Pogodak Žirua (© Reuters)
Pogodak Žirua (© Reuters)

Nadmeni Englezi su bili u pravu: Dolaze kući! Ne preti se prvaku sveta, pogotovo kad ima strip junaka Grizmana (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.12.22. | 21:58

Hari Kejn promašio penal vredan produžetaka, Francuska ide na Maroko u polufinalu

Kako Brazilci, tako i Englezi. Sanjali su o trofeju, bili nadmeni, prepotentni, i jedni i drugi bez osnova, a kući se vraćaju pokunjeni. Nalik Selesau, koje su koštali očajni udarci u penal seriji, selekcija Tri lava propatila je sa penala, pošto je jedan od onih koje retko zakažu sa 11 metara promašio drugi kazneni udarac na četvrtfinalnom susretu na Al Bajat stadionu. Ispostavilo se da je Hari Kejn tragičar što je ostrvska selekcija okončala takmičenje na Prvenstvu sveta, mada bi bilo pogrešno razloge rezultatskog posrnuća tražiti u kapitenu.

Ne, Kejn je bio najbolji akter meča u opremi Engleske, koja je sejala optimizam baziran na pobedama nad Iranom, Velsom i Senegalom, ali sa braniocem titule nije mogla. Možda zato što ju je stigla karma, jer su prepotentni Britanci – konkretno urednici tabloidnog Sana – iznajmili reklamni prostor na centralnim ulicama Pariza, noć uoči utakmice na francsukom ispisali „Vraća se kući“, aludirajući na čuveni slogan kako bi trofej posle 1966. mogao opet se se nađe na Ostrvu. Da sve bude gore, te postere su propratili fotografijom Džuda Belingema i ne baš pravilnom gramatikom, koristeći jedninu umesto množine, a na kraju su u pravu. Mladi as se zaista vraća kući. I vodi zvezde (Hari Kejn i Bukajo Saka) i zvezdice (Deklan Rajs, Fil Foden), ali ne pojedince za koje je teško razumeti kako uopšte igraju fudbal na ovom nivou, poput Harija Megvajera.

Izabrane vesti

Stvarno bi bilo neprikladno da se štoper Mančester junajteda nađe u polufinalu Mundijala, a da u završnici ne gledamo Antoana Grizmana i Olivijea Žirua. Umetnike. Majstore. Autore pobede Trikolora, pošto je sveprisutni as Atletiko Madrida sa dve asistencije pogurao tim Didijea Dešana na megdan Maroku, a napadač Milana u kritičnim trenucima prelomio završni susret četvrtfinala – 2:1.

Kejnu kapa dole. Sam je vukao ekipu Gereta Sautgejta tokom subotnje večeri. Mučio Dajoa Upamekana, pretio Igu Lorisu, nosio na leđima celu odbranu Francuske i prava je šteta što je posle prošlogodišnje patnje u penal seriji u finalu Prvenstva Evrope još jedno veliko takmičenje završio na bolan način. Iako je u ovoj konstalciji snaga maltene pola tima. Na kraju krajeva jedan gol je dao (posle faula Čumenija nad Sakom, drugim fudbalerom Gordi Albiona koji je bio opasan po rivala), jednom je možda zakinut za najstrožu kaznu (u prvom poluvremenu posle starta Upamekana), da bi u 84. minutu sa mesta odakle je uglavnom precizan poslao loptu na tribine i time okončao san selekcije da će biti uspešna.

Čak je i pojedinim delovima meča Sautgejtov tim bio bolji. Nalazio je način da zapreti, da klimavoj francuskoj odbrani pošalje upozorenja, ali za Ostrvljane je manji problem fudbal, a veći glava. Jednostavno, nisu navikli da igraju ovakve utakmice.

Francuzi jesu. I kad se čini da su pred kolapsom, da ih je protivnik nadigrao, da su ostali bez rešenja pošto je zatvoren Kilijan Mbape (sjajna partija Kajla Vokera, koga je napadač Pari Sen Žermena samo jednom prošao), javi se neko drugi. U četvrtfinalu je to bio najpre Orelijen Čuameni, sposoban da „otključa“ utakmicu sjajnim pogotkom sa distance, da opravda zašto ga je Real platio 80.000.000 evra, a onda dvojica veterana.

Antoan Grizman!!! Takvog Englezi nemaju. Uporedite samo partije Deklana Rajsa i(li) Džordana Hendersona sa Grizijem. Nemoguće. Dečko ceo Mundijal igra na nivou koji je protivnicima teško da čitaju. Ima ga svuda, ne prestaje da oduševljava i izgleda kao junak iz stripa koji će spasti ostatak društva. Opet je to uradio, upisao je dve asistencije, te ako je ono Čuameniju bilo samo dodavanje, onda centaršut na glavu Oiivijea Žirua dobija vrednost nalik onoj kad je u istoj fazi prethodnog Mundijala, baš posle njegovog ubačaja, lopta sletela na čelo Rafaela Varana za inicijalnu prednost nad Urugvajem.

Skok Žirua pored Megvajera. I to je neravnopravno. Čovek koji se nadavao golova iz sličnih situacija naterao je momka koji je često bio tragičar da još jednom ponese taj neslavni epitet. I da ga kao etiketu nosi kući.

Žiru ostaje u Dohi, da juri ono što mu pripada.



ČETVRTFINALE PRVENSTVA SVETA

 ENGLESKA – FRANCUSKA 1:2

/Kejn 54 - Čuameni 17, Žiru 78/

Al Kor

Stadion: Al Bajt

Sudija: Vilton Sampajo (Brazil)

Žuti kartoni: Grizman, Dembele, Ernandez (Francuska), Megvajer (Engleska)

ENGLESKA (4-3-3): Pikford – Voker, Stouns (od 90+8 Griliš), Megvajer, Šo – Rajs, Belingem, Henderson (od 79. Maunt) – Saka (od 79. Sterling), Kejn, Foden (od 85. Rašford).

FRANCUSKA (4-3-3): Loris - Kunde, Varan, Upamekano, T. Ernandez – Čuameni, Rabio, Grizman – Dembele (od 79. Koman), Žiru, Mbape.



tagovi

Katar2022Fudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija EngleskeHari KejnOlivije ŽiruAntoan Grizman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara