Detalj sa prošlogodišnje trke za VN Belgije (©Reuters)
Detalj sa prošlogodišnje trke za VN Belgije (©Reuters)

Verstapen kažnjen zbog promene menjača

Vreme čitanja: 2min | pet. 28.07.23. | 14:02

Ovog vikend VN Belgije na stazi Spa-Frankošamp

Poslednji trkački vikend pre letnje pauze od gotovo mesec dana je pred nama, a Belgija je i domaćin treće sprint trke ove sezone nakon Azerbejdžana i Austrije, a sa izmenjenim formatom vikenda. Vozači imaju samo jedan trening koji će biti u petak popodne, pre kvalifikacija koje određuju startni poredak za nedeljnu trku. Subota je dan za sebe, kada će se tačno u podne održati kvalifikacije (Sprint shootout) i određuju poredak za Sprint trku koja je na programu nešto kasnije u toku dana.

Staza Spa-Frankošamp u prošlosti bila je duplo duža od sadašnje sa 14 kilometara, a korišćena je između 1950. i 1970, nakon čega su se za održavanje Velike nagrade Belgije smenjivale staze Zolder i Nivel. Skraćena staza dugačka sedam kilometara predstavlja trenutno najdužu stazu na kalendaru Formule 1, a ona se u šampionatu nalazi od 1979. godine. Na ovoj stazi najviše pobeda zabeležio je Mihael Šumaher, čak šest, a isto toliko pol pozicija osvojio je Luis Hamilton.

Izabrane vesti

Trka za Veliku nagradu Belgije oduvek je bila poznata po nepredvidivom vremenu, a za ovaj vikend kiša je ponovo najavljena. Kontroverzna kišna trka u Belgiji 2021. godine postala je poznata kao najkraća trka u istoriji šampionata Formule 1, a ujedno je i prva u kojoj nije bilo moguće trkanje jer su dva kruga vožena iza vozila bezbednosti pre nego što su bile istaknute crvene zastave i dodeljeni polovični poeni. Kvalifikacije su odlučile o poretku na ovoj trci, Verstapen je bio prvi, Džordž Rasel je drugim mestom došao do svog prvog podijuma u karijeri, a Hamilton je bio treći. Kontroverza oko dodele poena na ovoj trci dovele su do promene pravila o dodeljivanju poena počevši od 2022. godine, koje glase da se poeni neće dodeliti ukoliko vodeći vozač ne završi bar dva kruga pod zelenim zastavama, odnosno bez vozila bezbednosti ili virtuelnog vozila bezbednosti.

Glavna vest pred vikend u Belgiji je ta da je Maks Verstapen promenio menjač na svom automobilu, zbog čega će za nedeljnu trku biti pomeren za pet mesta. Podsećamo, vozači tokom jedne sezone mogu da koriste četiri menjača, a Holanđanin je prvi vozač koji je ove sezone prekoračio taj broj. Odluka Red Bula da se menjač zameni za trkački vikend u Belgiji je sasvim opravdan, jer je staza Spa-Frankošamp idealno mesto za preticanje i samim tim napredovanje u trci.

S obzirom da je Red Bul zajedno sa Verstapenom u izuzetnoj formi kao i to da je prošle sezone trijumfovao sa 14. pozicije, kazna od pet mesta pomeranja za svetskog šampiona ne bi trebalo da stane na put novoj pobedi i rekordima.

Raspored za Veliku nagradu Belgije:

Petak Trening 13:30-14:30

Kvalifikacije 17:00-18:00

Subota Sprint Shootout 12:00-12:44

Sprint trka 16:30-17:30

Nedelja Trka 15:00 (44 kruga)

PIŠE: Maja NAKARADIĆ



tagovi

Formula 1VN BelgijeMaks VerstapenLuis HamiltonMeklaren MercedesRed Bul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara