Tijana Bošković (©FIVB)
Tijana Bošković (©FIVB)

Zar opet ta Dominikanska Republika? Srpkinje napravile korak unazad, slede dueli odluke

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.09.23. | 05:51

Prvi poraz odbojkašica Srbije na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre

Još jednom u 2023. godini Dominikanska Republika je bila kobna po selekciju Srbije. Prvi put je to bilo u Ligi nacija, drugi put na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre... Srpkinje su u Ningbou napravile korak unazad, prekinule su seriju pobeda i moraće da popravljaju stvari u poslednja dva kola - 1:3 (23:25, 25:18, 23:25, 17:25).

U ovom trenutku naše odbojkašice imaju skor 4-1, baš kao i Dominikanska Republika, a u naredna dva dana se sastaju sa Holandijom (3-1) i Kinom (3-1). Biće to teški dueli sa ozbiljnim protivnicima, koji takođe imaju cilj da zauzmu jedno od prva dva mesta koja vode u Pariz.

Izabrane vesti

Danas Srpkinjama za pobedu nisu bila dovoljna ni 32 poena Tijane Bošković (napad 54-27, 50 odsto, tri bloka, dva asa). Jedina dvocifrena uz nju bila je Aleksandra Uzelac sa 12 poena (napad 34-11, 32 odsto). Sara Lozo je skupila osam poena (napad 14-8, 57 odsto), Jovana Stevanović sedam, Maja Aleksić pet, Maja Ognjenović dva, a Bianka Buša (napad 6-1, 17 odsto), Slađana Mirković i Ana Bjelica samo po jedan. Zanimljivo da je libero Aleksandra Jegdić imala 100 odsto pozitivnog prijema, 79 odsto idealnog - ali ni to danas nije pomoglo...

Od starta je bilo vidljivo da Srbiju čeka težak posao na ovom duelu... Osetile su već naše odbojkašice u Ligi nacija da im ova ekipa baš i ne prija kao protivnik, a to je potvrđeno i u prvom setu. Do nekog trenutka je zahvaljujući Tijani Bošković bio egal na semaforu, ali kada je ona ušla u konta ritam, onda su rivalke pobegle na plus pet (20:15). Morao je tada Gvideti da izvede startnu dijagonalu dizač - korektor i da uvede Slađanu Mirković i Anu Bjelicu. Pokazalo se to kao dobar potez - razlika se polako smanjivala... Uzelac je donela izjednačenja - 21:21. U završnici je selektor vratio Maju i Tijanu, ali nije uspeo sa njima da dobije ono što je želeo. Boškovićeva je izblokirana i baš na taj način je završen prvi čin - protivnice su ga dobile 25:23.

Naša najbolja igračica je znala da se od nje očekuje da popravlja stvari na terenu. Delovalo je kao da se naljutila zbog izdanja na startu, pa je bilo samo pitanje na koji način će staviti do znanja svima da to nije bila prava slika Srbije, a i nje same. Nije bilo lako ni u drugom setu, ali je Tijana u ključnim trenucima uspela svoj tim da dovede do plus pet - 20:15. U igru je ušla i Sara Lozo umesto Bianke Buše, koja nije uopšte korišćena u napadu... Razlika od pet poena omogućila je svetskim šampionkama mirniju završnicu, koja je završena kako se i očekivalo - 25:18.

U trećem setu ponovo su se stvorili problemi. Dominikanska Republika je ekspresno povela 8:3, pa je Gvideti tad ponovo zamenio dizače - Maja je otišla na klupu, Slađana ušla na teren. Uspešno su rivalke izlazile na kraj sa favoritom, hvatale su lako naše napade u odbrani i uzvraćale iz sve snage. Dugo su se držale na distanci od nekoliko poena... Ipak, trgle su se Srpkinje u pravom trenutku. Od 8:14 na servis Katarine Lazović i Maje Aleksić Srbija je stigla do izjednačenja 15:15. Tijana je u tim trenucima bila nezaustavljiva. Međutim, završnica je protekla u znaku protivnica koja su stigle na prag pobede.

Četvrti, ujedno i poslednji set nije doneo željeni preokret. Gvidetijev tim nije dolazio do svoje igre, nisu pomagale ni izmene, Dominikanska Republika se odvojila na 6:3, pa 12:8, vrlo brzo i 19:12. Spasa više nije bilo - rivalke su došle do zaslužene pobede.

Predvodila ih je Gajla Gonsales Lopez sa 19 poena, Elizabet Martines je postigla 17, a Izabel Paola Penja 13. Veliku pomoć imale su i od Srbije - koja je napravila čak 29 grešaka (10 više od rivalki).

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Grupa A

Srbija - Dominikanska Republika 1:3 (23:25, 25:18, 23:25, 17:25)

07.00: Kanada - Ukrajina

10.00: Češka - Meksiko

13.30: Kina - Holandija




tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara