Lekler (©Reuters)
Lekler (©Reuters)

Treća sreća: Lekler konačno trijumfovao u Kneževini

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.05.24. | 18:37

Iz trećeg pokušaja Monačanin slavio kod kuće

Vozač Ferarija Šarl Lekler slavio je na Velikoj nagradi Monaka, skidajući „kletvu“ koja ga je pratila u svakom njegovom nastupu na domaćoj stazi. Oskar Pjastri (Meklaren) završio je trku kao drugoplasirani, dok je treći bio Karlos Sains u drugom bolidu Ferarija.

Iskoristio je Lekler priliku da na stazi na kojoj kvalifikacije skoro svakog puta odlučuju o ishodu trke, konačno pred domaćom publikom pol-poziciju pretvori u pobedu, koja mu je ujedno i šesta u karijeri. Prethodna dva pokušaja za pobedu u Kneževini imao je 2021. i 2022. godine.

Izabrane vesti

Rezultati jučerašnjih kvalifikacija preslikali su se na trku, budući da je vodećih deset do kraja trke ostalo na istim pozicijama sa početka.

Šarl Lekler je odbranio svoju pol-poziciju već na ulasku u prvu krivinu, dok je njegov timski kolega Karlos Sains imao blagi kontakt sa drugoplasiranim Oskarom Pjastrijem u Meklarenu. Vozaču Ferarija se tom prilikom prednje krilo delimično podvuklo ispod bolida i imao je probušen pneumatik, zbog čega je zaustavio bolid Ferarija u četvrtoj krivini.

U pozadini se u tim trenucima dogodio ozbiljan incident u kom su učestvovali Red Bulov Serhio Peres i dvojac Hasa. Kevin Magnusen koji je bio u duelu sa Peresom dotaknuo je zid sa svoje desne strane, a zatim se sudario sa Meksikancem u drugoj krivini. Kako je udarac obojicu poslao nasred staze, drugi vozač Hasa Niko Hulkenberg nije uspeo da ih obiđe, već je i on ispao iz trke posle kontakta sa Peresom, a na stazi su istaknute crvene zastave. Sudije trke su odlučile da neće biti dalje istrage zbog ovog incidenta, te niko nije i neće biti kažnjen.

Nešto kasnije u toku kruga, pred ulazak u čuveni tunel, dvojac Alpina imao je međusoban kontakt. Esteban Okon se nametnuo svom timskom kolegi Pjeru Gasliju u borbi za deseto mesto, ali zbog manjka mesta Gasli je udario u Okonov bolid nanevši mu štetu zbog koje nije mogao da nastavi trku. Međutim, Okon je zaradio vremensku kaznu od deset sekundi za izazivanje incidenta, koja će se za narednu trku u Kanadi pretvoriti u kaznu pomeranja mesta pred početak trke.

Kako nisu svi vozači završili vožnju prvog sektora, odlučeno je da se u restart trke koji je usledio nakon više od pola sata započne sa pozicija sa inicijalnog starta, te je Sains ponovo bio treći. Takođe, priliku za obaveznu promenu pneumatika iskoristili su svi vozači kako u daljem toku trke ne bi morali.

Novi početak trke je ovog puta protekao bez incidenata, a ponovo se vodeće pozicije nisu menjale. Tako je bilo sve do kraja trke, a Lekler je njom sve vreme dobro vladao.

Osvajači poena u Monaku: Šarl Lekler, Oskar Pjastri, Karlos Sains, Lando Noris, Džordž Rasel, Maks Verstapen, Luis Hamilton (+najbrži krug), Juki Cunoda, Aleks Albon, Pjer Gasli.

Smanjio je Lekler bodovni zaostatak u odnosu na Verstapena. Na tabeli Maks ima 169 poena, drugoplasirani Lekler 138, a Lando Noris četvrtom pozicijom osigurao se na trećoj poziciji sa 113 bodova, pet ispred Sainsa.

Naredna trka na programu je za dve nedelje u Kanadi.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Šarl LeklerOskar Pjastrikarlos sainsVN Monaka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara