(©cev.eu)
(©cev.eu)

Zaustaviti Abdela-Aziza: Srbija zna recept protiv Lala za prolaz u polufinale

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.09.21. | 09:17

Naši odbojkaši četvrtfinalni susret na Evropskom prvenstvu igraju od 17.30 u poljskom Gdanjsku

Igrao je do 24. godine na poziciji dizača u Italiji, Poljskoj, Holandiji, Turskoj... Bio je veoma dobar organizator igre. A onda se pred sezonu 2016-2017 dogodilo nešto što se retko viđa u profesionalnoj odbojci. Nimir Abdel-Aziz je odlučio da postane korektor. Ne samo da mu je ta promena legla, nego je postao jedan od najboljih na svetu.

Danas će naša odbojkaška reprezentacija imati zadatak da ga zaustavi i tako pronađe put ka polufinalu Evropskog prvenstva. Četvrtfinalni okršaj Srbije i Holandije zakazan je za 17.30 u poljskom Gdanjsku.

Izabrane vesti

Odlično prvu violinu Lala poznaju Marko Podraščanin i Srećko Lisinac, jer su prethodne sezone zajedno branili boje moćnog Trentina. I ostali igrači su veoma dobro upoznati sa njegovim sposobnostima, a selektor Slobodan Kovač i njegov stručni štab su se sigurno pobrinuli da poslednjih dana još bolje utvrde koje su njegove vrline i mane.

Holandija je grupnu fazu završila na prvoj poziciji sa četiri pobede i jednim porazom. Savladali su u Finskoj domaću selekciju, Španiju, Severnu Makedoniju i Tursku, a izgubili su od Rusije (3:2). U ubedljivom trijumfu protiv Crvene furije Abdel-Aziz je upisao 19 poena (napad 27-14, 52 odsto, tri bloka, dva asa). Protiv Makedonaca je imao samo tri poena, jer ga je trener odmarao. Na duelu sa Zbronajom zabeležio je 32 poena (napad 48-28, 58 odsto, tri asa, jedan blok), a utakmicu sa Turskom završio je sa 34 poena (49-27, 55 odsto, tri bloka, četiri asa). Isti učinak je ostvario i protiv Finske – 34 poena (45-30, 67 odsto, dva bloka, dva asa).

Posle takvih pet utakmica delovalo je da ne može da prikaže još nešto bolje, a onda je u osmini finala ponovo pomerio granicu. Njegov tim se žestoko namučio protiv Portugalije, ali je uspeo da slavi u pet setova. Sjajni korektor je bio najbolji akter susreta sa 37 postignutih poena, od čega je 32 iz napada (55 odsto realizacije), tri asa i dva bloka. Snažan je napadač, odličan je server i definitivno će glavni zadatak naše selekcije biti da ga zaustave na pristojan broj poena i da umire njegove početne udarce. 

Pratili smo Holandiju još dok smo igrali u grupi, jer se već posle nekoliko rundi znalo da i oni mogu da nam budu eventualni protivnici“, potvrdio je jedan od asistenata u stručnom štabu Srbije Milan Simojlović da skautiranje traje već duže vreme. „Nema nikakvih iznenađenja za nas, igrali su i u Riminiju protiv njih. Znamo da najveća opasnost preti od Nimira, koji dobija preko 50 odsto lopti i u prvom napadu i u kontranapadu“.

I o ostalim uzdanicama svi u našoj reprezentaciji znaju mnogo. 

Dizači nisu baš sjajni, to bi mogla da bude naša mala prednost u igri protiv Holandije. Igraju sa mnogo rotacije na mestu primača, sva četiri igrača su se smenjivala na toj poziciji na EP. Očekujemo da će početi kao što smo pripremali. Da će kao jedan od boljih primača krenuti Andringa, a da će drugi biti Jorna, koji se pokazao kao džoker sa klupe. Mali hendikep je visina njihovih srednjih blokera, jer ni Parkinson ni Plak nisu fizički dominantni kao naši srednjaci. Niti imaju iskustvo kao naši, jer su dugo u Francuskoj, a naši u Italiji i igraju na mnogo višem nivou“, otkrio je Simojlović najbitnije detalje.

Naša reprezentacija je do sada pokazala dva lica na Evropskom prvenstvu. Imala je blistave trenutke, imala i neke neobjašnjive padove. Posle četiri pobede i jednog poraza u grupi, dobro se oznojila u osmini finala kada je protiv Turske morala da igra čak pet setova. Posle tako napetog i stresnog susreta, evropski šampioni iz 2019. godine morali su da izvuku prave pouke.

Najbitnije je da smo dobili Tursku, ovo je nokaut faza i broje se samo pobede“, poručio je libero Nikola Peković. „Protiv nas svi imaju motiv više, jer smo i dalje evropski šampioni. Treba da uđemo u utakmicu sa Holandijom rasterećeno i da pokušamo da pobedimo i dođemo do polufinala. Kao i Turska, Holandija je poznata po tome što veoma dobro servira. Na nama je da primirimo njihov servis i da odigramo što je bolje moguće“.

Poslednji međusobni duel u junu u Ligi nacija naša selekcija je dobila rezultatom – 3:2. Prošle godine u januaru u kvalifikacijama za OI Srbija je slavila – 3:0. Imali su okršaj i na EP 2013. godine i tada su Orlovi slavili sa 3:2, a na istom takmičenju dve godine ranije – 3:1. Sastali su se i na šampionatu Starog kontinenta 2017, kada je naša reprezentacija ponovo ubedljivo bila bolja – 3:0.

Treba svima da bude jasno da u eliminacionoj fazi nema lakih protivnika“, naglasio je srednji bloker Petar Krsmanović. „Mislim da imamo velike šanse da se plasiramo u polufinale, da imamo kvalitet za to i da ćemo opravdati na terenu. Daćemo sve od sebe da bude lakše nego protiv Turske“.

Od sinoć je poznato kojih osam selekcija nastavlja borbu za evropsko zlato. Na spisku čevrtfinalista nalaze se: Srbija, Holandija, Poljska, Rusija, Italija, Nemačka, Češka i Slovenija. Pobednik našeg susreta sa Lalama će u polufinalu igrati sa boljim iz meča Italija – Nemačka. U drugom delu žreba je Češka napravila senzaciju, izbacila možda i prvog favorita za zlato, olimpijskog šampiona – reprezentaciju Francuske i na taj način pokazala da nema nepobedivih i dala nadu baš svim preostalim selekcijama da mogu do samog kraja.

Naš put ka odbrani trona vodi preko Holandije. Ako večeras Orlovi budu pravi, medalja im je nadohvat ruke.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE - ČETVRTFINALE

Utorak

17.30: Holandija – Srbija

20.30: Poljska – Rusija

Sreda

16.00: Italija – Nemačka

19.00: Češka – Slovenija


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija Srbijereprezentacija HolandijeEvropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara