti da bi prvi put u karijeri osvojio “Zlatnog orla”. 

Izabrane vesti

Čitava turneja “Četiri skakaonice” vrti se oko dva imena - Halvora Egnera Graneruda i pobednika iz 2020. Davida Kubackog. Ako ne trijumfuje jedan, onda će drugi. I obratno. Bilo da je reč o kvalifikacijama ili zvaničnom takmičenju gde se skupljaju bodovi za generalni poredak na Novogodišnjoj turneji, ali i za Svetski kup. Trojica najboljih, norveški i poljski ski-skakač, i Slovenac Anže Lanišek, imali su skraćeno zaletište, i opet sve skupa gledano izveli najbolje skokove. 

Taj trio je zauzeo prva tri mesta u kvalifikacijama i za očekivati je da se baš oni i bore u Bišofshofenu za pobedu, a najozbiljnija konkurencija, ako je suditi po današnjim skokovima u nezvaničnom delu takmičenja, biće im Kamil Stoh i Mihael Hajbek. Poljak je procvetao tokom austrijskog dela turneje, dok Austrijanac proživljava drugu mladost. Stoh, trostruki osvajač “Zlatnog orla” dokazao je da nije za staro gvožđe i možda bi ponovo mogao da se nađe na podijumu, što bi mu bio najbolji rezultat u sezoni. 

NAJBOLJIH PET U KVALIFIKACIJAMA U BIŠOFSHOFENU:

Halvor Egner Granerud (137m)

David Kubacki (137,5m)

Anže Lanišek (134m)

Kamil Stoh (137m)

Mihael Hajbek (136m)

Među najboljih deset u kvalifikacijama našli su se i Štefan Kraft, Peter Prevc, Rjoju Kobajaši, Klemens Aigner i Žiga Jelar. Podbacili su Roman Kudelka i Junširo Kobajaši, nisu izborili direktan duel, a novo iznenađenje nije uspeo da priredi Kevin Maltsev. Estonac je u Inzbruku osvojio prve bodove, a do novih će biti u prilici da stigne njegov sunarodnik Arti Aigro

Najzanimljivije parove u Bišofshofenu činiće: Marijus Lindvik - Karl Gajger, Naoki Nakamura - Andreas Velinger, Markus Ajzenbihler, Danijel Čofenig, Danijel Andre Tande - Filip Ašenvald, Anders Fanemel - Manuel Fetner, Pijus Paške - Konstantin Šmid, Domen Prevc - Pjotr Žila, Štefan Hula - Rjoju Kobajaši i Klemens Lajtner - Kamil Stoh.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”: 

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Halvor Egner Granerud

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - David Kubacki

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

Kvalifikacije - David Kubacki

Takmičenje - David Kubacki

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

Kvalifikacije - Halvor Egner Granerud

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

Četiri novogodišnje skakaoniceČetiri skakaoniceturneja četiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovizimski sportoviHalvor Egner GranerudDavid KubackiAnže LanišekKamil StohMihael Hajbek

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara