Gavril Subotić (©MN Press)
Gavril Subotić (©MN Press)

Zvezdin oproštaj od Lige šampiona i Pro Rekov sprektakl na otvorenom bazenu u retro izdanju

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.05.22. | 09:00

Crveno-beli gostuju berlinskom Špandauu, dok slavni italijanski klub overava prvo mesto protiv Marselja

Evropska odiseja Crvene zvezde završava se u Berlinu protiv Špandaua (19.00), a hoće li biti produžena i na iduću sezonu zavisiće isključivo od rezultata crveno-belih u šampionatu Srbije. Dobrim učinkom srpskim klubova protekle sezone - prvenstveno Crvene zvezde, koja se plasirala u polufinale LEN Kupa Evrope - te jačanjem nacionalnog šampionata kojem je vraćen stari sjaj, krovna organizacija odlučila je da ponovo dodeli Srbiji pet mesta u međunarodnim takmičenjima. 

Crveno-beli su podbacili u Superligi Srbije, porazom od Šapca u četvrtfinalu su doveli u pitanje izlazak na međunarodnu scenu i okrenuli su se borbi za peto mesto, koje donosi mesto u LEN Kupu Evrope, takmičenju koje im je po svemu viđenom bilo po meri i ove. Otvorilo se vaterpolistima Zvezde, ugrabili su priliku i ušli u Ligu šampiona, ali ubrzo im je postalo jasno da kvalitetom ne pripadaju društvu najboljih. Liga šampiona bila im je teg koji ih je konstantno vukao nadole, a jedinu pobedu ostvarili su na Dorćolu protiv berlinskog Špandaua. 

Izabrane vesti

Ni nemački tim, ni crveno-beli nisu bili ni blizu da se plasiraju na završni turnir Lige šampiona u Beogradu, do polovine takmičenja prokockali su šanse za prolazak i direktan okršaj obema ekipama poslužiće za častan oproštaj. Ekipa Dejana Savića ima za nijansu veći motiv, jer trijumfom bi mogla da izbegne status “fenjeraša” u Grupi B, u kojoj ima podjednak broj bodova kao i Steaua iz Bukurešta. 

Pokušaće Zvezda u Berlinu da prekine niz od četiri utakmice u Ligi šampiona u kojima nije osvojila niti jedan bod - poslednji put ostala neporažena protiv Steaue u Beogradu pod komandom Mirka Vičevića - ali i da ostvari pobedu još od premijere i duela sa Špandauom. Berlinskom klubu su u Beogradu došli glave Bogdan Đurđić i kapiten Miloš Vukićević - obojica postigli po tri gola - a u trenucima kada se meč lomio od izuzetnog značaja bili su pogoci Stefana Pješivca i Gavrila Subotića

Poslednji meč crveno-belih u društvu najboljih daće odgovor ko je prva strela beogradskog tima. Najviše golova ove sezone postigao je Ivan Basara, koji se 22 puta upisao među strelce, dok je četiri manje dao zbirno gledano prvi strelac tima u svim takmičenjima - Gavril Subotić. Takođe, ruski vaterpolista Dmitri Holod pokušaće da probije “granicu 30”. Trenutno je na koti 27.

U Grupi B sve je odlučeno, osim toga ko će zauzeti prvu poziciju. Evropski prvak Pro Reko u završnu rundu ulazi kao lider sa tri boda prednosti u odnosu na Marselj, ekipu koja može da ga pretekne. Ali, potrebno je da se desi čudo i da Andrija Prlainović i saigrači trijumfuju sa sedam ili više golova razlike. Nemoguća misija, naročito kada se uzme u obzir da će šampion na završni turnir u Beograd biti ispraćen u spektakularnoj atmosferi. 

Slavni italijanski klub će po prvi put utakmicu Lige šampiona igrati na otvorenom bazenu. Verovatno dupke punom, a za meč sa Marseljom će nastupiti u specijalno dizajniranoj opremi. Nosiće Aleksandar Ivović i ostatak tima retro kapice i biće uniformisani u opremu koju je nosilo “sedam kraljeva” Pro Reka - generacija iz 1959. godine, koja je osvojila istorijski skudeto. 

LIGA ŠAMPIONA - 14. KOLO (POSLEDNJE) 

GRUPA A

Sreda

17.00: Dinamo Tbilisi - Olimpijakos

18.30: Ferencvaroš - Breša

19.00: Jadran Split - Barseloneta

20.30: Radnički - Novi Beograd 


GRUPA B

Utorak

18.15: (2,95) Hanover (8,00) Jug (1,60)

19.00: (1,25) Pro Reko (9,00) Marselj (5,60)

19.00: (1,60) Špandau (8,00) Crvena zvezda (2,95)

19.00: (9,00) Steua (13,0) OSC Budimpešta (1,10)



tagovi

VK Crvena zvezdaDejan SavićGavril SubotićIvan BasaraŠpandauPro RekoVK MarseljAndrija PrlainovićLiga šampiona u vaterpoluvaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara