Odbojkaši Srbije (©CEV)
Odbojkaši Srbije (©CEV)

Viđeni su u finalu, a sad se bore za bronzu

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.09.21. | 13:35

Plava četa protiv domaćina u Katovicama igra za treće mesto na Evropskom prvenstvu od 17.30

Pričalo se prethodnih dana o mogućem finalu Poljska – Srbija, ali do njega ipak nije došlo. Za to su se pobrinuli odbojkaši Italije i Slovenije. Zmajčeki su šokirali domaću selekciju u Katovicama, a Azuri su skinuli Orlove sa evropskog trona. Sada našoj reprezentaciji preostaje teška borba protiv Poljaka pred punom dvoranom njihovih navijača za bronzanu medalju od 17.30.

Izabranici Slobodana Kovača će pokušati da osvoje i treću vezanu medalju na kontinentalnim takmičenjima – uzeli su bronzu 2017, pa zlato 2019. Imaju u 21. veku čak sedam osvojenih odličja na EP, danas će krenuti u napad na osmo. Samo su jednom poraženi u meču za treće mesto, bilo je to 2003. godine u Nemačkoj.

Izabrane vesti

Ostaje nam borba za bronzu, još jedan težak meč. Ali, idemo do kraja, Srbija ne sme da se preda nikad“, rekao je posle poraza od Italije u polufinalu kapiten Nemanja Petrić. „Probaćemo da se oporavimo i damo maksimum za bronzu protiv Poljske i da pokušamo da obradujemo i sami sebe i celu naciju“.

Srednji bloker naše reprezentacije i rekorder po broju utakmica na EP u nacionalnom dresu Marko Podraščanin takođe obećava da će Orlovi dati sve od sebe.

Pokušaćemo sa skupimo što više energije. Na ovako teško prvenstvu sigurno da bi osvajanje medalje bilo veliki uspeh“, naglasio je Podraščanin.

Poljska je na ovom šampionatu pokazala da je veoma moćna, ali su Slovenci dali do znanja da i ta selekcija ima mane. Srbija je već u grupi odigrala jedan meč sa domaćinom i tada su pobedu zabeležili Vilfredo Leon i drugari tek posle taj-brejka. Videlo se da Orlovi mogu da igraju ravnopravno sa njima, samo je pitanje u kakvom stanju će danas ekipe izaći na teren. Kome je teže pao poraz u polufinalu i ko je uspeo brže da se podigne i oporavi. 

Posle ispadanja u četvrtfinalu Olimpijskih igara, svetski šampioni su želeli da poprave stvari na domaćem terenu i uzmu napokon evropsku krunu prvu od 2009. godine. Bili su dominantni u grupnoj fazi – ostvarili su svih pet pobeda, protiv Srbije, Belgije, Ukrajine, Grčke i Portugalije. U osmini finala su počistili Finsku sa 3:0, a onda istim rezultatom eliminisali Rusiju. Zbog svega što su prikazali mnogi su ih unapred videli na najvišem stepeniku pobedničkog postolja...

Međutim, pali su pod pritiskom. Ponovo je kobna za njih bila Slovenija, sada već tradicionalno. O igračkim kvalitetima Leona, Kureka, Kubijaka ne treba mnogo trošiti reči, pitanje je samo da li će biti spremni da ostave sa strane ugašen san o zlatu ili će im se sve vreme te misli motati po glavi.

Naš tim nije imao mnogo vremena za spremanje meča sa Poljskom, jer je utakmicu sa Italijom završio kasno sinoć. Ali, sigurno da će kao i na svim prethodnim prvenstvima, pokušati da se izdignu i uzmu utešnu nagradu. Činili su to uspešno 2005, 2007. pa i 2013. i 2017. godine. Pre četiri godine je Srbija u Krakovu došla do bronze, tako da sigurno zna da igra te mečeve, a i da se nosi sa protivničkom publikom. 

Nisu u polufinalu pokazali Orlovi najbolje izdanje, pa neka se potrude da to pokažu danas.

EVROPSKO PRVENSTVO – FINALE

Nedelja

20.30: (1.95) Slovenija - Italija (1.75)

EVROPSKO PRVENSTVO – TREĆE MESTO

Nedelja

17.30: (1.25) Poljska - Srbija (3.55)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeMuška odbojkaška reprezentacija PoljskeEvropsko prvenstvo u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara