Stefan Mitrović (©Star Sport)
Stefan Mitrović (©Star Sport)

Zvezdinoj seriji došao kraj, Partizan posle više od tri godine slavio u večitom derbiju

Vreme čitanja: 5min | ned. 07.11.21. | 13:22

Tim Miloša Korolije trijumfom prekinuo niz crveno-belih od desetutakmica na kojima nisu poraženi od najvećeg rivala

Dominantna je bila Crvene zvezde u večitim derbijima prethodne tri sezone, naročito u u plej-ofu kada je trijumfovala 14:2. Imala je niz od deset utakmica protiv Partizana na kojima nije poražena - minule sezone izabranici Aleksandra Filipovića slavili u polufinalu Kupa Srbije, koji su kasnije i osvojili - šest puta uzastopno se radovala u večitom derbiju... Na crveno-belu bajku stavljena je tačka. Partizan je u subotu veče na bazenu “Milan gale Muškatirović” prekinuo post, vratio se iz popriličnog minusa - početkom trećeg perioda zaostajao tri gola - i upisao peti ovosezonski trijumf u Superligi Srbije.

Debakl od Novog Beograda sad je prošlost, pobedom u derbiju zalečene su rane. Praktično ništa bolje nije moglo da se desi Partizanu, jer pobeda nad večitim rivalom ni sa čim ne može da se meri. Ima posebnu težinu. Napravila je Crvena zvezda od gotovog veresiju, i to joj se ne dešava prvi put, samo što se stara boljka ispoljavala na međunarodnoj sceni. Crveno-beli su vratili Partizan u igru, birali pogrešne kombinacije u napadu, a u smiraj derbija ni Vladimir Mišović nije uspevao da ukroti šuteve Bovena, Gaka... Presudio je crveno-belima iz peterca Stefan Mitrović, a u pravo se u večitom derbiju pokazalo da će najveći teret u Partizanu izneti najiskusniji - Stefan Mitrović, Milan Aleksić i Aleks Boven

Izabrane vesti

Evidentno je da će Partizanu biti potrebno vreme kako bi stvari legle na svoje mesto, vreme radi za crno-bele pošto se crta podvlači na leto, Miloš Korolija će imati dovoljno vremena da sklopi mozaik. Da neigranje u Evropi nekada može da bude pozitivan faktor, naročito kada se tokom leta izvrši rekonstrukcija tima, videlo se u večitom derbiju. Partizan je bio svežiji, usredsređen samo na taj meč, nije se naigrao pregršt teških i velikih utakmica, kao što je slučaj sa Crvenom zvezdom. To nekad ume da bude mač sa dve oštrice - videti pod Novi Beograd, koji je bio prva ozbiljna provera sedmostrukom evropskom prvaku. Već u večitom derbiju crno-beli su umeli da zaustave kola koja idu nizbrdo, vrate se u meč i ostvare veliku pobedu. 

Povratnik Milan Aleksić bio je zadovoljan izdanjem Partizana u večitom derbiju. Pre svega načinom na koji su on i saigrači pristupili kada se činilo da je sve na strani Crvene zvezde. 

“Nama je bilo važno da posle teškog poraza od Novog Beograda vratimo na pobednički kolosek i put koji smo sebi zacrtali. Na dobar način smo otvorili utakmicu, bili agresivni. Usledio je pad u drugoj četvrtini, ali smo odigrali muški, agresivno i da se nismo predali ni u jednom trenutku. Čak ni kada su crveno-beli imali tri gola prednosti, kada stvari nisu baš izgledale kako smo želeli i očekivali. Ekipa je pokazala karakter. Ovo je pokazatelj da ovaj tim može mnogo više u nastavku sezone od onoga što je do sada pokazao. Važna pobeda, ali kraj sezone je u junu, ima još dosta da se igra... Nama je ova pobeda bila bitna, da se ne nadoveže na taj poraz od Novog Beograda i dodatno nas uzdrma”, rekao je Milan Aleksić posle pobede u prvom ovosezonskom večitom derbiju.

Partizan je posle šest odigranih utakmica u Superligi Srbije na deobi drugog mesta sa Radničkim iz Kragujevca. Crno-beli i šampion Srbije imaju učinak od pet pobeda i jednog poraza, a i jedni i drugi su neuspeh zabeležili u duelu sa Novim Beogradom, koji ima besprekoran učinak. 

“Generalno sam zadovoljan onim što smo do sada uradili. Izuzeću ovu utakmicu protiv Novog Beograda, ne mislim da je trebalo njih da pobedimo, ali smo morali da pružimo veći otpor. Uz neke manje oscilacije idemo uzlaznom putanjom. Nismo još kompletni, nije još sve kao što bi trebalo da bude. Ono što je bitno da smo izvukli maksimum u ovom trenutku i uspeli da pobedimo utakmice koje su nam bile bitne i gde smo morali da pobedimo”, zaključio je Milan Aleksić

Veljko Tankosić (©Star Sport)Veljko Tankosić (©Star Sport)

Iza Crvene zvezdu su sjajna izdanja na evropskoj pozornici, ali i turbulentan period u šampionatu Srbije. Tim Aleksandra Filipovića je u tri derbija prvenstva - sa Novim Beogradom, Radničkim i Partizanom - upisao isto toliko poraza, što bi u perspektivi moglo skupo da košta njegov tima. Ulog neće biti samo što bolja startna pozicija i prednost domaćeg terena u doigravanju, nego i plasman u Ligu šampiona. Zbog toga su dueli Crvene zvezde sa Radničkim i Partizanom bili na “krv i nož”. 

Veljko Tankosić je imao priliku nekoliko sekundi pre kraja da donese izjednačenje i bod Crvenoj zvezdi - promašio je. I to je sport. Heroj u Kupu Srbije - pogodio odlučujući peterac minule godine - i tragičar prvog ovosezonskog večitog derbija. Najbolji strelac Crvene zvezde u 21. veku nosio je crveno-bele u kvalifikacijama za Ligu šampiona, bio oslonac Aleksandru Filipoviću i celom timu... Protiv Partizana nije imao dobar šutersi dan, kao ni većina vaterpolista Crvene zvezde. Izuzetak je bio Ivan Basara, koji je postigao polovinu golova crveno-belih. Pet puta je zatresao mrežu večitog rivala. 

“U suštini imali smo kontrolu jedan veći deo utakmice, a onda na kraju smo izgubili ritam, pali smo, a oni su to iskoristili. Uspeli su da nas stignu, uz neke realno govoreći srećne golove. Preokrenuli su, nismo imali snage da izjednačimo... Težak poraz, očekivali smo pobedu i ona bi nam značila za borbu za treće mesto koje vodi u Ligu šampiona iduće godine. Treba ovaj poraz što pre da zaboravimo, jer igramo u sredu Ligu šampiona sa OSC Budimpeštom na našem bazenu, i tu treba da jurimo bodove”, poručio je Veljko Tankosić

Početkom trećeg kvartala Gavril Subotić, jedan od lidera ove generacije Crvene zvezde, zaradio je treću ličnu grešku. Crveno-beli ostali su bez pouzdane opcije, igrača koji zna kako se igraju velike utakmice. A, pad na defanzivnom planu usledio je ubrzo nakon što je Gavril Subotić “eliminisan”. 

“On je jedan od najbitnijih igrača u našoj ekipi. Samim tim što on nije igrao četvrtinu i po ili dve, nastao je veliki problem. Ali, mi moramo da se naviknemo na takve situacije. Dešavaće se i u budućnosti, da neko ko je bitan za funkcionisanje tima dobije brzo tri lične. Kada je već do toga došlo, trebalo je da igramo na neke druge kombinacije. Generalno, za analizu je rano, ne znam šta je uzrok našeg pada u derbiju. Pogledaćemo utakmicu, videti gde smo grešili i izvući pouke”, podvukao je Veljko Tankosić

Partizan ostaje u trci sa Novim Beogradom i Radničkim za pol-poziciju, koja iz ove perspektive deluje kao nemoguća misija za Crvenu zvezdu. Strašan posao moraće da naprave crveno-beli u nastavku sezone kako bi sustigli glavne konkurente za tron.


tagovi

VK PartizanVK Crvena zvezdavaterpolo SrbijavaterpoloMilan AleksićVeljko TankosićGavril SubotićMiloš KorolijaAleksandar Filipović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara