Luka Gladović (©MN Press)
Luka Gladović (©MN Press)

Zagrebački div rešio evropski klasik: Mladost otkinula bod Zvezdi, pa srušila Partizan!

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.01.23. | 18:12

Crno-beli ispustili remi pet sekundi pre kraja, Marko Jelača čovek odluke - 10:9

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Šapca) 

Malo je većih rivalstava u Evropi istorijski gledano, duel Partizana i Mladosti je creme della creme svetskog vaterpola! Na talonu u Šapcu bilo je položeno 14 titula prvaka Starog kontinenta, od Beograđana i Zagrepčana ima ih samo najveća dinastija - Pro Reko. I koliko god da crno-beli i Mladost nisu moćni kao pre, u klasiku nisu podbacili. Pao je Partizan u poslednjih pet sekundi, Zagrepčanima je trijumf “izmislio” povratnik Marko Jelača - 10:9.

Izabrane vesti

Nema više zagrebačka Mladost tim kakav je nekada imala - razlog je isključivo nedostatak finansijskih sredstava zbog kojih su se najbolji igrači rasuli po Hrvatskoj i ostatku Evrope - ne može više najbolje igrače iz države da privuče ili kao nedaka angažuje Miloša Ćuka, Vanju Udovičića, Aleksandrua Radua... A, ipak, i sa daleko skromnijom ekipom već dve sezone u Jadranskoj ligi nosi se sa jačima i povremeno im otkida bodove.

Uzela je bod Crvenoj zvezdi u Šapcu, odaljila je od završnog turnira i zamrsila kalkulacije, da bi se dan kasnije i Partizan uverio u mogućnosti Žabaca sa Save. Dobio je Zoran Bajić kapitalca u vidu Marka Jelače, vratio se Zagrepčanin u svoj klub posle višegodišnjeg borvaka u Gruziji, pod čijom zastavom nastupa, ali striktno napadački gledano nije najveća snaga Mladosti.  

Maroje Gluhaić i Dario Rakovac su se profilisali kao prve opcije u napadu zagrebačkog kluba, Jevgenij Kostrov teško ih je čitao. Silnim zamasima i fintama su ga varali i čekali da potone kako bi ispalili strele po dijagonali. Naročito u prvom poluvremenu, dok Marko Jelača, zagrebački div od 40 leta, nije u nastavku počeo da solira sa bekovske pozicije, iako je danas razneo crno-bele.  

Isprva Partizanu nisu prolazile kontre koje je predvodio Lovre Miloš, ušao je dobro u utakmicu Jerko Jurlina. Skidao je zicere golman zagrebačkog kluba koji je dobio šansu po odlasku Ivana Marcelića u splitski Jadran. Olako su crno-beli ispustili vođstvo kada ke stao šut Petru Smiljeviću - Mladost na poluvreme otišla s minimalnom prednošću - ali isto tako prodisali kada je proradila kontra.  

Pogocima iz tranzicije preko supertalentovanog Luke Gladovića i Lovre Miloša prethodioje sudijska odluka koja je izazvala burnu reakciju Miloša Korolije. Poništen je gol levorukog Nikole Gige, a taj detalj podigao je Beograđane. Dali su tri gola za dva minuta, anulirali zaostatak i kreirali dramu u Šapcu. Nedostajalo je Mladosti organizacije u napadu, bomba Ivana Vrbnjaka bilo je iznuđeno rešenje, daleko smireniji bila je ekipa Miloša Korolije.  

Petar Smiljević uplivao je kao drugi centar, usledila je sjajna asistencija Petra Jakšića sa centralne pozicije. Partizanu je prednost u finišu doneo Dušan Trtović iz peterca, a onda se ukazao Marko Jelača. Hrvatski veteran spakovao je dva gola u poslednjih minut i po, i doneo pobedu Mladosti. Imali su crno-beli šansu da osvoje bod, ali je Dušan Trtović uzdrmao stativu...

RASPORED TREĆEG TURNIRA JADRANSKE LIGE: 

GRUPA ŠABAC 

Četvrtak

Novi Beograd - Partizan 14:8

Radnički - Šabac 9:6

Crvena zvezda - Mladost 10:10

Petak

Partizan - Mladost 9:10

18.45: Crvena zvezda - Šabac

20.30: Novi Beograd - Radnički

Subota

09.45: Crvena zvezda - Novi Beograd

11.30: Mladost - Radnički

13.15: Partizan - Šabac 

GRUPA ŠIBENIK 

Četvrtak

Jug - Mornar 17:5

Jadran ST - Jadran HN 15:11

Solaris - Primorac 13:9

Petak

Mornar - Primorac

19.00: Jadran HN - Solaris

20.45: Jug - Jadran ST

Subota

10.00: Jug - Solaris

11.45: Jadran ST - Primorac

13.30: Jadran HN - Mornar



tagovi

Regionalna liga u vaterpoluRegionalna vaterpolo ligaVK PartizanVK Mladost Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara