Filip Mladenović (©MN Press)
Filip Mladenović (©MN Press)

Posle Kostića samo jedna opcija za ono što Piksi želi... I više alternativa

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.06.24. | 17:30

Filip Mladenović će najverovatnije igrati protiv Slovenije i Danske, ali šta će se desiti, ako se ne daj Bože i on povredili ili dobije karton(e)

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Augzburga)

Izgubili smo utakmicu i – igrača. Ostala je Srbija sa opcijom manje u nastavku grupne, verujemo kasnije i u eliminacionoj fazi. Povreda Filipa Kostića, zbog koje je ispao iz konkurencije već u završnici prvog meča sa Engleskom, sužava stručnom štabu reprezentacije Srbije manevarski prostor i stvara malu nelagodu uoči presidnih utakmica.

Izabrane vesti

Kostić je bio prva opcija na mestu levog bočnog fudbalera u rasporedu 3-5-2 ili 3-4-2-1, kako ko gleda, ali će zbog oštećenih ligamenata kolena ostatak takmičenja provesti u svojstvu posmatrača. Već od četvrtka veče kad bude zajedno sa kolegama iz A tima na Alijanc areni u Minhenu da ih bodri protiv Slovenije, a onda i na nekoj drugoj destinaciji prilikom početka procesa lečenja.

Pošto je malo verovatno da će Dragan Stojković menjati formaciju, što dalje znači da će i dalje insistirati na trojici centralnih defanzivaca i dvojici bočnih fudbalera, Orlovi su ostali samo sa Filipom Mladenovićem kao rešenjem na poziciji uz aut liniju na tom delu terena. Što ne mora da bude uopšte loše, ako se setimo kako je fudbaler Panatinaikosa igrao otkako je zamenio Kostića i da je pobrao simpatije tokom drugog poluvremena susreta sa Englezima. A, ide sudar sa Slovencima, Mladenoviću dobro poznatim, pošto sa trojicom njihovih reprezentativaca deli svlačionicu u zelenom delu Atine: Benjaminom Verbičem, Adamom Gnezda Čerinom i Andražom Šporarom. Kad ih već zna u dušu, mogao bi da bude naša prednost.

Posmatrajući duel na stadionu Šalkea, logično je da se nadamo kako bi Mladenović mogao da napravi problem narednom rivalu, jer je u nedelju veče stvorio priliku Aleksandru Mitroviću, a da je najboljem strelcu našeg tima asistirao nedavno u Švedskoj, ranije tokom kvalifikacija u Litvaniji... Mehanizmi postoje. Valja ih iskoristiti.

Samo, šta će se desiti, ako se, ne dao Bog, i Filip Mladenović povredi? Ili, u nekoj varijanti, dobije karton(e) kojim bi bio elminisan za kasnije?

Pošto je Piksijeva ideja da igra sa bočnim fudbalerima koji prate celu stranu i neprestano dejstvuju uz aut liniju, opcije su mu smanjene. Desno je, maltene, zakucan Andrija Živković i teško je očekivati da ga selektor prebaci na suprotnu stranu, posle čega suštinski postoje samo još dve opcije. Eventualno još dve, ali vrlo rizična.

Prva podrazumeva da Veljko Birmančević bude u ulozi levog beka/krila. Igrao je to u praškoj Sparti povremeno, a i otkako je opet zadužio dres reprezentacije viđali smo ga u sličnim ulogama. Na prijateljskom meču sa Austrijom igrao je baš na tom mestu, odmenivši Mijata Gaćinovića, dok je u generalnoj probi sa Švedskom opet pokrivao stranu, tad odmenivši Sergeja Milinković Savića, pa je u pomeranjima ofanzivnog dela tima bio desno krilo, gde se suštinski bolje snalazi.

Druga varijanta je promocija Mijata Gaćinovića. Takođe alternativna, jer je fudbaler AEK-a ofanzivno nastrojen i pitanje je koliko bi pomagao odbrani, što je selekciji preko potrebno. Zanimljivo, nekoliko utakmica u minuloj sezoni baš na tom mestu i pomenutom sistemu igrao je i Nemanja Maksimović za Hetafe, međutim, kako nikad za reprezentaciju nije dejstvovao na toj poziciji čini se rizično ako bi struka rešila da sa njim eksperimentiše.

Baš kao što nije realno očekivati da se na tom mestu pojavi – Dušan Tadić. Ako bismo, kao u slučaju Maksimovića, pratili samo klupsku sezonu i te kako bi bilo osnova da kapiten zaigra krilo. Doduše, baš krilo, na ne krilo/beka. U Fenerbahčeu je sa tog ofanzivnog mesta bio uticajan, davao i nameštao golove, bilo je slučajeva kad bi se tokom utakmica reprezentacije Srbije „izvlačio“ na stranu i centrirao u pravcu Aleksandra Mitrovića...

Sve to je ofanzivni doprinos, kao u slučaju Gaćinovića i Birmančevića, ali ovo je turnirski tip takmičenja, gde je pre svega važno sačuvati mrežu. Zato je potreban igrač defanzivnijih karakteristika kakav je Filip Mladenović. Samo da ostane zdrav...

A Tadić će iza napadača, sad kad je nesporazum sa selektorom izglađen, valjda.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeFilip MladenovićFilip KostićEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara