(©MN Press)
(©MN Press)

Zvezda izdržala sve udare Partizana! Crveno-beli odneli pobedu posle sjajne predstave na Banjici

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.12.23. | 21:40

Crno-beli se više puta vraćali iz mrtvih, ali trijumf na kraju zasluženo otišao na stranu ekspedicije sa Marakane

Tamo gde su stali večiti rivali prošle sezone, nastavili su ove... U dvorani na Banjici je publika gledala žestok okršaj, nalik onim iz plej-of serije pre osam meseci, kada je ulog bio ulazak u polufinale. Vodila se velika borba tokom pet setova, Zvezda je bolje započinjala svaki period, Partizan se vraćao više puta iz velikog minusa... Na kraju dva boda su otišla zaslužano na račun izabranika Ivice Jevtića, dok momci koje vodi Bojan Janić moraju da se zadovolje sa jednim - 3:2 (25:23, 27:29, 26:28, 25:19, 15:10).

Posle 10. kola Crvena zvezda je stigla aktuelnog šampiona kad je broj pobeda u pitanju - ima skor 7-3. Crno-beli imaju jednu utakmicu manje i učinak 7-2.

Izabrane vesti

Kao najbolji akter meča izdvojio se korektor domaće ekipe Dušan Nikolić koji je nanizao 30 poena. Pratio ga je Nikola Žugić sa 16, dok je Ahmed Omar zabeležio 13. U poraženom sastavu Milija Mrdak je zabeležio 28 poena, Lazar Marinović 19, a Ignjat Dopuđ 12.

Znalo se i pre meča da će mnogo toga zavisiti od glavnog napadača Crvene zvezde Dušana Nikolića. Već u prvom setu je demonstrirao šta može sa loptom. Napadao je jako, ostavljao rivale bez odgovora, odlično ga je razigrao Petrović... Iako je Partizan držao prijem da visokom nivou, imao je problem sa organizacijom napada i realizacijom. Čini se da su mnogo lakše do poena dolazili domaći, a da su gosti morali ozbiljno da se pomuče kako bi spustili loptu na protivnički deo terena. Na Nikolićevim krilima odletela je Zvezda u jednom momentu do plus šest - 16:10. Nije ostao Partizan bez reakcije. Zaigrali su Janićevi momci požrtvovanije, probudili su neku bolju energiju i došli čak i do izjednačenja - 21:21. Ipak, završnica je pripala crveno-belima, koji su bili za nijansu sigurniji, pa su zasluženo došli do vođstva - 25:23.

I u drugom setu su izabranici Ivice Jevtića bili mnogo bolji u prvoj polovini. Crno-beli su malo potonuli, a rival je to iskoristio da izgradi osam poena prednosti zahvaljujući odličnim blokovima, pre svega Stefanovića (14:6). S obzirom na to da je Zvezda lako čitala napada Partizana, Janić je morao da zameni dizača. Umesto Bićanina ušao je mladi Dušan Đurđević. Upravo je taj igrač napravio verovatno potez utakmice kada je poleteo preko reklame, spasio loptu i zaradio glasne aplauze publike. Iako nije uspeo da ustane i vrati se u teren, njegovi saigrači su osvojili poen i dobili ozbiljan motiv za nastavak meča. Umesto dekoncentrisanog Luke Tadića šansu je dobio Ignjat Dopuđ - i ta izmena pokazala se kao dobitna. Mnogo bolje su aktuelni šampioni izgledali u završnici... Libero Krsteski je odigrao nekoliko veoma bitnih odbrana, Marinović je prošao važne lopte, Dopuđ odlično servirao i savršeno napadao (3-3), Mrdak bio na standardnom nivou... Zvezda je izgubila gotovo dobijen set posle veoma dramatičnog finiša. Požrtvovanost koju su pokazali gosti, morala je da bude nagrađena, pa je posle velike borbe set pripao upravo njima - 29:27.

Želela je publika da se u istom ritmu i nastavi, jer je bilo uživanje gledati kvalitetnu i žestoku borbu. Zvezda je ponovo bila na jednom stepeniku iznad. Žugić i Nikolić su prednjačili, pratio ih je Omar. Stekli su nekoliko poena prednosti, igrali su sa više samopouzdanja, bili su sigurniji... Partizan je jurio rezultat kao i u prethodna dva čine. A onda se desilo isto... Domaćin je vodio 18:13, gosti su prišli na 18:17. Marinović je tokom te serije imao odličan blok "jedan na jedan", Đurđević je dobro servirao, ostali su ih pratili. Posle sjajnog bloka Petrovića na semaforu je bilo 22:22. Porasla je temperatura u hali, postalo je vrlo dramatično, a kao pobednik je ponovo izašao Janićev tim. Drugi put se vratio potpuno iz mrtvih i poenom Mrdaka stavio tačku na treći set - 28:26.

Posle svega viđenog moglo je da se pretpostavi da će i naredni čin biti sličan kao prva tri. Zvezda opet sigurna na početku, Partizan se budi u nastavku. Ipak, ovog puta velikog preokreta nije bilo. Crno-beli su pritiskali, ali nakon odličnog bloka Lopara, domaći su otišli na nedostižnih 23:17. Brzo je Jevtićev tim završio posao i sasvim zasluženo izborio taj-brejk.

U petom setu ponovo je Zvezda preuzela inicijativu, bolje je počela i uspela je da sačuva prednost do kraja. Partizan je pretio, ali do novog preokreta nije mogao.

SUPERLIGA SRBIJE ZA ODBOJKAŠE

10. kolo

Niš - Spartak Subotica 1:3

Crvena zvezda - Partizan 3:2

Subota

17.00: Jedinstvo - Ribnica

18.00: Mladi radnik - Radnički

20.00: Takovo - Karađorđe

Nedelja

18.00: Vojvodina - Borac Starčevo


tagovi

Superliga Srbije u odbojciOK Crvena ZvezdaOK PartizanBojan JanićIvica JevtićMilija MrdakDušan Nikolić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara