Detalj sa prošlogodišnje trke u Belgiji (© Reuters)
Detalj sa prošlogodišnje trke u Belgiji (© Reuters)

Vozači pozivaju na promene posle još jedne nesreće na stazi Spa-Frankošamp

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.07.23. | 15:38

Rešenje koje Formula 1 i FIA uveliko razvijaju su novi štitnici na točkovima, testiraće se 13. jula u Silverstonu

Krajem jula Formula 1 stiže u Belgiju, na mesto gde se u subotu prepodne (dok su vozači bili u Austriji) dogodila tragična nesreća. Mladi holandski vozač Dilano Vant Hof poginuo je tokom poslednjeg kruga trke šampionata Regionalne Formule, kada je zbog mokre staze izgubio kontrolu nad bolidom, a zatim je usled slabe vidljivosti na njega naleteo drugi vozač.

Staza Spa-Frankošamp je veoma brza, zbog čega je vole kako vozači tako i obožavatelji ovog sporta, ali je i te kako opasna. U poslednjih pet godina dva mlada vozača izgubila su život upravo na ovoj stazi i zato bi trebalo nešto izmeniti. Promene u vidu produžene zone izletanja, prilagođenja barijere i dodatka šljunka u opasnim krivinama, O Ruž i Radijon, uvedene su nakon fatalne nesreće Antoana Ibera 2019. u šampionatu Formule 2. Kako se subotnja nesreća desila malo dalje, tačnije na Kemel pravcu, očigledno da ove izmene nisu bile dovoljne.

Izabrane vesti

Posle sprint trke Formule 1 u Austriji, vozač Aston Martina Lens Strol tokom intervjua nije želeo da govori o rezultatu, već je bio vidno potresen tragedijom.

„Ovo je tragičan dan za motosport. Izgubili smo vozača. Moje misli su sa njim i njegovom porodicom, slomljeno mi je srce zbog toga što se desilo“, rekao je Kanađanin. „Idemo tamo za nekoliko nedelja. Užasno je što se desilo. Izgubili smo člana trkačke porodice, ozbiljno bi trebalo da se razmisli šta uraditi sa tom krivinom, jer nikad nije zabavno prolaziti tuda. Svaki put ugrožavamo naše živote, a to nije u redu."

Iako Strol tvrdi da je glavni razlog nesreće u Belgiji priroda staze, Lando Noris uverava da je smanjena vidljivost zbog vode koja se podiže jedan od glavnih bezbednosnih problema koji treba da se reši:

„Pored toliko stvari koje su urađene radi bezbednosti, mislim da je ovo jedna od sledećih najvećih tema koje bi trebalo da se promene. Kada nisi u automobilu, ne shvataš koliko je loše. Ne vidiš odavde do zida (pet metara ispred). Ne vidiš ništa".

Maks Verstapen je mišljenja da ne treba svaliti krivicu na stazu, posle nesreće Vant Hofa.

Prvenstveno bi trebalo pogledati zašto su restartovali trku. Veliki je to šampionat, ima mnogo automobila. A sa tom vidljivošću, bilo je nemoguće da se nešto uoči“, rekao je prvak sveta, dok je Fernando Alonso dodao kako situacija ne bi bila drugačija na nekoj drugoj stazi: „Ne znam da li je Spa problem, pretpostavljam da bi u Monci bila ista stvar. Ako se jedan bolid nađe usred pravca u Monci, ne bi mogli da ga vidite.’’

Vozači Formule 1 predložili su tri izmene (barijere, odluke direkcije trke u kišnim trkama i smanjena vidljivost) koje se tiču svih staza na kalendaru, kako ne bi iznova došlo do ovakve ili slične tragedije. Jedno od rešenja koje Formula 1 i FIA već uveliko razvijaju jesu štitnici na točkovima odnosno blatobrani koji bi se koristili isključivo u kišnim uslovima, a koje će pomoći u situacijama smanjene vidljivosti. Njihovo testiranje održaće se u Silverstonu posle Velike nagrade Velike Britanije, a u njemu će učestvovati vozač Meklarena Oskar Pjastri, kao i test vozač Mercedesa Mik Šumaher. Objašnjenja o korišćenju ovih štitnika podrazumevaju da ako bi bili potrebni pre početka trke, odložila bi se dok se ne postave. U slučaju da kiša krene da pada u toku trke, bila bi prekinuta crvenom zastavom sve dok se štitnici ne ugrade na automobile.

Pre testa u Silverstonu 13. jula, vikend ranije (7, 8, 9. jul) na programu je Velika nagrada Velike Britanije.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Auto motoFormula 1Spa Frankošam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara