Veljko Tankosić (©MN Press)
Veljko Tankosić (©MN Press)

Zvezda zasijala u Berlinu na zatvaranju Lige šampiona: Tankosić strelom uz zvuk sirene srušio Špandau

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.05.22. | 20:10

Prva pobeda Dejana Savića u elitnom takmičenju od povratka na klupu crveno-belih - 12:11

Neće Crvena zvezda imati mnogo lepih momenata za pamćenje iz ovog izdanja Lige šampiona, ali ako će nešto pamtiti, onda su to utakmice sa Špandauom. Jedine dve pobede u grupnoj fazi crveno-beli su ostvarili protiv nemačkog kluba - na premijeri i oproštaju - a u Berlinu su vaterpolisti Zvezde do trijumfa stigli u dramatičnoj završnici. Veljko Tankosić, najbolji strelac beogradskog tima u 21. veku, pogodio je mrežu šest sekundi pre kraja uz zvuk sirene za pobedu - 12:11 (3:2, 3:3, 3:4, 3:2).

Dobili su crveno-beli dramu, pokazali su se u pravom svetlu i grupnu fazu su zahvaljujući osvajanju bodova u Berlinu završili na pretposlednjem mestu. Stigla je Zvezda do sedmog boda i zakucala Steauu za dno tabele, a Dejan Savić je upisao prvu pobedu sa crveno-belima u Ligi šampiona od povratka u klub.

Izabrane vesti

Nekoliko prilika imali su vaterpolisti Crvene zvezde da overe pobedu u Nemačkoj i kada se činilo da su ih sve potrošili - iz nemoguće pozicije u poslednjoj sekundi napada pogodio je Veljko Tankosić. Pas nije bio dobar, daleko je od gola bilo Tankosić, nije video gol, ali uspeo je da dijagonalom prevari Lasla Baksu.

Izrastao je Tankosić u heroja postigavši drugi gol na utakmici, koju su obeležili Gavril Subotić i golman Vladimir Mišović. Čuvar mreže crveno-belih bio je u elementu, podsetio je na izdanja sa Svetskog prvenstva za juniore u Pragu, gde je Srbija osvojila zlato a on proglašen za najboljeg golmana na turniru. Izluđivao je veći deo meča Denisa Streleskija - odbranio mu i penal - i jedino za srpskog reprezentativca Nikolu Dedovića, koji je postigao tri gola, nije imao rešenje.

Gavril Subotić je uplivavanjima kod stative pravio pometnju odbrani Špandaua, tu akciju crveno-belih koja je identična nekima srpske reprezentacije kada se Nikola Jakšić spušta na liniju dva metra i postaje drugi centar, nemački tim bezuspešno je branio u više navrata. Bombarder Crvene zvezde podebljao je golgeterski saldo sa četiri gola i stigao do brojke od 22 u Ligi šampiona, ali u poslednjem kolu grupne faze nije pretekao Ivana Basaru. Postigao je Basara dva gola protiv Špandaua i sa 24 sezonu završio kao Zvezdin prvi strelac u društvu najboljih.

Ponovo je Zvezda dosta oscilirala, ali je tačku na grupnu fazu Lige šampiona stavila na najlepši način - pobedom, i tako obradovala grupu svojih navijača iz dijaspore, koji su joj pružili podršku u Berlinu. Duel Špandaua i crveno-belih nije doneo ništa epohalnu u formiranju konačnog poretka, a jedini meč koji je u tom smisli imao težinu igran je u Italiji. Aktuelni evropski prvak Pro Reko je trijumfom nad Marseljom (11:8) odbranio prvo mesto, pa će francuski šampion na završni turnir u Beogradu doputovati kao drugoplasirani tim.

LIGA ŠAMPIONA - 14. KOLO (POSLEDNJE) 

GRUPA A

Sreda

17.00: Dinamo Tbilisi - Olimpijakos

18.30: Ferencvaroš - Breša

19.00: Jadran Split - Barseloneta

20.30: Radnički - Novi Beograd 


GRUPA B

Utorak

Hanover - Jug 14:14

Pro Reko - Marselj 11:8

Špandau - Crvena zvezda 11:12

Steaua - OSC Budimpešta 9:15




tagovi

VK Crvena zvezdaŠpandauLiga šampiona u vaterpoluDejan SavićGavril SubotićVeljko Tankosić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara