Maks Verstapen (©Reuters)
Maks Verstapen (©Reuters)

Verstapen pokorio Silverston, dva Britanca na podijumu

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.07.23. | 18:15

Holanđanin povećao prednost u generalnom plasmanu na 99 poena u odnosu na Peresa. Lando Noris drugi, Luis Hamilton treći

Šampion Formule 1 Maks Verstapen došao je do šeste uzastopne pobede u ovoj sezoni, a ovaj uspeh znači i da se Red Bul sa 11 trijumfa zaredom izjednačio sa Meklarenom. Lando Noris je drugim mestom ispunio obećanje da će biti najbolji britanski vozač u ovoj trci, a završio je ispred Luisa Hamiltona, najuspešnijeg vozača na ovoj stazi.

Holanđanin je krenuo s pol pozicije, ali je Lando Noris oduševio domaću publiku kada je u prvoj krivini uspeo da preuzme vodeću poziciju. Njegov timski kolega Oskar Pjastri nije dozvoljavao Verstapenu da mu pobegne, ali za razliku od Norisa nije uspeo da ga obiđe. U pozadini je Džordž Rasel obišao Sainsa za peto mesto, a Serhio Peres koji je trku započeo sa 15. mesta nije mogao da prođe slabije vozače.

Izabrane vesti

Norisovo vođstvo nije dugo potrajalo, jer je već u petom krugu izgubio mesto od Verstapena uz pomoć DRS-a, ali je u narednim krugovima dvojac Meklarena održavao pristojnu razliku u odnosu na vodećeg. Iza njih na četvrtom mestu nalazio se Šarl Lekler, kog je u više navrata Rasel pokušavao da obiđe, sve do 19. kruga kada je vozač Ferarija otišao na promenu pneumatika.

Luis Hamilton je obišao Fernanda Alonsa u sedmom krugu, ali je od tada ostao zaglavljen iza Karlosa Sainsa, što je moglo da sugeriše pokušaj čuvanja pneumatika. A pneumatike je sjajno čuvao Rasel koji je jedini od vodećih deset vozača trku započeo na mekim gumama, a na promenu je otišao tek u 29. krugu. Meklaren je zatim pozvao Pjastrija na promenu guma u narednom krugu, a on sa srednje tvrdih prelazi na tvrde pneumatike.

U 33. krugu Magnusen je parkirao svoj bolid zbog problema sa motorom, a na stazi je istaknuto virtuelno vozilo bezbednosti koje je ubrzo prešlo u vozilo bezbednosti. Priliku za takozvano "besplatno stajanje" iskoristila je većina vozača, uključujući i Verstapena. Dok su vodeći Verstapen i trećeplasirani Hamilton prešli na meke pneumatike, Meklaren je odlučio da svojim vozačima stavi tvrde gume zbog čega se činilo da su prokockali svoje šanse za podijum.

Tridesetdeveti krug značio je i zelene zastave, Verstapen je odmah napravio značajnu razliku u odnosu na Landa Norisa, ali je do kraja trke uspeo da se odbrani od Hamiltona i završi na drugom mestu. Posle odlične trke Norisa u Austriji, Meklaren je i ovog vikenda pokazao da njihova unapređenja itekako funkcionišu, a ona su ovog vikenda bili i na bolidu Oskara Pjastrija koji je zabeležio najbolji rezultat u sezoni (četvrto mesto).

Karlos Sains je u završnim krugovima trke počeo da posustaje zbog greške u strategiji, kada ga tim nije pozvao na promenu pneumatika tokom perioda pod vozilom bezbednosti. Činilo se da će Španac čak završiti i van poena, ali se ipak zadržao na desetom mestu iza svog timskog kolege Leklera koji je prvi od vodećih deset otišao na prvu promenu pneumatika.

Dok se Esteban Okon još u prvim krugovima povukao iz trke zbog mehaničkog problema, drugi vozač Alpine Pjer Gasli je morao da odustane u 46. krugu posle incidenta sa Lensom Strolom zbog čega je Kanađanin dobio kaznu od pet sekundi i završio na 14. mestu.

Do kraja trke nije bilo značajnih borbi, mada se činilo da će se Aleks Albon ponovo naći na sedmoj poziciji kao što je učinio u Kanadi. Ipak, Albon je završio osmi ispred oba vozača Ferarija, a njegov timski kolega Logan Sardžent bio je nadomak poena na 11. poziciji.

Posle novog trijumfa Verstapen na prvoj poziciji u generalnom plasmanu ima 255 bodova, 99 više od Peresa, dok je Alonso treći sa 137. Sledi dvonedeljna pauza u svetu Formule 1, a karavan se vraća za Veliku nagradu Mađarske 23. jula.

PRVIH 10 NA SILVERSTONU

1. Maks Verstapen

2. Lando Noris

3. Luis Hamilton

4. Oskar Pjastri

5. Džordž Rasel

6. Serhio Peres

7. Fernando Alonso

8. Aleks Albon

9. Šarl Lekler

10. Karlos Sains

PIŠE: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Maks VerstapenLuis HamiltonLando NorisSilverstoun

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara