Odbojkaši Srbije (©FIVB)
Odbojkaši Srbije (©FIVB)

Vreme je za odbojkaše: Italija brani tron kod kuće, Srbija želi da iznenadi iz senke, Grbić se nada zlatu

Vreme čitanja: 5min | pon. 28.08.23. | 12:08

Evropsko prvenstvo koje danas počinje igraće se u Italiji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Tel Avivu

Evropsko prvenstvo za odbojkašice i dalje traje, pa će od danas svi ljubitelji ovog sporta morati da pokušaju da se fokusiraju na dve strane. Razlog je jednostavan - počinje kontinentalno takmičenje u muškoj konkurenciji. Grupna faza igraće se u Italiji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Izraelu. Evropskog šampiona za 2023. godinu dobićemo 16. septembra u Rimu.

Reprezentacija Srbije će prvu fazu takmičenja igrati u Peruđi i Ankoni. Pokušaće da ostvari što bolju poziciju, kako bi u nastavku takmičenja imala šansu za neko iznenađenje iz senke. Orlovi nisu među glavnim kandidatima za medalju, ali od njih uspeh uvek može da se očekuje. Naš nacionalni tim na evropskim prvenstvima skoro po pravilu dolazi do polufinala, pa zašto ne bi tako bilo i sada?

Izabrane vesti

Italijani kao aktuelni svetski i evropski šampioni smatraju se favoritom za osvajanje zlata. Videćemo da li će ih domaća publika nositi do još jednog trofeja, ili će mlada šampionska ekipa pokleknuti pod pritiskom domaćeg terena. U najuži krug kandidata koji bi mogli Đaneliju i drugarima da pokvare planove mogle bi da se smeste Poljska koju sa klupe predvodi Nikola Grbić, Francuska, Slovenija...

Muška odbojka je poslednjih godina prilično izjednačenja, tako da uvek sedam ili osam ekipa mogu da se nadaju medalji. Nije kao kod žena - gde se i pre početka znaju tri ili četiri najbolja tima.

Ekipa će biti podeljena u četiri grupe - u svakoj po šest. Posle pet utakmica grupne faze, po četiri najbolje reprzentacije proći će u osminu finala. Osmina finala i četvrtfinale na programu su u Bariju i Varni, a završne borbe održaće se u Rimu.

GRUPA A (Bolonja, Peruđa, Ankona): Italija, Švajcarska, Srbija, Nemačka, Belgija, Estonija.

Italija je u grupi A prvi favorit. Večeras će ta ekipa imati priliku da se predstavi pred svojim navijačima, jer je otvaranje EP zakazano za 20.00 časova u Bolonji. Rival je nacionalni tim Belgije. O Azurima se sve već zna - mlad tim, u naletu, osvajač poslednjeg Svetskog i Evropskog prvenstva. Simone Đaneli, Alesandro Mikjeleto, Danijele Lavija... Sve su to igrači koji znaju kako se igraju velike utakmice, kakav je osećaj biti na postolju i kako se boriti sa pritiskom.

Najveći rival u grupi mogla bi da im bude naša selekcija. Selektor Igor Kolaković promešao je malo karte u odnosu na prethodno takmičenje. Dolazi svakako sa iskusnim timom, koji još nije rekao poslednju reč. Uroš Kovačević u ulozi kapitena, Marko Podraščanin, Aleksandar Atanasijević, Marko Ivović, Dražen Luburić - to su te provere snage, uz koje će biti igrači koji imaju manje reprezentativnih utakmica u nogama, ali su željni dokazivanja i puni pozitivne energije. Na ovom EP Srbija neće računati na Srećka Lisinca, koji se i dalje oporavlja od operacije leđa, pa će neko od mlađih momaka imati težak zadatak da ga odmeni.

Mikjeleto (FIVB)Mikjeleto (FIVB)

Nemačka bi trebalo da se ušunja među prva tri mesta u grupi, a za četvrto bi trebalo da se bore Belgija, Estonija i Švajcarska. Ono što favoritima iz ove grupe ne odgovara jeste kostur takmičenja... Ekipa koja zauzme drugo mesto u Italiji, ukoliko pobediti u osmini finala, najverovatnije posle ide na Poljsku, koja dolazi sa jakim sastavom i pod utiskom zbog osvajanja Lige nacija.

GRUPA B (Varna): Bugarska, Finska, Slovenija, Ukrajina, Hrvatska, Španija.

U Varni najveće šanse za osvajanje vodeće pozicije daju se Slovencima, koje predvode Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Alen Pajenk... Oni su dugo već na visokom nivou, samo im se nikako nije dalo da uzmu zlato. Bili su srebrni 2015, 2019, 2021. godine. Još jednu šansu za korak dalje imaće ove godine. U Ligi nacija su imali promenljive partije, ali očekuje se da podignu formu za EP i olimpijske kvalifikacije.

Slovenci (FIVB)Slovenci (FIVB)

Bugari će biti prilično motivisani jer igraju grupnu fazu, i eventualno osminu finala i četvrtfinale na domaćem terenu. Ove godine je Bugarska u Ligi nacija pobedila Sloveniju, koja istina nije bila kompletna, ali sigurno da to "komšijama" daje nadu da mogu i do vodeće pozicije. Na poslednja dva EP gubili su u osmini finala, a poslednju medalju uzeli su 2009. godine.

Ukrajina sigurno može do prva tri mesta, ukoliko bude prikazala partije kao u prethodnih nekoliko godina. Za četvrtu poziciju i ulaznicu u osminu finala trebalo bi da se bore Finska, Hrvatska i Španija.

GRUPA C (Skoplje): Severna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Holandija, Češka, Danska.

Publika u Skolju će moći uživo da gleda i svoju selekciju, a i moćnu Poljsku, koju sa klupe predvodi bivši selektora Srbije i legendarni reprezentativac Nikola Grbić. Poljaci u Severnu Makedoniju stižu kao vicešampioni sveta i aktuelni prvaci Lige nacija. Imaju veoma kvalitetan sastav na raspolaganju i bez dileme pucaju na najviši plasman. U grupi C ne bi trebalo niko da im napravi probleme u pohodu na prvu poziciju. Na poslednja dva šampionata Evrope uzimali su bronzu, a poslednji put zlatu su se radovali 2009. godine u Turskoj.

Nikola Grbić (FIVB)Nikola Grbić (FIVB)

Holanđani bi možda mogli da budu tim koji će proći sa druge pozicije. Pre dve godine na EP bili su peti, pa ne bi bilo iznenađenje da i sada prođe uspešno nekoliko koraka.

Među ostalim ekipama nema mnogo razlike - mogla bi ova grupa baš zato da donese zanimljive duele, jer osim Poljske koja je izraziti favorit, teško mogu da se prognoziraju ostala mesta. Za treću i četvrtu kartu za osminu finala trebalo bi bitku da vode Severna Makedonija, Crna Gora, Češka i Danska.

GRUPA D (Tel Aviv): Izrael, Rumunija, Francuska, Turska, Portugal, Grčka.

U Grupi D se na papiru izdvaja olimpijski šampion - selekcija Francuske. Problem za ekipu Andree Đanije mogla bi da bude povreda Ervina Ngapeta... Jedan od najboljih igrača sveta je i dalje u fazi oporavka, otišao je sa ekipom u Tel Aviv, ali možda ne bude mogao da pomogne u grupnoj fazi.

Poslednji put medalju su uzeli 2015. godine - tačnije tada su bili šampioni. Posle toga imaju dva deveta mesta i jedno četvrto u Parizu 2019, kada ih je Srbija izbacila, pa potom pokorila Evropu. Imaju odličan sastav i ovog puta, tako da mogu da se nadaju završnici. U grupi bi trebalo da potvrde taj kvalitet i omoguće sebi nešto lakši put ka najvažnijim borbama.

Odbojkaši Francuske (FIVB)Odbojkaši Francuske (FIVB)

Turci su sigurno spremni da pokažu da se približavaju evropskoj eliti. Tim koji predvodi Adis Lagumdžija mogao bi da napravi probleme favoritima. Do sada im je najbolji plasman 10. mesto na EP, a sad imaju šanse da odu i korak dalje.

Izrael će prvi put igrati na kontinentalnoj smotri još od 1971. godine. Pred domaćim navijačima će pokušati da se ugura u borbu za prve četiri pozicije. Najveći konkurenti trebalo bi da im budu ekipe slabijeg ranga - Rumunija, Portugal, Grčka. Od ta četiri tima - verovatno će samo za dva biti mesta u osmini finala.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

Ponedeljak

GRUPA A

21.00: (9,00) Belgija - Italija (1,02)

Utorak

GRUPA B

19.30: (4,70) Španija - Bugarska (1,15)

GRUPA D

19.00: (1,35) Grčka - Izrael (2,90)



tagovi

Igor KolakovićEvropsko prvenstvo za odbojkaše 2023.Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeMuška odbojkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara