(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Veća vaterpolo sila ne postoji! Pro Reko na peterce do desete Lige šampiona, Zalanki ubio Novi Beograd

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.06.22. | 20:46

Italijani drugi put u istoriji odbranili evropski tron - 13:13, petercima 4:3

Imperije se ne rađaju preko noći, planovi se kuju godinama i isto toliko sprovode u delo. Novi Beograd želeo je za tili čas da uđe među besmrtne, da se stvaranjem tima od srpskih reprezentativaca ojačanog strancima zlatnim slovima upiše u vaterpolo knjige i stane u red najvećih klubova planete. Ambiciozni planovi pokvareni su, i dalje novobeogradski klub nije dorastao instituciji Pro Reko! 

Najvećoj vaterpolo dinastiji niko nije ravan u Evropi. Real Madridu talična je bila srpska prestonica, u njoj je podigao deseti trofej Evrolige, a sreća se u Beogradu osmehnula i slavnom italijanskom klubu. Istorija je ispisana u Beogradu, vladar Starog kontinenta ne menja se drugu godinu zaredom, Pro Reko je deseti put osvojio Ligu šampiona, i to na peterce - 13:13, petercima 4:3.

Izabrane vesti

Bolnije nije moglo za Novi Beograd... Kad god je bio na zaveslaj do Lige šampiona, resetovao ga je Gergo Zalanki. Levoruki mađarski ubica je 12 sekundi pre kraja poništio gol Nikole Jakšića i kreirao penal dramu, da bi u seriji pogodio odlučujući penal! Možda Ferencvaroš nije na krovu Evrope i mora da se zadovolji bronzom, ali Mađarska i njeni navijači ove godine imaju koga da slave. Od vanserijskog šutera strahovaće svi na Svetskom prvenstvu, koje počinje za mesec dana. Pa, i - Srbija.

Svetsko prvestvo je iza ćoška, a reprezentativci iz Novog Beograda neće čestito imati vremena da se oporave od šoka. Da sve bude gore, penale su promašili momci koji treba da budu oslonac Delfina. Zakazali su Dušan Mandić i Nikola Jakšić u penal seriji, palo je u vodu fantastično izdanje centralnog beka koji je treću godinu u nizu igrao finale Lige šampiona. Vaterpolo poezija Nikole Jakšića u finalu je obrisana jednim potezom, golman Marko del Lungo je junak. Zbog njega ove noći Pro Reko slavi desetu krunu, a Pjetro Filjoli petu Ligu šampiona.

(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

U neprijateljskoj atmosferi Pro Reko je postao tek treći klub u Evropi koji je dva puta odbranio evropsku krunu, stao je rame uz rame sa Partizanom i zagrebačkom Mladošću, i od velikana iz Srbije i Hrvatske sada ima tri Lige šampiona više. Imperija koja raste, ne zaustavlja se i preti da postane daleko najdominantniji klub ikada. U ovom milenijumu odavno je sve prešišao.

Trofeji Lige šampiona nikada ne blede iz sećanja, ipak, ovaj će posebno ostati urezan u srcima Sandra Sukna i Pjetra Filjolija. Legendarni hrvatski as je na ulasku u četvrtu deceniju sakupio najdragoceniji pehar i kao trener i kao igrač, a ikona Pro Reka i italijanske reprezentacije se šesti put popela na krov Evrope. Svaki sa Pro Rekom. Dosegnuo je Pjetro Filjoli dostignuća Đorđa Perišića i Mauricija Feluga, čoveka koji mu je sada predsednik.

Nadao se Beograd ovom finalu, nisu razočarali Novi Beograd i Pro Reko, ponudili su - spektakl. Nisu se čuvali, aktivirali su tešku artiljeriju od samog početka. Pucalo je sa svih strana, prštalo je u bazenu od intenziteta duela i naboja, a u centru pažnje bili su najbolji šuteri današnjice. 

Spoljna linija novobeogradskog kluba tukla je svom silinom ka golu Marka del Lunga, koji nije stizao ni da se opruži u osnovnom delu finala. Radomir Drašović pokrenuo je rafal, a maestralnu partiju u fazi napada - sve do kobnog peterca - pružio je Nikola Jakšić. Razmontirao je odbrambenu liniju italijanskog kluba, sipao je iz svih pozicija i demonstrirao kakvom prefinjenom tehnikom raspolaže. 

(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Ali, ništa slabija nije bila ni Pro Rekova letošnja akvizicija Đakomo Kanela, koja je dobila MVP priznanje. Da li je zasluženo ili ne, vodiće se polemika, jer je Gergo Zalanki u finalu postigao pet golova i odlučujući penal. A, pamtiće se i bomba koja je srušila Barselonetu u četvrtfinalu. Cim ili dva bili su dovoljni se da matira Žoaa Pedra Fernandesa Koimbru, koji je otkrovenja Fajnal-ejta Lige šampiona. Bravuroznim intervencijama Brazilac je stvarao paniku u redovima italijanskog šampiona i ulivao sigurnost prvoj liniji odbrane - ako Aleksandar Ivović i Aron Janger prodaju fintu čuvaru, ona nije mogla dalje od Fernandesa. Ipak, za strašnog levorukog Mađara Gerga Zalankija nije imao rešenje. 

Koliko je Nikola Jakšić dominirao sa bekovske pozicije i navodećim raketama parao mrežu Marka del Lunga, toliko je pakleni levoruki šuter razbijao defanzivu Novog Beograda sa krila. Sevala je levica Gerga Zalankija, nije dopuštao organizatoru turnira da se odlepi na “plus tri”. Jurila je četa Sandra Sukna zaostatak, glavu nije gubila, svaki požar gasio je Mađar. I one koje je sa levog krila pravio Strahinja Rašović, kao i Jakšićeve

Bez drame nije moglo, ne bi to bilo finale Lige šampiona. Drugačije ne zna Novi Beograd, na trilere se pretplatio samo što se ovog neće rado sećati. Penal rulet i Gergo Zalanki odneli su sve.

NOVI BEOGRAD - PRO REKO 13:13

/4:4, 2:1, 5:4, 2:4/

Peterci: 3:4 (promašili Mandić, Jakšić - Janger)

Beograd

Bazen: 11. april

Sudije: Margeta (Slovenija), Stavridis (Grčka)

NOVI BEOGRAD: G. Pijetlović, S. Rašović 3, Mandić 1, Martinović, Vučinić, D. Pijetlović 1, Gogov, Jakšić 6, Perković, Vlahopulos 1, Drašović 1, V. Rašović, Fernandes.

PRO REKO: Del Lungo, Di Fulvio, Zalanki 5, Filjoli, Janger 4, Kanela 2, Prešuti, Ečenike, Ivović 1, Lončar, Aikardi, Halok 1, Negri.

F8 LIGE ŠAMPIONA - FINALE:

Subota

Novi Beograd - Pro Reko 13:13, petercima 4:3

F8 LIGE ŠAMPIONA - TREĆE MESTO:

Subota

Breša - Ferencvaroš 12:14

F8 LIGE ŠAMPIONA - PETO MESTO:

Subota

Hanover - Barseloneta 10:12

F8 LIGE ŠAMPIONA - SEDMO MESTO:

Subota

Marselj - Jug 15:13


tagovi

VK Novi BeogradPro RekoLiga šampiona u vaterpoluvaterpolo SrbijaIgor MilanovićSandro SuknoDušan MandićStrahinja RašovićDuško PijetlovićViktor RašovićNikola JakšićAleksandar IvovićLuka Lončar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara