Slavlje rukometaša Vardara (©Denis Dukovski/RK Vardar 1961)
Slavlje rukometaša Vardara (©Denis Dukovski/RK Vardar 1961)

Vujović vratio rukometnu magiju u Skoplje: Od ovog Vardara, Evropa ponovo drhti

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.10.21. | 15:48

Iskusni stručnjak preporodio dvostrukog šampiona Starog kontinenta koji je uz Seged jedini neporažen tim posle tri kola rukometne Lige šampiona

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Skoplja)

Mnogi su očekivali novu sezonu bez više od tri pobede u grupnoj fazi Lige šampiona, ali skopski gigant već ima dve na startu i najavljuje uspešnu godinu pod vođstvom starog lisca i miljenika publike Veselina Vujovića. Ime Vardar ponovo je hit u rukometnoj Evropi. Crveno-crni iz Skoplja, koji imaju dve titule prvaka Evrope, savladali su vicešampiona Starog kontinenta, danski Olborg (30:28) i na startu sezone najavili da neće igrati epizodnu ulogu u najjačem klupskom takmičenju Starog kontinenta.

Izabrane vesti

Posle povratka Veselina Vujovića na kormilo u junu mnogi su otpisali ovaj Vardar. Međutim, balkanski rukometni gigant je neporažen nakon prva tri kola u rukometnoj eliti. Pao je evropski vicešampion iz Danske koji igra atomski rukomet i smatra se jednim od najboljih timova u Evropi u ovom trenutku. Rezultati koje nijedan rukometni analitičar nije očekivao. Vardarove ambicije su bile plasman u osminu finala, ali posle pet bodova u prva tri kola, letvica za uspeh potajno se podigla malo više.

Ako se vratimo na početak sezone, pre samo tri meseca, Vardar je napravio brojne promene. Menjao je igrače i trenere. Ukupno 11 igrača važnih za prvi tim napustilo je grad i potražilo sreću za sportske uspehe na drugim mestima - među njima su bila poznata imena poput Kristijana Disingera, Ivana Čupića, Marka Vujina, Lovra Jotića, Josipa Vekića, Gleba Kalarasa, Vaska Ševaljevića.

Tada su šanse za uspeh u rukometnoj eliti bile drastično manje, a istovremeno se javio strah za titulu na domaćoj sceni, jer niko nije znao kakve su mogućnosti novog Vujonog Vardara. Osim toga, možemo dodati stres koji su doživeli navijači Vardara zbog činjenice da je EHF zahtevao depozit od 1.000.000 evra za učešće u novoj sezoni Lige šampiona zbog starih dugova. Sada je sve to iza Vardara, mečevi se igraju u punom ritmu i uspesi se nižu kao na filmskoj traci..

Subota, 20.30: (6,75) Libek (12,0) Flenzburg (1,15)

U trećem mandatu na klupi Vardara Veselin Vujović uspeo je prebrzo da vrati rukometnu magiju u Skoplje. Ako je prošle godine, pod vođstvom Stevčeta Alušovskog, tim igrao ispod mogućnosti u Ligi šampiona i posle osam kola imao samo jednu pobedu, ove sezone je situacija drugačija. Bogati Olborg i Meškov Brest pali su u nizu, plus, tim je ostao neporažen u norveškom Elverumu. Posle prva tri kola, samo su Vardar i Seged neporaženi timovi u Ligi šampiona.

------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------

Ove godine Vardar je započeo pripreme sa potpuno obnovljenim timom i devet novih imena. To su bili Joel Moraes (Dankerk), Martin Tomovski (Ludvigshafen), Bakari Dialo (Tremble), Jan Kuvara (GornJik), Eduardo Gurbindo (Nant), Žeremi Toto (Visla Plock), Darko Đukić (Sporting), Ali Safar (Salmija), uz pomoć nekoliko novih makedonskih igrača. Pred sam početak sezone stigao je veliki šok – Španac Gurbindo zatražio je transfer u Dinamo Bukurešt, iako je viđen kao glavna zvezda tima. Makedonski tim dozvolio je nezadovoljnom igraču da ode, a na njegovo mesto u "pet do dvanaest“ zgrabili su mesto je blizanci koji su upravo stigli u gradskog rivala Metalurgu, Kevin i Olivije Njokas.

Dvojica Francuza, koji su u četvrtoj deceniji života, iako su u timu manje od mesec dana, u kratkom intervalu postali su miljenici navijača i pokazali se kao pun pogodak. Blistali su u prvim utakmicama Lige šampiona. U Elverumu su odigrali važnu ulogu sa šest golova (27:27), dok je Kevin Njokas razbio Meškov Brest u Skoplju sa osam golova iz osam pokušaja (35:27). U duelu protiv Oborga, njegov brat Olivije zablistao je sa sedam golova i istakao se kao najbolji strelac u pobedi (30:28). Moramo spomenuti i dobru igru golmana Borka Ristovskog koji je upisao 16 odbrana i završio sa efikasnošću od preko 50 odsto.

Posle dobrog početka sezone, Vujović je pokazao da je stručnjak da od ništa uradi – nešto! I po ko zna koji put. Uz pomoć navijačke grupe Komiti i dvorane koja je neprestano grmela (iako je zbog kovid protokola bila puna samo trećina), Vardarovi rukometaši pokazali su i dokazali da su spremni za nova rukometna čuda. Nije realno govoriti o novom F4 turniru i evropskoj tituli, ali kad spominjete ime Vardar, onda bolje nikad ne recite nikad. Ova sportska ekipa dva puta je donosila evropsko zlato na skopskom suncu, kada su svi najmanje očekivali to. Posle pobede nad Olborgom, Evropa ima drugačiji pogled na Vujin borbeni tim. Sledeći test za ambicije ovog Vardara biće francuski Monpelje, koji će gostovati u rukometnom vulkanu SC Jane Sandanski, dvorani u kojoj, svi će se složiti, vlada najbolja navijačka atmosfera u Evropi.

PIŠE: Martin TANASKOVSKI


tagovi

EHF Liga šampionaRK VardarVeselin Vujović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara