Filip Janković (©Starsport)
Filip Janković (©Starsport)

U Kragujevcu se krčka novi pad evropskog prvaka; Dinamo stiže kao poručen Novom Beogradu

Vreme čitanja: 5min | sre. 09.02.22. | 08:27

Radnički dočekuje Barselonetu, dužnika iz prvog kruga Lige šampiona

Zadržao je Radnički herojskim trijumfom protiv Olimpijakosa u Kragujevcu minimalne, ali kakve-takve, šanse za Fajnal-ejt Lige šampiona. Plasman Kragujevčana među osam najboljih timova Evrope posle očajnog starta u društvu najboljih bio bi ravan čudu. Ali, tim Uroša Stevanovića pokazao je da je sposoban da parira najjačim ekipama na Starom kontinentu.

Posle Olimpijakosa se u taboru Radničkog javila nada da bi mogli da kreiraju veleobrt, stignu do treće pozicije i uhvate voz za završni turnir u Beogradu, ali da bi se ona dodatno rasplamsala šampionu Srbije i regiona preko potrebna je nova pobeda na njegovom bazenu. U Kragujevac stiže Barseloneta, evropski šampion i direktan kokurent Radničkom za plasman na Fajnal-ejt Lige šampiona (19.00).

Izabrane vesti

Lako je Barseloneta u prvom krugu izašla na kraj sa Radničkim, ali od tada je srpski predstavnik vidno napredovao – uočljivo i na rezultatskom planu – i krenuo da skida skalpove. Dva puta Novom Beogradu, preko koga je uzeo trofej Kupa Srbije, a potom i pirejskim crveno-belima.

Radnički je u Španiji kasno upalio, Barseloneta je “zatvorila” utakmicu u prvom poluvremenu, a kljućni momenat možda je bio isključenje Miloša Ćuka.

Drugo poluvreme u Barseloni je bilo prekretnica za našu igru. Dobili smo obrise koje nismo imali u prethodnom delu sezone i zadržali taj viši nivo kroz jako težak raspored koji smo imali od tada. Ova utakmica je izuzetno važna za nas, možda čak i ključna, jer bismo se porazom najverovatnije oprostili od borbe za „fajnal-ejt“. Nadam se da ćemo zabeležiti pobedu i zadržati šanse za plasman na završni turnir”, rekao je Uroš Stevanović.

Vaterpolisti Radničkog (©Starsport)Vaterpolisti Radničkog (©Starsport)

Čak 11 od 13 igrača iz sastava Barselonete redovno dobija pozive za španski nacionalni tim, a najveći adut katalonskog kluba u dosadašnjem toku je Alvaro Granados, najbolji strelac Lige šampiona. A, trener Uroš Stevanović nada se da će bazen u Kragujevcu biti ispunjen kao i u utakmicama sa Olimpijakosom, Crvenom zvezdom i Novim Beogradom.

Barseloneta je ekipa koja pretenduje na visok plasman u Ligi šampiona, uvek su bili u vrhu tog takmičenja. To je španska reprezentacija u malom, zaista, fale im samo dvojica igrača iz nacionalnog tima koji je u vrhu svetskog vaterpola proteklih godina. Igraju agresivan, plivački vaterpolo, na koji moramo da odgovorimo na isti način, pa čak i jače. Videli smo protiv Olimpijakosa da možemo da igramo sa najboljim ekipama kada smo na nekom našem maksimumu. Opet bih želeo da bazen bude pun kao protiv Crvene zvezde i Novog Beograda, ali uz isti ishod kao sa Zvezdom”.

Radnički je u usponu, Barseloneta u padu, ali u Kragujevac dolazi sa trofejom Kupa kralja, 18. u klupskoj istoriji i 10. uzastopnim. Obe ekipe su nedavno pretrpele poraze od Novog Beograda. Tim Elvisa Fatovića u Ligi šampiona, kojim je umanjio šanse da zarši na trećoj poziciji, a potom i radnički u Superligi Srbije za vikend na svom bazenu.

Mislim da će utakmica biti fizički veoma zahtevna. Barseloneta je ekipa koju krasi dobra plivačka forma i jaka individualna igra u odbrani. U Barseloni se nismo pokazali u najboljem svetlu i mislim da krajnji rezultat ne oslikava realan odnos dveju ekipa. Od tada smo značajno podigli formu i ova ekipa ima kvalitet da im parira, pa čak i pobedi. Daćemo sve od sebe i nadamo se da ćemo osvojiti tri boda koja će nam olakšati borbu za završni turnir”, zaključio je Aleksa Ukropina.

Dušan Mandić (©Starsport)Dušan Mandić (©Starsport)

I Novi Beograd će, kao i Radnički, u 9. kolu Lige šampiona biti domaćin, ali za razliku od Kragujevčana ima znatno lakši zadatak. Na “11. april” stiže najpoželjniji rival i tim protiv koga je Novi Beograd za vreme mandata Vladimira Vujasinovića ostvario najubedljiviju pobedu u Ligi šampiona – Dinamo Tbilisi (19.45).

Evidentno je da je vaterpolistima Novog Beograda prijala promena na klupi i da je šok-terapija urodila plodom. Svezao je četiri pobede – jednu u Ligi šampiona i tri u Superligi Srbije – i pun samopouzdanja dočekuje Gruzine. Nije Dinamo bio pretnja Novom Beogradu ni u Tbilisiju, pa je teško očekivati da će biti u srpskoj prestonici. U najboljem slučaju skupo će prodati kožu.

Dejan Jovović od preuzimanja ekipe ima savršen učinak, stabilizovao je ekipu i vidljivi su pomaci. Kako na rezultatskom planu, tako i u samoj igri.

Moramo da nastavimo u istom ritmu u kom smo odigrali poslednjih nekoliko mečeva, odnosno da budemo maksimalnim angažovani od prvog minuta”, počeo je priču šef stručnog štaba Novog Beograda Dejan Jovović i dodao:

Mislim da su svi igrači do sada shvatili da kao ekipa ne smemo sebi da dozvolimo opuštanje nijednog trenutka, a pogotovo ne na startu utakmice. Postepeno uvodimo tim u neke stvari koje će biti osnova naše igre u budućem periodu. Ovakve utakmice treba da nam maksimalno pomognu da postpeno uđemo u sistem igre koji želimo da primenjujemo u finišu sezone kada će se odlučivati o trofejima. Dinamo je ekipa koja ima iskusne internacionalce i odlično je vođena od strane našeg trenera Dejana Stanojevića. Imamo odličnog protivnika za pravo nadigravanje u bazenu”.

Đorđe Vučinić (©Starsport)Đorđe Vučinić (©Starsport)

Novi Beograd je trijumfom u Kragujevcu za vikend skinuo ogroman teret s pleća. Dobio je derbi protiv vlasnika svih domaćih i regionalnog pehara, prekinuo je niz Radničkog, a izdanja Dušana Mandića i Nikole Jakšića posebno mogu da raduju Jovovića.

Svi igrači su zaista posvećeni i pomno prate sve ono što se dogovaramo na treninzima i o čemu pričamo na sastancima. Trudim se da igračima predstavim da sve ovo što sada radimo je neka vrste priprema za najvažnije utakmice koje će tek doći. Sa saradnicima u stručnom štabu pokušavam da iz treninga u trening podižemo nivo svesti o našoj igri i budemo stvarno najbolji onda kada to bude najpotrebnije”, konstatovao je trener Novog Beograda.

Đorđe Vučinić očekuje još jedan uzbudljiv meč, ali i produžetak trijumfalnog niza.

Prvenstveno ćemo se potruditi da nastavimo ovaj pobednički niz. Mislim da smo u veoma dobrom ritmu da smo dostigli vrlo dobru formu. Iako smo u prvom meču ove sezone ubedljivo pobedili Dinamo u Gruziju, prema ekipi iz Tbilisija imamo veliko poštovanje. S obzirom da smo u veoma zgusnutom rasporedu utakmica, očekujem da će ovaj meč biti iscrpljujući i fizički i psihički. Međutim, gledamo sebe, fokusirani smo isključivo na našu igru, koju ćemo pokušati da podignemo na još viši nivo”, zaključio je Đorđe Vučinić.

VATERPOLO LIGA ŠAMPIONA - 9. KOLO 

GRUPA A

Utorak

Olimpijakos - Breša 5:8

Sreda

19.00: (1.90) Radnički Kragujevac (6.50) Barseloneta (2.45)

19.00: (2.85) Jadran Split (7.50) Ferencvaroš (1.65)

19.45: (1.85) Novi Beograd (-12.5) Dinamo Tbilisi (1.85)

***kvote su podložne promenama



GRUPA B

Utorak

Špandau - Marselj 7:13

OSC BUdimpešta - Jug Dubrovnik 10:15

Crvena zvezda - Steaua Bukurešt 10:10

Pro Reko - Hanover 18:3



tagovi

VK RadničkiVK Novi BeogradVK BarselonetaVK Dinamo TbilisiLiga šampiona u vaterpoluUroš StevanovićDejan JovovićĐorđe VučinićAleksa Ukropina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara