Rjoju Kobajaši sa Zlatnim orlom (©Reuters)
Rjoju Kobajaši sa Zlatnim orlom (©Reuters)

Veliko finale Četiri skakaonice - krunisanje Kobajašija u Bišofshofenu

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.01.22. | 10:45

Japanac je na poslednju stanicu novogodišnje turneje stigao sa 17,9 poena prednosti u odnosu na drugoplasiranog Marijusa Lindvika

Takmičenje u Inzbruku, koje se sa danom zakašnjenja zbog vremenskih neprilika juče održalo u Bišofshofenu, bilo je prekretnica. Treća stanica je tradicionalno prelomna tačka novogodišnje turneje, a sva je prilika da će tako biti i u 70. izdanju “Četiri skakaonice”. Rjoju Kobajaši stigao je do het-trika na turneji i prednosti koju teško može ispustiti. Pravo čudo bilo bi da Japanac ne osvoji drugog “Zlatnog orla” u karijeri.

Nazire se pobednik novogodišnje turneje. U Zemlji izlazećeg sunca sve je spremno za proslavu, ali Rjojua Kobajašija posle pobeda u Oberstdorfu, Garmiš-Partenkirhenu i juče u Bišofshofenu neće u potpunosti ispuniti pobeda na “Četiri skakaonice” ukoliko opet ne bude kompletirao grend slem. Srce Japanca biće puno isključivo s novom pobedom u Bišofshofenu, jer bi odleteo u večnost. Ispisao bi istoriju ski-skokova.

Izabrane vesti

Sve do 2002. godine nezamislivo je bilo da jedan skakač trijumfuje na sve četiri stanice novogodišnje turneje, a onda je Sven Hanavald pokazao da je i to moguće. Ispisao je novo poglavlje, vijorio se nemački barjak kraj sve četiri skakaonice. Nemac je bio prvi koji je četiri puta preleteo sve konkurente, 50 godina čekalo se na taj podvig. Zatim se Kamil Stoh zlatnim slovima upisao na novogodišnjoj turneji 2018. Stao je rame uz rame sa Hanavaldom, a godinu dana kasnije pridružio im se Kobajaši.

Sada Japanac može da pomeri lestvicu i postane jedini skakač koji je dva puta imao savršenu novogodišnju turneju. Het-trik je tu, a danas pada odluka hoće li moći i do grend slema.

Rjoju Kobajaši (©Reuters)Rjoju Kobajaši (©Reuters)

Ne postavlja se pitanje hoće li Kobajaši podići trofej na “Četiri skakaonice”, jer drugoplasiranom Marijusu Lindviku beži vrtoglavih 17,9 poena uoči poslednje dve serije skokova. I izdanjima malo iznad proseka Japanac bi zadržao prvu poziciju na kraju današnjeg dana i novogodišnje turneje. Samo pad ili katastrofalan skok - naročito ako bi do njega došlo u duelu, u prvoj seriji - mogli bi da dovedu do smene na vrhu tabele.

Bitka za “Zlatnog orla” praktično je rešena juče, kada je Lindvik prepustio prvo mesto Kobajašiju slabijim drugim skokom, a Japanac prednost uvećao za 4,7 poena. Da ne bude drame doprineo je i pad Lovra Kosa u prvoj seriji. Eliminisao ga je iz bitke za pobedu i pobedničko postolje, a upravo je slovenačka senzacija, uz Norvežanina, bila najbliža ostvarenju Rjojua Kobajašija.

RJOJU KOBAJAŠI OSVAJA NOVOGODIŠNJU TURNEJU - KVOTA 1,05

Malo je verovatno da će Japanac uprskati i ostati kratak za novo slavlje u generalnom plasmanu, ali će do sada imati najteži zadatak da trijumfuje na pojedinačnom takmičenju. Kompletan karavan skakaće protiv Kobajašija, svi će želeti da ga uskrate za novu savršenu turneju. Stoga bi skokovi u Bišofshofenu mogli da postanu izrazito interesantni, pogotovo u drugoj seriji, kada bude padala odluka. A, Rjoju Kobajaši će skakati i sam protiv sebe. Moraće da se izbori sa nesnosnim pritiskom...

GENERALNI POREDAK NA NOVOGODIŠNJOJ TURNEJI:

1. Rjoju Kobajaši 884,5 poena

2. Marijus Lindvik 866,6 (-17,9)

3. Halvor Egner Granerud 845,8 (-38,7)

4. Markus Ajzenbihler 842,4 (-42,1)

5. Karl Gajger 841,7 (-42,8)

Silueta pobednika novogodišnje turneje se od juče jasnije vidi, a borba za plasman na pobedničko postolje u generalnom plasmanu, ali i na nivou pojedinačnog takmičenja biće na “krv i nož”. Lindvik je koliko-toliko siguran da će se po okončanju “Četiri skakaonice” ponovo naći na podijumu, ali su razlike izmedju Halvora Egnera Graneruda, aktuelnog šampiona Svetskog kupa, i nemačkog dueta Markus Ajzenbihler i Karl Gajger minimalne. Trojica skakača su u rasponu od četiri boda.

MARIJUS LINDVIK OSVAJA NOVOGODIŠNJU TURNEJU - KVOTA 10,0

Na 70. novogodišnjoj turneji su se do sada šestorica skakača penjala na pobednički podijum. Rjoju Kobajaši sva tri puta na najviši stepenik, Granerud je po jednom bio drugi i treći, a plasman među tri najbolja na kraju dana imali su i Robert Johanson, Markus Ajzenbihler, Lovro Kos i Marijus Lindvik.

Rjoju Kobajaši (©Reuters)Rjoju Kobajaši (©Reuters)

POBEDNIČKO POSTOLJE U OBERSTDORFU:

1. Rjoju Kobajaši 302 poena

2. Halvor Egner Granerud 299,2

3. Robert Johanson 298,6

POBEDNIČKO POSTOLJE U GARMIŠU:

1. Rjoju Kobajaši 291,2 poena

2. Markus Ajzenbihler 291

3. Lovro Kos 286

POBEDNIČKO POSTOLJE U BIŠOFSHOFENU (ZAMENA ZA INZBRUK):

1. Rjoju Kobajaši 291,3 poena

2. Marijus Lindvik 286,6

3. Halvor Egner Granerud 282,4

U 14.30, kada su na programu kvalifikacije, počinje Kobajašijeva bitka za ulazak u istoriju i 100.000 švajcarskih franaka. A u samo tri časa raspona održaće se i dve zvanične serije.

Rjoju Kobajaši (©Reuters)Rjoju Kobajaši (©Reuters)

POSLEDNJA STANICA NOVOGODIŠNJE TURNEJE:

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

6. januar - kvalifikacije (14.30)

6. januar - takmičenje (17.30)

KVOTE NA POBEDU NA NOVOGODIŠNJOJ TURNEJI:

Rjoju Kobajaši 1.05

Marijus Lindvik 10.0

Halvor Egner Granerud 35.0

Karl Gajger 40.0

Markus Ajzenbihler 50.0

Robert Johanson 350.0


tagovi

Četiri novogodišnje skakaoniceČetiri skakaoniceturneja četiri skakaoniceski skokoviSvetski kup u ski skokovimazimski sportoviRjoju KobajašiMarijus LindvikHalvor Egner GranerudMarkus AjzenbihlerKarl GajgerRobert JohansonLovro Kos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara