Vladimir Banković i Teodora Pušić (©OSS)
Vladimir Banković i Teodora Pušić (©OSS)

Ženska reprezentacija Srbije ne može da se zamisli bez njega: Vladimir Banković postao doktor nauka

Vreme čitanja: 2min | pon. 02.10.23. | 12:42

Sjajno dostignuće velikog stručnjaka za kondicionu pripremu

Već dugo ženska odbojkaška reprezentacija ne može da se zamisli bez Vladimira Banković. Stručnjak za kondicionu pripremu ima ogromne zasluge za sve uspehe koje je ova ekipa postigla.

I u Crvenoj zvezdi i u nacionalnom timu - na mestima gde zvanično radi, a i mnogo šire u svetu sporta, o njemu mogu da se čuju samo pozitivne reči.

Izabrane vesti

Posle napornog reprezentativnog leta, a pre početka većih izazova na Marakani - Vladimir je iskoristio priliku da odbrani doktorsku disertaciju na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. Tema njegovog doktorskog rada bila je „Relacije efikasnosti igre, telesne strukture i specifične fizičke pripremljenosti kod elitnih odbojkašica“.

Istaknuti stručnjak, a odskora i doktor nauka, objasnio je kako je izgledalo samo istraživanje, ali i odbrana disertacije.

"Tema doktorske disertacije bila je Relacije efikasnosti igre, telesne strukture i specifične fizičke pripremljenosti kod elitnih odbojkašica, u našem slučaju reprezentativki Srbije. To je bila četvorogodišnja longitutivna studija", objasnio je Banković. "Istraživanje je rađeno kroz proces treninga i bazu podataka koju posedujemo, sa testiranjem prevashodno morfološkog tipa i specifične fizičke pripremljenosti kroz skokove, koje smo redovno testirali tokom svih sezona. Doktorska disertacija je odbranjena na Fakultetu sporta i fizičke kulture. Predsednik komisije bio je profesor Goran Nešić, a ostali članovi su bili Nikola Majstorović i Vladan Milić, dok je mentor u okviru ovog istraživanja bio Milivoj Dopsaj. Odbrana je prošla u najboljem redu, čak je i Teodora Pušić, libero reprezentacije, bila prisutna, kao i ostali profesori sa fakulteta. Nakon mog izlaganja, bilo je još pitanja vezano za prikupljanje i obradu podataka, ali i metodologiju koju smo koristili, pošto su prvi put primenjeni određeni metodološki pristupi, koji ranije nisu korišćeni u sportu. Na tom uzorku se pokazalo da taj pristup ima mesta u nauci, tako da je doktorska disertacija doprinela u velikoj meri".



tagovi

Vladimir Bankovićženska odbojkaška reprezentacija SrbijeŽOK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara