(©Reuters)
(©Reuters)

Veliko finale Četiri skakaonice: Granerudov let u večnost ili druga kruna Kubackog

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.01.23. | 11:49

Norvežanin na poslednju stanicu Novogodišnje turneje stigao sa prednošću od 23,3 poena u odnosu na Poljaka

Na Novogodišnjoj turneji često je Inzbruk bio prekretnica, ovoga puta nije doneo drastične promene u generalnom poretku, ali je kod Poljaka probudio nadu da mogu do petog “Zlatnog orla” u poslednjih sedam godina. David Kubacki je blago istopio prednost Halvora Egnera Graneruda, a da bi se u podnožju skakaonice “Pol Auserlajtner” drugi put našao na poziciji za slikanje sa glavnom nagradom neophodno mu je čudo. 

Halvor Egner Granerud neverovatno skače na turneji “Četiri skakaonice”, kao nikada do sada i sam je kovač svoje sreće. Na poslednju stanicu stigao je sa prednošću od 23,3 poena prednosti u odnosu na poljskog ski-skakača, koji mu je jedina pretnja, i sa dva kvalitetna leta otići će u večnost. Bez obzira šta će uraditi David Kubacki. A i dva prosečna skoka mogla bi da mu budu dovoljna, praktično je jedini rizik prva serija.

Izabrane vesti

Nijednoga trenutka u direktnim dvobojima Norvežanin nije doveo u pitanje prolazak dalje, ali sada kada skače za “Zlatnog orla”, prvog u karijeri, noge će blago zaklecati na zaletištu. No, njemu skakaonica u Bišofshofenu odgovara, u stanju je da izvuče dužinu, što se najbolje ogleda u tome da je u jučerašnjim kvalifikacijama tražio skraćenje zaletišta kako ne bi doskočio na ravan deo i tako imao lošije ocene, ali i prebacio veličinu skakaonice i “uleteo među gledaoce”.

Pre ispisivanjem istorije je Halvor Egner Granerud. Od nje ga deli samo lider Svetskog kupa. Čekaju Norvežani 16 godina na “Zlatnog orla”, nisu imali razloga za slavlje još od dana kada je dominantan bio Anders Jakobsen. Dobio je Gregora Šlirencauera, sakupio 961,9 bodova na Novogodišnjoj turneji i postao osmi Norvežanin sa prestižnim trofejem u kućnoj riznici. Halvor Egner Granerud je na pragu tog podviga.

GENERALNI POREDAK NOVOGODIŠNJE TURNEJE:

1. Halvor Egner Granerud - 877,8

2. David Kubacki - 854,5 (-23,3)

3. Anže Lanišek - 823,5 (-54,3)

4. Pjotr Žila - 807,5 (-70,3)

5. Kamil Stoh - 798 (-79,8) 

(©Reuters)(©Reuters)

Na 71. turneji “Četiri skakaonice” su se samo četiri takmičara pela na podijum. Svaki put su na pobedničkom postolju bili Halvor Egner Granerud i David Kubacki, njih dvojica su trijumfovali i tokom tri kvalifikaciona dana. 

Norvežanin je bio najbolji u austrijskom delu turneje, na prve dve stanice, Poljak u Inzbruku, a društvo su im pravili Anže Lanišek i Pjotr Žila. Slovenački ski-skakač je u Garmišu bio drugi, dok je u Inzbruku zauzeo treće mesto. Pjotr Žila ima drugu poziciju sa otvaranja u Oberstdorfu.

POBEDNIČKO POSTOLJE U OBERSTDORFU:

1. Halvor Egner Granerud

2. Pjotr Žila

3. David Kubacki 

POBEDNIČKO POSTOLJE U GARMIŠU:

1. Halvor Egner Granerud

2. Anže Lanišek

3. David Kubacki 

POBEDNIČKO POSTOLJE U INZBRUKU:

1. David Kubacki

2. Halvor Egner Granerud

3. Anže Lanišek

Prva od dve zvanične serije u Bišofshofenu počinje u 16.30, a najzanimljivije direktne duele za prolaz dalje trebalo bi da vode: Marijus Lindvik - Karl Gajger, Naoki Nakamura - Andreas Velinger, Markus Ajzenbihler, Danijel Čofenig, Danijel Andre Tande - Filip Ašenvald, Anders Fanemel - Manuel Fetner, Pijus Paške - Konstantin Šmid, Domen Prevc - Pjotr Žila, Štefan Hula - Rjoju Kobajaši i Klemens Lajtner - Kamil Stoh. Podsećamo, u drugu seriju glavnog takmičenja prolazi 25 pobednika duela, kao i petorica "laki luzera". U jučerašnjim kvalifikacijama najbolji je bio Halvor Egner Granerud, a društvo na improvizovanom podijumu pravili su mu najveći rival David Kubacki i Anže Lanišek.

(©Reuters)(©Reuters)

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”: 

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Halvor Egner Granerud

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - David Kubacki

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

Kvalifikacije - David Kubacki

Takmičenje - David Kubacki

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

Kvalifikacije - Halvor Egner Granerud

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

zimski sportoviski skokoviSvetski kup u ski skokovimaturneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceČetiri novogodišnje skakaoniceHalvor Egner GranerudDavid KubackiAnže LanišekKamil Stoh

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara