(©Reuters)
(©Reuters)

Verstapenu pobeda u haotičnoj trci u Australiji

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.04.23. | 10:09

Vozilo bezbednosti tri puta izlazilo na stazu

Na svojih šest učešća na Velikoj nagradi Australije Maks Verstapen je samo jednom stajao na podijumu i to na trećem mestu 2019. godine, dok je u dva navrata morao da odustane. Ovog puta posle duge i haotične trke, Holanđanin je sa pol pozicije došao do svoje prve pobede u Australiji i prve pobede za Red Bul na istom mestu još od 2011. godine.

Luis Hamilton se našao na podijumu prvi put nakon Velike nagrade Brazila prošle sezone i to na drugom mestu. Fernando Alonso ostvario je treći uzastopni podijum za Aston Martin, međutim jedini je vozač koji je došao do svog 101. podijuma, a da tom prilikom nije trijumfovao.

Izabrane vesti

Džordž Rasel je sa drugog mesta imao odličan start i već se u prvoj krivini nametnuo Maksu Verstapenu kada ga je i obišao. Nedugo zatim, javili su se problemi za Ferari jer je Lekler izleteo u trećoj krivini i ostao zaglavljen u šljunku posle kontakta sa Lensom Strolom, koji za ovaj incident nije dobio nikakvu kaznu. Posle dva kruga pod vozilom bezbednosti zbog sklanjanja Leklerovog bolida, trka se nastavila. Rasel je na restartu vodio ispred Hamiltona i Verstapena.

U sedmom krugu vozilo bezbednosti izašlo je na stazu drugi put posle incidenta Aleksa Albona, kada je izleteo u sedmoj krivini. Rasel i Sains su iskoristili situaciju da promene gume, ali se ispostavilo da su neophodne crvene zastave kako bi se očistio šljunak koji je Albon naneo na stazu. Zbog istaknutih crvenih zastava su svi osim njih dvojice dobili besplatnu promenu guma usled koje ne gube pozicije, za razliku od njih koji su ranijim odlaskom pali na sedmo i jedanaesto mesto.

Posle petnaestominutne pauze, vozači su se ponovo postrojili na startno-ciljnom pravcu. Luis Hamilton je, iako na lošijem delu staze, uspeo da u prvoj krivini izađe ispred Maksa Verstapena, dok je Pjer Gasli imao dobar start i izbio na četvrto mesto. Maks je u 12. krugu preuzeo vodeću poziciju od Luisa i vrlo brzo je imao dve sekunde prednosti. Jedini Ferarijev vozač u trci Karlos Sains je posle restarta krenuo u obilazak vozača ispred sebe i sa 11. mesta ubrzo došao do šestog. Serhio Peres, koji je zajedno sa Valterijem Botasom započeo trku iz pit lejna usled promena na bolidu, se polako približavao poenima.

Džordžu Raselu je u 18. krugu otkazala pogonska jedinica zbog koje je morao da zaustavi bolid i ovog puta je na stazi bilo istaknuto virtuelno vozilo bezbednosti. Kada su se na stazi ponovo videle zelene zastave, Luis Hamilton je shvatio da vozač Aston Martina Fernando Alonso pristiže velikom brzinom, međutim strah od gubljenja pozicije je trajao kratko jer je Španac krenuo da zaostaje. Iza njega, Karlos Sains je sjajnim tempom nastavio da nadoknađuje pozicije i tako došao do četvrtog mesta. Lando Noris je vozio neprimetno na osmoj poziciji od kada je Rasel ispao iz trke, sve dok mu se Serhio Peres nije približio i pretekao ga u 43. krugu, a već posle dva kruga Peres je obišao i Nika Hulkenberga za sedmo mesto. Maks je napravio grešku u 48. krugu kada su mu blokirali točkovi i tom prilikom je izgubio oko četiri sekunde u odnosu na Hamiltona, te je razlika sad bila ispod osam sekundi. Međutim, najbržim krugom je potvrdio da sa bolidom nije imao veći problem.

Posle relativno mirne trke, vozilo bezbednosti je izašlo treći put: pet krugova pred kraj zbog incidenta u kom je učestvovao Kevin Magnusen kada je desnom stranom bolida udario u zid, a zatim je istaknuta i druga crvena zastava zbog ostataka bolida na stazi. Na iznenađenje svih vozača i fanova, trka je nastavljena iako su bila samo dva kruga predviđena za trkanje, a prekid su vozači iskoristili za stavljanje svežih guma. Međutim, incident između Sainsa i Alonsa na restartu doveo je do potpunog karambola i ponovnog isticanja crvenih zastava.

Karlos Sains je udario u Alonsa i okrenuo ga na stazi u prvoj krivini, Logan Sardžent udara u Nika de Vrisa, a zatim su timske kolege iz Alpine imale međusoban incident i obojica su završili pored zaštitne ograde. Usledilo je čekanje na odluku FIA o konačnom poretku vozača, a zatim su odlučili da ih puste u krug iza vozila bezbednosti kako bi završili trku. Vozači su postrojeni onako kako su bili pred poslednje crvene zastave, sa izuzetkom onih kojima su oštećeni bolidi u prethodnom incidentu - Gasli, Okon, De Vris i Sardžent.

Zbog incidenta koji je na poslednjem restartu izazvao Sains, sudije su odlučile da ga kazne dodavanjem pet sekundi na kraju trke, što je rezultiralo njegovim ispadanjem iz grupe za osvajanje poena, a samim tim ekipa Ferarija na ovoj trci nije osvojila nijedan poen. Sa druge strane, oba vozača Meklarena su iskoristila celokupnu situaciju i osvojila prve poene u ovoj sezoni, kao i Juki Cunoda, Niko Hulkenberg i Gvanju Džo.

Trku u Australiji je završilo samo 12 vozača, a do cilja nisu stigli Pjer Gasli, Esteban Okon, Nik de Vris, Logan Sardžent, Kevin Magnusen, Džordž Rasel, Aleks Albon i Šarl Lekler.

Naredni trkački vikend je u Azerbejdžanu od 28. do 30. aprila.

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Maks VerstapenLuis HamiltonFernando AlonsoFormula 1VN Australije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara