Odbojkaši Srbije posle pobede protiv Ukrajine (©FIVB)
Odbojkaši Srbije posle pobede protiv Ukrajine (©FIVB)

Ukrajina brzo arhivirana, potcenjivanje u nastavku nije dozvoljeno

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.08.22. | 13:43

Odbojkaši u ponedeljak igraju sa Portorikom, a u sredu je na zatvaranju grupne faze Svetskog prvenstva rival Tunis

Sistem takmičenja je takav da bi za odbojkaše bilo idealno da zabeleže tri maksimalne pobede u grupi i da u svakom setu razlika bude visoka. Protiv Ukrajine je cilj ostvaren i taj trijumf je već arhiviran. Naredna dva protivnika su Portoriko u ponedeljak od 17.30 i Tunis u sredu u istom terminu.

Srbija bi trebalo bez problema da zauzme prvo mesto u grupi, ali je zbog nastavka učinak veoma važan. U osminu finala će proći 16 selekcija - 12 sa prvog i drugog mesta, kao i četiri najbolje trećeplasirane. Neće biti ukrštanja jedne grupe s drugom, već će 16 ekipa biti rangirano po učinku. Prva dva mesta su rezervisana za domaćine Sloveniju i Poljsku, ukoliko prođu dalje.

Izabrane vesti

Za nas bi bilo veoma važno da budemo visoko na toj listi kako bismo izbegli najjače protivnike na prvom eliminacionom stepeniku.

Protiv Ukrajine su momci videli gde su trenutno i šta bi trebalo da urade bolje na narednom meču. Sigurno da su svesni da treba Portoriko i Tunis da iskoriste kako bi što spremniji dočekali utakmice zvane "pobedi ili ideš kući".

"Meč na otvaranju šampionata je uvek težak. Ukrajina je pokazala još u pripremnim mečevima da igra veoma dobro, izgubila je 3:2 od Poljske, dobila Iran sa 3:1. To je za nas bila velika opomena", rekao je posle meča selektor Igor Kolaković. "Videli smo da su bili baš motivisani. Imali su svoje navijače. I naročito u elementu servisa su bili veoma dobri. U prvom setu smo imali problema, izvukli smo se u samoj završnici. Iako nije tako izgledalo sredinom seta. Ali zadnja dva seta smo bili koncentrisani, miislim da smo na iskustvo i kvalitet priveli ovaj meč kraju. Zadovoljan sam što su igrači koji su ušli sa klupe, Petković i Mašulović, dali doprinos ovoj pobedi jer smo sa njima u igri osvajali značajne poene. Ostavljamo ovu pobedu po strani, već se pripremamo za sledeći meč protiv Portorika, a onda i protiv Tunisa u grupi".

Primači servisa Kovačević i Ivović su preuzeli najveću odgovornost u napadu, pratio ih je i Podraščanin, a ispod očekivanog nivoa bio je Aleksandar Atanasijević. Jeste da je često dobijao lopte na dva ili tri bloka, ali svakako bi procenat prolaza trebalo da bude bolji (20-7, 35 odsto).

"Mislim da su rezultat i igra sasvim zadovoljavajući, ovo je najteži protivnik u grupi. Protiv njih smo se stalno mučili. Sigurno da smo mogli i bolje. Međutim, odbrana, servis... Nedostajao je napad iz zone dva, s moje strane, kako bi utakmica bila perfektna", svestan je Atanasijević. "Možemo biti zadovoljni prikazanim, jer siguran sam da ćemo kako odmiče takmičenje biti sve bolji. Sad imamo dva lakša protivnika, koja ne smemo da potcenimo, kako bismo se sa maksimalnim brojem setova i bodova plasiramo u osminu finala i da sebi olakšamo put ka primarnom cilju, koji je sigurno bio polufinale. Portoriko i Tunis nisu u rangu Ukrajine, koja je protivnik za svaki respekt. Dobra stvar je što imamo dan pauze da se spremimo i narednog rivala dočekamo maksimalno motivisani".

Marko Ivović je pokazao na prvom meču da je povreda zbog koje je propustio Ligu nacija prošlost i da je spreman da ponovo preuzme važnu ulogu.

"Nama se Ukrajinom bilo uvek problema. Generalno smo odigrali veoma dobro. Priliku koju smo im dali u prvom setu, uspeli smo da vratimo, mislim da možemo da budemo zadovoljni igrom", rekao je Ivović posle prvog meča. "Sledeći je Portoriko, treba da se spremimo za njih. Bitan je naš pristup, da budemo koncentrisani. Naša grupa zahteva od nas da budemo koncentrisani na svakoj utakmici i mislim da će nam to doneti rezultat".




tagovi

svetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.Svetsko prvenstvo u odbojciAleksandar AtanasijevićIgor KolakovićNikola Peković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara