Veljko Tankosić (©Starsport)
Veljko Tankosić (©Starsport)

Zvezda kuca na vrata Lige šampiona: Italijan rođen u Crnoj Gori i veterani najveća pretnja

Vreme čitanja: 5min | sub. 16.10.21. | 12:31

Osvajač Kupa Srbije iz minule sezone prvi meč baraža protiv Savone igra danas od 18.30

Crvena zvezda je u predvorju Lige šampiona. U grupnoj fazi elitnog takmičenja Starog kontinenta nije nastupala još od perioda kada je imala specijalnu pozivnicu, što i nije tako davno, ali svi u crveno-belom taboru imaju traumatične uspomene kada se dotakne tema baraž za Ligu šampiona. Slavni Pro Reko zapao je Crvenoj zvezdi, tada šampionu Evrope, u baražu, i u Beogradu skinuo joj je evropsku krunu. Crveno-belima su kuglice u plej-ofu za Ligu šampiona ponovo namenile italijanski tim - ovoga puta Savonu. 

Imaće Crvena zvezda znatno lakši zadatak u odnosu na godinu kada je morala da eliminiše velikana evropskog vaterpola, jer crveno-beli, verovatno, nisu mogli boljeg protivnika da izvuku na žrebu. U konkurenciji OSC Budimpešte, Barselone i Savone kuglice su osvajača srpskog kupa spojile sa italijanskom ekipom. 

Izabrane vesti

Sistem takmičenja je takav da u navijačima budi hamletovsku dilemu: ispasti i napasti trofej u LEN Kupu Evrope (crveno-beli bi bili jedan od favorita za podizanje trofeja u takmičenju gde su minule sezone dogurali do polufinala, ali ne bi bili prvi favorit) ili igrati sa najboljim timovima u Ligi šampiona (i to u slabijoj od dve grupe u kojoj bi Crvena zvezda, možda, i mogla da se “pobije” za prolaz). Obe opcije su primamljive navijačima. Tribine se mogu popuniti evropskim trofejem, a isto tako i odmeravati snage sa najboljim timovima. Ipak, u klubu takva dilema ne postoji - Zvezda napada Ligu šampiona. 

Optimistični su u Crvenoj zvezdi pred meč sa Savonom, jer su dobili veliko pojačanje. U prvenstvenoj utakmici protiv Naisa prvi put ove sezone zaigrao je Filip Gardašević, momak koji je projektovan za nosioca Zvezdine igre, i odmah je postigao četiri gola. Crveno-beli nastavili su sa trendom pozitivnih rezultata uoči dvomeča sa italijanskim tima (upisali dve pobede u prvenstvu i u drugom krugu kvalifikacija za Ligu šampiona se uprkos porazu od Mladosti u poslednjem kolu plasirali dalje sa prve pozicije, što im je donelo lakšeg rivala u baražu). 

Gavril Subotić (©Starsport)Gavril Subotić (©Starsport)

Demonstrirao je osvajač Kupa Srbije kvalitet, nadogradio je tim i dobio dubinu u igri. Više se od početka ove sezone trener Aleksandar Filipović oslanja na sidraše, a samim tim je donekle rasteretio prve violine - Gavrila Subotića i Veljka Tankosića - u prethodnim kvalifikacionim utakmicama za Ligu šampiona. Više pažnje usmeravaju protivnički igrači na kapitena Miloša Vukićevića i Stefana Pješivca, što pomenutom dvojcu iz spolnje linije tima, kao i Ivanu Basari i Bogdanu Đurđiću, ostavlja više prostora za šut sa distance. Biće Aleksandar Filipović na slatkim mukama sada kada se timu priključio i Filip Gardašević, jedan od boljih pojedinaca Novog Beograda u protekloj sezoni. A, vaterpolisti Savone na velikim mukama. Baš kao i rivali u drugom kvalifikacionom krugu. 

Savona spada u drugi ešalon italijanskih timova. Prvi su popunili evropski velikan Pro Reko i Breša, a Savona je na Apeninima svrstana u red sa Ortiđom i Telimar Palermom, koji je u LEN Kupu Evrope eliminisao Šabac. Nije Savona preterano menjala tim u odnosu na prošlu sezonu, kada ih je iz drugog kola kvalifikacija za LEN Kup Evrope eliminisao Radnički iz Kragujevca (14:7), a Strahinja Rašović bio najbolji strelac tog duela (meč odigran u Savoni, gradiću pored Đenove, od koje se nedaleko nalazi i Reko). 

Očuvala je Savona kostur tima, i novopridošlice uspela da uigra iako je tek početak sezone. Razloge je jednostavan: Savona je krenula od prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona i u punom je takmičarskom ritmu. Rutinski je prebrodila prvi kvalifikacioni krug (bila prva u grupi od šest ekipa), da bi u baraž prošla posle tri remija u drugom krugu jedan od njih ostvaren protiv Solnoka, koji je minule sezone izbacio Zvezdu u polufinalu drugorangiranog takmičenja na Starom kontinentu. Solnok je završio prvi u grupi, baš kao i Zvezda u svojoj, Savona je sa druge pozicije otišla u plej-of, a iza sebe ostavila je grčki Vuljagmeni (prošle godine eliminisao Novi Beograd) i Jadran iz Herceg Novog. 

Neposredno pred okršaj sa Crvenom zvedom u baražu za Ligu šampiona, Savona je dobila Telimar Palermo (12:7), a najefikasniji akter susreta bio je Fondeli sa sedam golova. Istakao se i Mateo Joki Grata, mladi reprezentativac Italije, koji se sa Azurima u finalu juniorskog Svetskog prvenstvu doživeo poraz od Srbije. Prati i pratiće Matea Joki Gratu zanimljiva prča kroz čitavu karijeru. 

Jedan od najperspektivnijih evropskih igrača rođen je u Beranama, u Crnoj Gori. Majka mu je Crnogorka, a otac Italijan. Odlučio je da igra pod zastavom Italije. 

Bio je Mateo Joki Grata udarna napadačka igla Azura na Svetskom prvenstvu Pragu - nije uspeo u finalu da slomi Srbiju. Ali se predstavio trojici mladih vaterpolista Crvene zvezde: golmanu Vladimiru Mišoviću, Marku Radoviću i Vuku Milojeviću

Kada je dolazio u Savonu, Mateo Joki Grata izabrao je baš ovaj italijanski klub zbog saradnje sa trenerom Albertom Anđelinijem

“Bilo je mnogo timova koji su me tražili, ali ja sam izabrao Savonu jer je Alberto Anđelini vrhunski trener i želim da igram u Savoni da bih postao vrhunski internacionalni igrač. Nadam se da ću navijačima Savone pružiti radost i vratiti je u Ligu šampiona", rekao je Grata prilikom potpisa ugovora. 

Mateo Joki Grata svakako je u ovom momentu najinteresantije ime u redovima Savone, zbog svetle budućnosti, ali i ne najproduktivniji igrač. Ta uloga pripada Valeriju Ricu. Bez ikakve sumnje najpoznatije ime ljubiteljima vaterpola sa ovih prostora je Giljermo Molina. Španac je godinama vodio rat u bazenu sa reprezentativcima Srbije. 

Veteran rođen u Seuti, gradu na severu afričkog kontinenta, nastupao je za Crvenu furiju na Olimpijskim igrama u Atini, Pekingu, Londonu i Riju. A, takođe je već imao prilike da igra protiv Crvene zvezde, kada je branio boje Pro Reka. Iskusni Španac je tokom karijere igrao za Barselonu, Peskaru, Brešu, Florenciju i Pro Reko u dva navrata. 

Jedan od stubova Savone je i golman Frančesko Masaro, koji je prošle godine postao član Savone. Prethodno je nosio kapicu Pro Reka, a sa Italijanima je osvojio Univerzijadu 2019. godine. Takođe, Nebojša Vušković, juniorski reprezentativa Crne Gore ima bitnu ulogu u Savoni. 

Dušan Marković (©Starsport)Dušan Marković (©Starsport)

Prvi cilj Crvene zvezde biće da se sa Apenina ne vrati sa velikim deficitom, jer u revašu pred punim tribinama bazena “Milan Gale Muškatirović” crveno-beli biće izrazit favorit. Trijumfom u gradiću pored Đenove, vaterpolisti Crvene zvezde bi obavili veliki deo posla, a za takav podvig će Aleksandru Filipoviću biti neophodno da Gavril Subotić, Veljko Tankosić, Filip Gardašević, kapiten Miloš Vukićević, golman Vladimir Mišović i ostali momci zaigraju kao protiv Monpeljea ili Apolona. I ukinu žute minute kojih je bilo u duelu sa HAVK Mladošću u Zagrebu.

Srbija bi mogla da ima tri učesnika Lige šampiona - sve zavisi od Crvene zvezde, nekadašnejg evropskog prvaka.

BARAŽ ZA LIGU ŠAMPIONA (PRVI MEČ)

Subota

18.30: Savona - Crvena zvezda

18.30: (1.01) Jadran Split (19.0) Mladost (16.0)

18.30: (5.10) Solnok (8.00) OSC Budimpešta (1.30)

19.00: (8.00) Barselona (10.0) Breša (1.15)

***kvote su podložne promenama


tagovi

VK Crvena zvezdaLiga šampiona u vaterpoluGavril SubotićVeljko TankosićMiloš Vukićevićvaterpolo Srbijavaterpolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara