SRBIJA – TIM ZA BRAZIL: Bez Mitra, razmišlja se o prekomandi Lazovića i Gudelja, opcija je i Ilić

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.11.22. | 20:24

Od rovitih igrača mnogo zavisi kojih 11 će Dragan Stojković Piksi sutra (20.00) izvesti na crtu Selesau

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Dohe)

Sa jednim ili dva špica, svejedno je. Srbija pod komandnom palicom Dragana Stojkovića Piksija opredeljena je za napadački fudbal i ofanzivu, pa od svog stila neće odustati ni protiv prvog favorita Mundijala.

Izabrane vesti

Međutim, planove selektoru da izvede najjači i najofanzivniji mogući tim poremetile su povrede nekih od nosilaca igre neposredno pred mundijalsku pauzu. U prvom redu, najboljeg strelca Aleksandra Mitrovića koji je od meča protiv Norvežana krajem septembra vukao povredu tetive i propustio nekoliko poslednjih mečeva Fulama. Nije trenirao maksimalnim intenzitetom ni sa reprezentacijom na početku priprema, ali poslednjih dana se situacija popravila.

Nije potrebno trošiti reči kakav je Mitrović borac, ali tek je početak prvenstva, ima prostora da se bude mudar i proračunat jer nam je potrebniji protiv Kameruna i pogotovo Švajcarske sa kojom ima nekih neraščišćenih računa. Prema poslednjim infromacijama do kojih je redakcija Mozzart Sporta došla, male su šanse da Mitrović sutra počne protiv Brazila, a mnogo veće da uđe u igru s klupe. Tako je najverovatnija opcija da Srbija zaigra sa jednim klasičnim napadačem Dušanom Vlahovićem.

ČET, 20.00: (1,55) BRAZIL (4,40) SRBIJA (6,70)

Iza njega će u formaciji 3-4-2-1 dejstvovati dve „desetke“: Dušan Tadić i Sergej Milinković Savić. O kapitenu ne treba trošiti reči, ovo je njegova pozicija u reprezentaciji, bilo da su ispred jedan ili dvojica špiceva. Sergej je trenutno najbolji vezista Serije A i igrač za kojeg kažu da ne igra u dva nego u četiri pravca. Ipak, nije tajna da voli da igra bliže protivničkom golu, fenomenalno se pojavljuje iz drugog plana i u toj ulozi polušpica bi sutra mogao da napravi dar-mar brazilskim defanzivnim linijama. To je skoro izvesno ofanzivna trojka u koju će Srbija sutra polagati najveće nade, a od koje će Brazil morati da strepi.

Mnogo više nedoumica je u veznom redu, pa i odbrani. Povreda Filipa Kostića je očigledno ozbiljnije prirode nego što se mislil: Istina je da se skoro oporavio, ali i tu će selektor najverovatnije morati da kalkuliše i za očekivati je da ga sačuva svežeg za Kamerun i Švajcarsku. Eventualno da uđe protiv Brazila i klupskih saigrača Danila, Aleksa Sandra, Bremera...

Iako je Filip Mladenović njegova prirodna zamena na levom boku, velike su šanse bi Darko Lazović mogao da se nađe na toj poziciji jer je za nijansu ofanzivniji i ima bogatije međunarodno iskustvo i više mečeva u reprezentativnom dresu. Lazovića je Piksi do sada uglavnom rotirao sa Živkovićem na desnom boku, a i u reprezentaciji je igrao na toj strani. Ali u svom klubu Veroni uglavnom igra na levom boku u istoj formaciji i razlika se ne vidi. Čak bolje partije pruža kad je levo. Zato prekomanda na Kostićevu poziciju ne bi trebalo da bude nikakav problem za brzonogog Čačanina. Naravno, opcija je i Mladenović kojem je to priordna pozicija. Ako Lazović ode levo, desno je siguran Andrija Živković koji je počinjao i u Oslu i u Lisabonu i momak je za velike utakmice.

Raznih opcija selektor ima i u veznom redu. Saša Lukić se oporavio od lakše povrede, trenirao je punim intenzitetom prethodnih dana i spreman je da zauzme mesto u startnoj postavi. Pitanje je samo ko će mu činiti parnjaka u tandemu na sredini terena. Nemanja Gudelj nije sporan za selektora Stojkovića i sigurno će zaigrati sutra, ali je pitanje na kojoj poziciji.

Postoje naznake da bi Gudelj mogao da dobije prekomandu na mesto centralnog u štoperskoj trojci. U tom slučaju bi šansu karijere u veznom redu dobio Ivan Ilić kojeg selektor ceni i mladi vezista Verone mu je još u Oslu sjajnom partijom odgovorio na poverenje.

©MN Press©MN Press

Ako ipak ne odluči da iznenadi sa Ilićem i izvede iskusniji tandem Lukić - Gudelj na sredini terena, onda Piksi neće imati ni dileme u poslednjoj liniji. Milenković je siguran desno, Pavlović levo, a Veljković u sredini ako Gudelj ne bude dobio prekomandu iz veznog reda. Podsetimo da Gudelj od prošle sezone igra u Sevilji na štoperskoj poziciji i da je pobrao sve pohvale za izdanja u toj ulozi.

Najmanja neizvesnost je na golu. Vanja Milinković Savić se ustalio među stativama u poslednje vreme i sutra će se naći u startnih 11.

Selektor Stojković je istakao večeras da zna koji tim će istrčati, ali će verovatno ostati veran praksi da igračima tek jutro na dan utakmice saopšti ko počinje u prvoj postavi.



tagovi

Dragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara