FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Verstapenu konkurencija ni blizu, dvojac Alpina najveće razočaranje

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.03.24. | 20:59

Holanđanin 33. put u karijeri došao do pol pozicije

Aktuelni šampion Maks Verstapen (Red Bul) nije dozvolio konkurenciji da mu priđe ni na samom početku nove sezone, došavši do pol pozicije sa vremenom 1:29.179 na stazi Sakir u Bahreinu. Šarl Lekler (Ferari) se pokazao kao njegov najbliži rival u ovim kvalifikacijama, dok je treći najbrži vozač bio Džordž Rasel (Mercedes).

Među prvih deset našli su se još i Karlos Sains, Serhio Peres, Fernando Alonso, Lando Noris, Oskar Pjastri, Luis Hamilton i Niko Hulkenberg.

Izabrane vesti

Ekipa Ferarija otvorila je prvu kvalifikacionu sesiju ove godine, međutim na gumama srednje tvrdoće. Prvi je na mekim gumama izašao vozač Vilijamsa Aleks Albon, dok je nešto kasnije Karlos Sains na svežem setu mekih pneumatika prvi postavio vreme ispod minut i 30 sekundi.

Par minuta pred istek vremena većina vozača išla je u boks kako bi stavili sveže pneumatike, a zatim su ispred sebe imali dovoljno vremena samo za jedan mereni krug. Ispadanje već iz prvog dela kvalifikacija jedva je izbegao Luis Hamilton, kao i oba vozača Hasa. Sa druge strane, pored standardno lošeg Zaubera (16. i 17), ali i vozača Vilijamsa Logana Sardženta (18), najveće razočaranje predstavlja dvojac Alpina koja se nalazi na samom začelju. Francuski tim je još tokom prošlonedeljnog testiranja najavio da očekuje da bude među najgorim timovima sve dok sredinom sezone ne donesu unapređenja, a ta očekivanja su se već početkom ovog trkačkog vikenda ispunila.

Iz Q1 su ispali: 16. Valteri Botas 17. Gvanju Džou 18. Logan Sardžent 19. Esteban Okon 20. Pjer Gasli

Drugi deo kvalifikacija otvorili su odličnim vremenima vozači Meklarena, ali je ubrzo dvojac Red Bula preuzeo prve dve pozicije. Niko Hulkenberg (Has) postavio je vrlo dobro vreme koje mu je obezbedilo plasman u Q3, dok su pod znakom pitanja bila oba vozača Mercedesa. Iako su se Hamilton i Rasel nalazili van vodećih deset, uspeli su da se plasiraju u dalji tok kvalifikacija, dok je za kraj Q2 dela Lekler postavio najbrže vreme i ovu sesiju završio kao prvoplasirani.

Preimenovana ekipa RB-a zamalo je uspela da se zajedno sa Jukijem Cunodom plasira među vodećih deset, dok je Danijel Rikardo kvalifikacije završio na 14. poziciji.

Iz Q2 su ispali: 11. Juki Cunoda 12. Lens Strol 13. Aleks Albon 14. Danijel Rikardo 15. Kevin Magnusen

U poslednjem delu kvalifikacija, Maks Verstapen nije dozvolio nikome da se uključi u borbu za pol poziciju, a od drugoplasiranog Leklera bio je bolji za nešto više od dve desetinke.

Vozač Aston Martina Fernando Alonso izašao je na stazu kako bi odvezao samo jedan brzi krug koji je u jednom trenutku bio dovoljan za treće mesto, ali ubrzo je Španac pao na šestu poziciju sa koje će započeti trku. Iza Alonsa se našao dvojac Meklarena koji je prošle sezone beležio brojne podijume, a za Landa Norisa i Oskara Pjastrija se očekuje da ove godine konstantno budu među vodećima.

Loše kvalifikacije nastavile su se za sedmostrukog šampiona Hamiltona, a u sutrašnju trku krenuće sa devete pozicije ispred Hulkenberga.

Trka za Veliku nagradu Bahreina na programu je u subotu od 16 časova.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks VerstapenŠarl LeklerDžordž Raselkarlos sainsSerhio PeresFernando AlonsoLando NorisOskar PjastriLuis HamiltonNiko Hulkenberg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara